
Ο πρώην υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Χρήστος Τριαντόπουλος αναμένεται να απολογηθεί με υπόμνημα σήμερα, Παρασκευή, στην Προανακριτική Επιτροπή για την υπόθεση του «μπαζώματος» του χώρου του εγκλήματος των Τεμπών.
Η κατάθεση αναμένεται να σημάνει και το πρόωρο τέλος των εργασιών της επιτροπής, αφού στη συνεδρίαση θα τεθεί προς ψηφοφορία το αίτημα του πρώην υφυπουργού για απευθείας παραπομπή του στο Δικαστικό Συμβούλιο.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ καταγγέλλεται από τον Σύλλογο Συγγενών Θυμάτων Τεμπών και την αντιπολίτευση για την πιθανή συμμετοχή του στην διαδικασία του «μπαζώματος» του χώρου του εγκλήματος των Τεμπών. Ο ίδιος έχει ζητήσει την άμεση παραπομπή του στο δικαστικό συμβούλιο ώστε από αυτό να κριθεί η παραπομπή του ή όχι στο ειδικό δικαστήριο.
«Επιθυμία μου είναι, όσο παράδοξο και εάν τούτο εκ πρώτης μπορεί να φαντάζει, να κριθώ από την τακτική Δικαιοσύνη, κατά τα προβλεπόμενα στο Σύνταγμα και στη νομοθεσία περί ευθύνης υπουργών, αφού οι εισαγγελικοί και δικαστικοί λειτουργοί διαθέτουν εγγυημένη ανεξαρτησία και αμεροληψία, αλλά και αυξημένες γνώσεις και κύρος» είχε γράψει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η αντιπολίτευση καταγγέλλει πως αν αποφασίσει τον τερματισμό των εργασιών της επιτροπής, η κυβερνητική πλειοψηφία προστατεύει τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Η ΝΔ επιμένει από την άλλη πως η άμεση παραπομπή του Τριαντόπουλου στο δικαστικό συμβούλιο είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα. Μάλιστα, ο Μητσοτάκης έκανε λόγο για «γενναία πράξη» του Τραντόπουλου που «κάνει αυτό το οποίο επί της ουσίας όλοι ζητούσαμε».
Ο συνταγματολόγος, Ξενοφών Κοντιάδης, είχε σχολιάσει ότι «έχει τεράστια σημασία το έργο της Προανακριτικής Επιτροπής διότι από αυτό εξαρτάται πρώτον αν θα υπάρξουν διώξεις και άλλων προσώπων και δεύτερον ποιο ακριβώς θα είναι το αδίκημα για το οποίο η Ολομέλεια θα ασκήσει δίωξη, το οποίο για να “αναβαθμιστεί” εν συνεχεία πχ από πλημμέλημα σε κακούργημα από το Δικαστικό Συμβούλιο θα πρέπει προηγουμένως να επανέλθει ο φάκελος στη Βουλή, ζήτημα εξαιρετικά κρίσιμο και σε σχέση με τον χρόνο της δίωξης ενόψει της παράλειψης της κυβέρνησης επί 5 χρόνια να τροποποιήσει τα σχετικά με την αποσβεστική προθεσμία στον νόμο περί ευθύνης υπουργών».
Αν επικρατήσει η άποψη της πλειοψηφίας, τα κόμματα θα έχουν περιθώριο περίπου 10 ημερών για να συντάξουν τα συμπεράσματα τους ενώ το συνολικό πόρισμα θα εισαχθεί στην Ολομέλεια εντός του πρώτου 15ημερου του Απριλίου για την τελική ψηφοφορία.
Το πόρισμα θα καταλήγει στην πρόταση άσκησης δίωξης για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος και εφόσον εγκριθεί από τουλάχιστον 151 βουλευτές ο κ. Τριαντόπουλος θα παραπεμφθεί στο Δικαστικό Συμβούλιο, παρακάμπτοντας την Προανακριτική Επιτροπή. Η 5μελής σύνθεσης του ανώτατου δικαστικού συμβουλίου θα καθοριστεί με κλήρωση.