Η αρχή έγινε όταν ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να κοινοποιήσει τρία tweets της Βρετανίδας ακροδεξιάς, Τζέιντα Φράντσεν, του ακροδεξιού και ισλαμοφοβικού Britain First στους 40 και πλέον εκατομμύρια ακολούθους του στο twitter. Τα τρία μηνύματα περιείχαν ισάριθμα αντιισλαμικά βίντεο, των οποίων η γνησιότητα γρήγορα καταρρίφθηκε.

Τα τρία βίντεο, τα οποία αναμετέδωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter, είχε αναρτήσει πρώτα η Τζέιντα Φράνσεν, η αντιπρόεδρος του Britain First και είχαν τίτλους «Ένας μουσουλμάνος μετανάστης ξυλοκοπεί έναν Ολλανδό με πατερίτσες», «Ένας μουσουλμάνος καταστρέφει ένα άγαλμα της Παρθένου Μαρίας» και «Ένα πλήθος ισλαμιστών σπρώχνει έναν έφηβο από μια σκεπή και τον ξυλοκοπεί μέχρι θανάτου».

 

 

Τι πραγματικά τουίταρε ο Τραμπ

Σύμφωνα με το BBC, το πρώτο τουιτ που κοινοποίησε ο Αμερικανός Πρόεδρος υποτίθεται πως δείχνει έναν μουσουλμάνο μετανάστη να επιτίθεται σε έναν άνθρωπο με πατερίτσες. Στην πραγματικότητα, ο «μουσουλμάνος μετανάστης» είναι ένας νεαρός Ολλανδός πολίτης που επιτίθεται σε έναν άλλο Ολλανδό με πατερίτσες, με την πρεσβεία της Ολλανδίας στις ΗΠΑ να το επιβεβαιώνει.

Το δεύτερο βίντεο, υποτίθεται πως δείχνει έναν άνδρα να καταστρέφει ένα άγαλμα της Παναγίας, με τον άνδρα να λέει «Κανένας άλλος από τον Αλλάχ δεν θα δοξάζεται στη γη του Λεβάντ». Το γεγονός πως αναφέρεται στο «Λεβάντ» αποδεικνύει πως ενδεχομένως το βίντεο είναι γυρισμένο στη Συρία, ενώ το βίντεο έχει μεταφορτωθεί στο Youtube το 2013.

Το τρίτο βίντεο δείχνει διαδηλώσεις στην Αίγυπτο του 2013, και δείχνει έναν άνδρα να σπρώχνεται από ένα κτίριο της Αλεξάνδρειας. Σύμφωνα με το BBC, δύο χρόνια αργότερα, το 2015, οι δράστες της δολοφονίας δικάστηκαν, ενώ ένας εξ αυτών εκτελέστηκε.

Αντιδράσεις από τη Βρετανία

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον σύζυγο της Τζο Κοξ, του θύματος του ακροδεξιού του «Britain First» πριν τις περασμένες βρετανικές εκλογές, όταν άνδρας την μαχαίρωσε θανάσιμα φωνάζοντας «Britain First», Μπρένταν Κοξ, που καταδίκασε την κίνηση αυτή του Προέδρου.

Ακολούθως, οι αντιδράσεις ήρθαν τόσο από τηλεοπτικά δίκτυα, όσο και από το Συμβούλιο Αμερικανοϊσλαμικών Σχέσεων, καθώς και από το βρετανικό Μουσουλμανικό Συμβούλιο, που κάλεσε τη βρετανική κυβέρνηση να λάβει θέσεις κατά της ισλαμοφοβικής προπαγάνδας.

Την Πέμπτη, ο εκπρόσωπος της Τερέζα Μέι επέκρινε την κίνηση του Ντ. Τραμπ, χαρακτηρίζοντας την λάθος. Ο εκπρόσωπος υπογράμμισε πως το κόμμα «Britain First», του οποίου τα μηνύματα αναμετάδωσε ο Ντ. Τραμπ είναι ένα κόμμα που επιδιώκει να διχάσει τις βρετανικές κοινότητες χρησιμοποιώντας ρητορική μίσους, διασπείροντας ψευδείς ειδήσεις και προκαλώντας εντάσεις.

Παράλληλα, την αντίθεσή του διαμήνυσε και ο υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, που δήλωσε πως «Η Βρετανία έχει μια περήφανη ιστορία ως ανοικτή και ανεκτική κοινωνία και η ρητορική του μίσους δεν έχει θέση εδώ».

Υπογραμμίζεται πως, παρότι η Τερέζα Μέι εξ αρχής δεν έλαβε θέση προσωπικά, όταν κλήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης να σχολιάσει, απέφυγε να καταδικάσει, ενώ σε ερώτηση για το εάν τελικά θα επισκεφθεί ο Αμερικανός την Βρετανία, αρκέστηκε να δηλώσει πως η επίσκεψη θα γίνει κανονικά, με το μόνο που μένει να είναι να οριστεί η ακριβής ημερομηνία.

Δεν ιδρώνει το αυτί του Τραμπ

Ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ ανταπέδωσε τα φραστικά πυρά ενός εκπροσώπου της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζας Μέι, που επέκρινε και χαρακτήρισε λάθος το γεγονός ότι ο Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε να προβάλει μέσω Twitter αντιμουσουλμανικά βίντεο που είχε αναρτήσει αρχικά μια βρετανική ακροδεξιά οργάνωση. Ο ρεπουμπλικάνος έκρινε ότι η ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ πρέπει να δώσει έμφαση στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Τερέζα @theresamay, μην επικεντρώνεσαι σε μένα, επικεντρώσου στην καταστροφική Ριζοσπαστική Ισλαμική Τρομοκρατία που λαμβάνει χώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εμείς τα πάμε μια χαρά», έγραψε ο Τραμπ σε tweet του.

Σημειώνεται πως το όνομα χρήστη του twitter που πληκτρολόγησε ο αμερικανός πρόεδρος πάντως δεν είναι αυτό της πρωθυπουργού της Βρετανίας, με τον Αμερικανό να το διαγράφει και να το ανεβάζει ξανά με το σωστό όνομα.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως, στο μήνυμα του Ντ. Τραμπ στην Τ. Μέι απάντησε και πάλι ο σύζυγος της Κοξ, Μπρένταν, κατηγορώντας τον για την αντιλαϊκή πολιτική του, καθώς και για το γεγονός πως καθημερινά ξεσπάνε επεισόδια πυροβολισμών στις ΗΠΑ.

Πάντως, η πλευρά Τραμπ δεν φαίνεται να κάνει πίσω, καθώς η εκπρόσωπος Σάρα Σάντερς του Λευκού Οίκου επέμεινε, δηλώνοντας ότι η ακρίβειά τους δεν είναι το ζητούμενο γιατί «Η απειλή είναι πραγματική, αυτό στο οποίο αναφέρεται ο πρόεδρος είναι η ανάγκη για εθνική ασφάλεια και στρατιωτικές δαπάνες. Αυτά είναι πολύ πραγματικά πράγματα, δεν υπάρχει κάτι λάθος στο θέμα»