«Για να ξανακάνω την Αμερική μεγάλη και ένδοξη, απόψε ανακοινώνω την υποψηφιότητά μου για πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών», είπε ο Τραμπ σε πλήθος που συγκεντρώθηκε στο Μαρ-α-Λάγκο,  το παραθαλάσσιο κτήμα του στη Φλόριντα, όπου θα έχει την έδρα της η εκστρατεία του.

Νωρίτερα την ίδια ημέρα, οι βοηθοί κατέθεσαν έγγραφα στην Ομοσπονδιακή Εκλογική Επιτροπή των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ είπε ότι «όλοι τα πήγαιναν περίφημα» μετά τα τέσσερα χρόνια της θητείας του, «ο κόσμος ήταν σε ειρήνη» και ότι «κράτησε τις υποσχέσεις του». «Πριν από δύο χρόνια ήμασταν ένα μεγάλο έθνος. Και σύντομα θα είμαστε ξανά ένα μεγάλο έθνος», πρόσθεσε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ.

Η προσπάθεια του Τραμπ να διεκδικήσει την υποψηφιότητα του κόμματός του έρχεται επίσης εν μέσω μιας σειράς κλιμακούμενων ποινικών ερευνών, συμπεριλαμβανομένων πολλών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κατηγορίες εναντίον του. Αυτές αφορούν την έρευνα σε δεκάδες έγγραφα με διαβαθμισμένες σημάνσεις που κατασχέθηκαν από το FBI από το Μαρ-α-Λάγκο και συνεχιζόμενες πολιτειακές και ομοσπονδιακές έρευνες για τις προσπάθειές του να ανατρέψει τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών του 2020.