«Η Κίνα μας ρώτησε εάν είναι εντάξει να υποτιμά το νόμισμά της (καθιστώντας δύσκολο τον ανταγωνισμό για τις αμερικανικές επιχειρήσεις), να φορολογεί βαριά τα προϊόντα μας (οι ΗΠΑ δεν πράττουν το ίδιο για τα κινεζικά) ή να χτίζει τεράστιο στρατιωτικό σύμπλεγμα στο μέσον της Θάλασσας της Νότιας Κίνας; Δεν νομίζω!», ανέφερε στην ανάρτησή του ο Ντ. Τραμπ.

 
Όπως διαπιστώνεται, η επαφή του νέου Αμερικανού προέδρου με την πρόεδρο της Ταϊβάν (Δημοκρατία της Κίνας ή εθνικιστική Κίνα) Τσάι Ινγκ Γουέν εξόργισε το Πεκίνο, καθώς από το 1979 οι ΗΠΑ αναγνώρισαν ως Κίνα τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, σε αντίθεση με τη μέχρι τότε πολιτική τους, να θεωρούν ως νομική συνέχεια του κινεζικού κράτους την Ταϊβάν.
 
Η τελευταία είναι νησί, το μόνο έδαφος που απέμεινε στον έλεγχο των εθνικιστών του Κουομιντάνγκ, όταν έχασαν στον εμφύλιο πόλεμο της Κίνας (1945-1949) από τους κομμουνιστές υπό τον Μάο Τσε Τουνγκ.
 

Πεκίνο: Σταματήστε να εξαπολύεται αβάσιμες κατηγορίες σε βάρος κινεζικών εταιρειών

 
Στο μεταξύ, η Κίνα κάλεσε την Δευτέρα τις ΗΠΑ να σταματήσουν να εξαπολύουν αβάσιμες κατηγορίες σε βάρος κινεζικών εταιριών και να πολιτικοποιούν συνηθισμένες περιπτώσεις εξαγορών.
 
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Λου Κανγκ, έκανε τα σχόλια αυτά αντιδρώντας στην κίνηση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να εμποδίσει την εξαγορά της αμερικανικής μονάδας της γερμανικής εταιρίας ολοκληρωμένων κυκλωμάτων Aixtron από κινεζική εταιρία.

Σημειώνεται πως ο Ομπάμα ζήτησε από την κινεζική Fujian Grand Chip Investment Fund (FGC) να «εγκαταλείψει τελείως και δια παντός» την προτεινόμενη εξαγοράς της αμερικανικής μονάδας της Aixtron, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών την Παρασκευή. Η Επιτροπή Ξένων Επενδύσεων στις ΗΠΑ (CFIUS), που αξιολογεί τις εξαγορές αμερικανικών εταιριών από ξένες επιχειρήσεις, αλλά και ο Ομπάμα εκτιμούν ότι «η συναλλαγή εγείρει κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ που δεν μπορεί να επιλυθεί μέσω της δικαστικής οδού», ανέφερε η ανακοίνωση.
 
«Η εξαγορά από την κινεζική εταιρία είναι μια κίνηση που συνάδει απόλυτα με τις πρακτικές της αγοράς», δήλωσε ο Λου σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων. Πρόσθεσε ότι η Κίνα είναι αντίθετη στην πολιτικοποίηση και την πολιτική παρέμβαση υπό κανονικές συνθήκες.
 
Ο Λου κάλεσε τις ΗΠΑ να προσφέρουν ίσες ευκαιρίες και διευκολύνσεις στις κινεζικές εταιρίες για επενδύσεις. Η κινεζική κυβέρνηση πάντα ενθαρρύνει τις κινεζικές εταιρίες να προχωρούν σε επενδύσεις στο εξωτερικό και σε συνεργασίες στο πλαίσιο των κανόνων της αγοράς και των διεθνών κανόνων καθώς της εθνικής νομοθεσίας, πρόσθεσε.