Ως γνωστόν, στις ΗΠΑ αποτελεί παράδοση για τους προέδρους της χώρας η δημοσιοποίηση των φορολογικών τους δηλώσεων, που έχει ως στόχο τον εντοπισμό ενδεχόμενων συγκρούσεων συμφερόντων των υποψηφίων για τον Λευκό Οίκο. Ο Ντ. Τραμπ αρνείται φανατικά να προβεί σε μία τέτοια αποκάλυψη, τόσο προεκλογικά όσο και αφού ανέλαβε την εξουσία.
 
Η δημοσιοποίηση των δύο κύριων σελίδων της δήλωσής του 2005 πραγματοποιήθηκε από το δίκτυο MSNBC, αφορά τα ποσά που δήλωσε το ζεύγος Τραμπ και δείχνει ότι κατεβλήθη ομοσπονδιακός φόρος εισοδήματος περίπου 38 εκατομμυρίων δολαρίων (36,5 εκατ., σύμφωνα με έναν άλλον υπολογισμό), για εισόδημα λίγο μεγαλύτερο των 150 εκατομμυρίων. Το έγγραφο αποκαλύφθηκε από τον ανεξάρτητο δημοσιογράφο Ντέιβιντ Κέι Τζόνστον, ο οποίος λέει ότι το έλαβε στο σπίτι του. Ο ίδιος είναι επίσης ο συγγραφέας ενός βιβλίου για τον Τραμπ.
 
Σημειώνεται πως τα ποσά επιβεβαίωσε ο Λευκός Οίκος, εκφράζοντας παράλληλα την οργή του για τη δημοσιοποίηση και καταγγέλλοντας τη διαρροή ως παράνομη. Σε δήλωση που εξέδωσε, υποστήριξε πως ο Τραμπ, ως επικεφαλής του Trump Organization, είχε ευθύνη «να μην πληρώνει περισσότερους φόρους απ' ό,τι νομικά απαιτούνταν».
 
Σύμφωνα με τον Guardian, το ισχύον σε ομοσπονδιακό επίπεδο ποσοστό φορολόγησης του 25% επιτεύχθηκε μόνο επειδή ο Τραμπ αναγκάστηκε να πληρώσει και τον «εναλλακτικό ελάχιστο φόρο» (AMK), έναν φόρο που δημιουργήθηκε ώστε να εμποδίζονται οι φορολογούμενοι να επωφελούνται από φορολογικά παράθυρα για να πληρώνουν λίγο ή να μην πληρώνουν καθόλου φόρο. Ο Τραμπ είχε αφαιρέσει εκείνη τη χρονιά ζημιές άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων.
 
Ωστόσο, νερό στο μύλο των φημών για την προέλευση της διαρροής έριξε η αντίδραση του μεγαλύτερου γιού του Τραμπ, Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, ο οποίος αφενός καλωσόρισε τη δημοσιοποίηση των εγγράφων, αφετέρου ειρωνεύτηκε την αποκάλυψη, υπενθυμίζοντας πως ο πατέρας του κατηγορούνταν μέχρι πρόσφατα πως δεν πληρώνει φόρους.
 

 

 
Σημειώνεται πως η αντίπαλος του στις πρόσφατες εκλογές, Χίλαρι Κλίντον και ο σύζυγός της και πρώην πρόεδρος Μπιλ, οι οποίοι είναι εκατομμυριούχοι, πλήρωσαν 30,8% σε ομοσπονδιακούς φόρους το 2005. Οι Κλίντον έχουν δημοσιοποιήσει όλες τις φορολογικές δηλώσεις τους από το 1977.
 
«Πρέπει να είναι κανείς αληθινά απελπισμένος σε σχέση με τις θεαματικότητες, για να θέλει να παραβιάσει τον νόμο ώστε να πουλήσει ένα θέμα που αφορά δύο σελίδες φορολογικής δήλωσης που χρονολογούνται πριν από περισσότερο από μια δεκαετία», φέρεται να δήλωσε ένας κυβερνητικός αξιωματούχος ζητώντας να μην κατονομασθεί.
 
«Παρά το υψηλό ποσό των εισοδημάτων και του φόρου που καταβλήθηκε, είναι εντελώς παράνομο να κλέβει κανείς και να δημοσιεύει τις φορολογικές δηλώσεις», συνέχισε ο αξιωματούχος αυτός, κάτι το οποίο το MSNBC αμφισβήτησε.
 
Υπενθυμίζεται επίσης πως ο Τραμπ, με την άρνησή του να δημοσιοποιήσει τις φορολογικές του δηλώσεις, έσπασε μία παράδοση τουλάχιστον 40 ετών, που ήθελε τους προέδρους να δίνουν αυτά τα στοιχεία στη δημοσιότητα.


 Η δήλωση του Τραμπ όπως τη δημοσιοποίησε το MSNBC

Ο «εναλλακτικός ελάχιστος φόρος» στο στόχαστρο του Τραμπ

 
Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times το 2016, με βάση μια κατάθεση από το 1995, ο Τραμπ κατάφερε να επωφεληθεί από ένα παραθυράκι που ενδεχομένως να του επέτρεψε να αποφύγει να καταβάλει τους νόμιμους φόρους, έως και 18 ετών.
 
Κατά το δημοσίευμα, εκείνη τη χρονιά ο Τραμπ κήρυξε απώλειες της τάξης των 916 εκατ. δολαρίων στις φορολογικές του δηλώσεις, αποτέλεσμα αποτυχιών στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες. Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες, θα μπορούσε να έχει χρησιμοποιήσει αυτή την απώλεια, για να αντισταθμίσει το αντίστοιχο ποσό φορολογητέου εισοδήματος για έως δύο δεκαετίες, λόγω των πλεονεκτημάτων που του δίνει ο φορολογικός κώδικας στον τομέα της ανάπτυξης ακίνητης περιουσίας.
 
Ο εναλλακτικός ελάχιστος φόρος (ΑΜΚ) θεσπίστηκε το 1969, και τροποποιήθηκε το 1979, για να αντιμετωπίσει το γεγονός πως κάποιοι πολύ πλούσιοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τις πολλές εκπτώσεις και κενά του νόμου, καταλήγοντας να καταβάλουν μηδενικά ποσά ως φόρο εισοδήματος. Οι άνθρωποι με υψηλά εισοδήματα θα πρέπει να υπολογίζουν τους φόρους τους δύο φορές. Μία με όλες τις κρατήσεις τους, και μία φορά χωρίς πολλές από αυτές. Ο φορολογούμενος οφείλει να καταβάλει το μεγαλύτερο από τα δύο αυτά ποσά.
 
Ο ΑΜΚ έφερε στα ταμεία των ΗΠΑ για το 2015 το ποσό των περίπου 28 δισ. δολάρια, ή περίπου το 2% όλων των φορολογικών εσόδων για το συγκεκριμένο έτος, σύμφωνα με το Κέντρο Φορολογικής Πολιτικής, μία ανεξάρτητη αρχή, η οποία δηλώνει πως τον πλήρωσαν περί τα 4,1 εκατ. άνθρωποι.
 
Στην περίπτωση που δεν υπήρχε ο φόρος του ΑΤΜ, άνθρωποι σαν τον Τραμπ θα πλήρωναν ένα κλάσμα του ποσού αυτού σε φόρους.
 
«Εάν δεν υπήρχε ο εναλλακτικός ελάχιστος φόρος, οι πολύ πλούσιοι θα πλήρωναν ένα χαμηλότερο ποσοστό από αυτό των φτωχών που κερδίζουν λιγότερα από 33.000 δολάρια τον χρόνο» δήλωσε ο Τζόνστον. Ο φόρος εφαρμόστηκε στην αρχή σε μερικές εκατοντάδες πλούσιους ιδιώτες, αλλά σήμερα έχει καταφέρει να αγγίξει περίπου 5 εκατομμύρια φορολογούμενους. Μία από τις δεσπόζουσες προεκλογικές του υποσχέσεις, είναι η ίδια η κατάργηση του εν λόγω φόρου, γεγονός πως θα δημιουργούσε μία αντίστοιχη τρύπα στα δημόσια έσοδα, μεταφέροντας το βάρος στους υπόλοιπους φορολογούμενους.