«Όπως έχουν δηλώσει πολλοί νομομαθείς ακαδημαϊκοί, έχω το απόλυτο δικαίωμα να δώσω ΧΑΡΗ στον εαυτό μου, αλλά γιατί να το κάνω αυτό αφού δεν έχω κάνει τίποτε επιλήψιμο; Εν τω μεταξύ το χωρίς τέλος Κυνήγι Μαγισσών, του οποίου ηγούνται 13 πολύ Θυμωμένοι και Με Σύγκρουση Συμφερόντων Δημοκρατικοί (& άλλοι) συνεχίζεται μέχρι τις ενδιάμεσες εκλογές», έγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε ανάρτησή του στο Twitter.
 

 
Παράλληλα, όπως μεταδίδει το CNN, ο Τραμπ αποκάλεσε την έρευνα του ειδικού εισαγγελέα, Ρόμπερτ Μιούλερ, «αντισυνταγματική», ωστόσο σημείωσε πως «θα παίξει το παιχνίδι» επειδή δεν έχει κάνει «τίποτα κακό».
 
Το ζήτημα της χάρης του προέδρου στο πρόσωπό του άνοιξε με δήλωσή του ο δικηγόρος του και πρώην δήμαρχος Νέας Υόρκης, Ρούντι Τζουλιάνι, που την Κυριακή δήλωσε πως «πιθανότατα» έχει την εξουσία να δώσει χάρη στον εαυτό του σε περίπτωση που του απαγγελθούν κατηγορίες, αλλά δεν θα το κάνει.
 
«Δεν έχει πρόθεση να δώσει χάρη στον εαυτό του» ανέφερε ο Τζουλιάνι στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC, σημειώνοντας πως «θα ήταν ένα ανοικτό ερώτημα. Επιπροσθέτως, εκτίμησε πως πιθανότητα θα αρνηθεί να ανακριθεί από τον ειδικό εισαγγελέα.
 
«Πιστεύω πως οι πολιτικές διακλαδώσεις θα ήταν δύσκολες» πρόσθεσε ο Τζουλιάνι, συμπληρώνοντας πως «το να δίνεις χάρη σε άλλα πρόσωπα είναι ένα πράγμα, το να δίνεις χάρη στον εαυτό σου είναι κάτι άλλο».
 
Σύμφωνα με αναλύσεις στον αμερικανικό Τύπο, κανένας πρόεδρος στο παρελθόν δεν έχει δώσει χάρη στον εαυτό του, ενώ το CNN επικαλείται ένα τρισέλιδο σημείωμα του υπουργείου Δικαιοσύνης γραμμένο το 1974, επί προεδρίας Νίξον και λίγες ημέρες πριν την παραίτησή του, που αναφέρει πως ο πρόεδρος δεν μπορεί να δώσει χάρη στον εαυτό του, καθώς «κανένας δεν μπορεί να δικάσει την δική του υπόθεση».