Το Βιετνάμ έχει γίνει ο πιο σφοδρός αντίπαλος της Κίνας σε σχέση με τις διεκδικήσεις της στην περιοχή καθώς και με την κατασκευή και στρατιωτικοποίηση τεχνητών νησιών σε αυτή τη θάλασσα, που είναι σημαντικός εμπορικός δρόμος με αγαθά αξίας 3 τρις να μεταφέρονται μέσω αυτής κάθε χρόνο.

«Αν μπορώ να βοηθήσω, να μεσολαβήσω, ή να διαιτητεύσω, σας παρακαλώ να μου το πείτε», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ σε σχόλια του σε συνάντηση στο Ανόι με τον πρόεδρο του Βιετνάμ Τραν Νταϊ Κουάνγκ, αναγνωρίζοντας ότι η θέση της Κίνας αποτελεί πρόβλημα.

«Είμαι πολύ καλός διαμεσολαβητής και διαιτητής», δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος.

Ο πρόεδρος Κουάνγκ δήλωσε ότι πιστεύει στην αντιμετώπιση των διαφωνιών για τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας με ειρηνικές διαπραγματεύσεις στη βάση του διεθνούς δικαίου, το οποίο σύμφωνα με το Βιετνάμ μηδενίζει τις διεκδικήσεις της Κίνας.

Ντουτέρτε: Καλύτερα να μην αγγίξει κανείς τη διένεξη για τη Νότια Σινική Θάλασσα

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε δήλωσε σήμερα ότι τη διένεξη για τη Νότια Σινική Θάλασσα, ανάμεσα στην Κίνα και άλλους πέντε διεκδικητές, μεταξύ των οποίων οι Φιλιππίνες, «είναι καλύτερα να μην την αγγίξει κανείς».

«Πρέπει να είμαστε φίλοι, οι άλλοι θερμοκέφαλοι θα ήθελαν από εμάς να αντιμετωπίσουμε την Κίνα και τον υπόλοιπο κόσμο σε τόσα πολλά θέματα», δήλωσε ο Ντουτέρτε στη διάρκεια τελετής την παραμονή της συνόδου κορυφής χωρών της Ανατολικής και της Νοτιοανατολικής Ασίας που θα πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα των Φιλιππίνων.

«Τη Νότια Σινική Θάλασσα είναι καλύτερα να μην την αγγίξει κανείς, κανείς δεν αντέχει να πάει σε πόλεμο».

Η Κίνα διεκδικεί σχεδόν ολόκληρη τη Νότια Σινική Θάλασσα, ενώ διεκδικήσεις έχουν επίσης η Ταϊβάν, το Βιετνάμ, οι Φιλιππίνες, η Μαλαισία και το Μπρουνέι.