Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο Thessaloniki Helexpo Forum, ο Α. Τσίπρας τόνισε πως η κυβέρνηση εξαπέλυσε επίθεση στους εργαζόμενους με αφορμή τα «έκτακτα μέτρα» για την πανδημία. Ερωτηθείς για το εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει ένα δεύτερο lockdown ο πρώην πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του θα στηρίξει «οτιδήποτε προτείνει η επιστημονική κοινότητα για τη δημόσια ασφάλεια και υγεία».

Ωστόσο ξεκαθάρισε πως ο πρωθυπουργός δεν «αξιοποίησε τον χρόνο προκειμένου να ενισχύσει τα αδύναμα σημεία μας. Σήμερα υπάρχουν 5.000 λιγότεροι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ από εκείνους που παραδώσαμε το 2019», ενώ ανέφερε ότι η κυβέρνηση ρίχνει την ευθύνη στους πολίτες για το δεύτερο κύμα της πανδημίας παρά το ότι επιχειρούσε να πάρει τα εύσημα για τις προσπάθειες των πολιτών κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος.

«Το κρίσιμο ερώτημα είναι τη δεν έκανε ή τι έκανε η κυβέρνηση για να φτάσουμε ξανά σε αυτό το σημείο. Ένα δεύτερο lockdown θα ήταν η απόλυτη αποτυχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη να διαχειριστεί ένα εξαιρετικά καλό αποτέλεσμα το οποίο έφερε η προσπάθεια του ελληνικού λαού. Στο πρώτο κύμα ο Κ. Μητσοτάκης ευλογούσε τα γένια τα δικά του και της κυβέρνησής του ότι εξαιτίας των αποφάσεών του σωθήκαμε, αλλά τώρα που τα πράγματα πάνε εξαιρετικά άσχημα η ευθύνη πιστώνεται στους πολίτες».

Τσίπρας: Η κυβέρνηση σπατάλησε τον χρόνο που κέρδισε η κοινωνία – Το σχέδιο για μία «νέα κοινωνική συμφωνία»

Τόνισε ότι λόγω της πανδημίας η κυβέρνηση «δεν είναι αναγκασμένη να τηρεί κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας γιατί στην Ευρώπη ισχύει η ρήτρα διαφυγής. Σήμερα η κυβέρνηση έχει 37 δισ ευρώ στα αποθεματικά των δημόσιων ταμείων που αφήσαμε εμείς και έχει πρόσβαση φτηνού δανεισμού. Εμείς δεν προτείνουμε πράγματα έξω από τη σφαίρα της λογικής».

Χαρακτήρισε απολύτως κοστολογημένα τα μέτρα που πρότεινε χθες κατά την ομιλία του λέγοντας ότι 3 δισεκατομμύρια είναι τα μόνιμα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ «και είναι επιβεβλημένα, απολύτως ρεαλιστικά και υλοποιήσιμα με βάση τις δημοσιονομικές δυνατότητες». Τα έκτακτα μέτρα, για όσο διαρκεί η κρίση, έχουν κόστος περίπου 8 δισεκατομμύρια ευρώ έως το τέλος του έτους. Είναι απολύτως επιβεβλημένα για να μην οδηγηθούμε σε κατάσταση κοινωνικής λεηλασίας».

«Τέλος στη διγλωσσία» για τα εθνικά θέματα

Σχετικά με τα εθνικά θέματα, καταλόγισε ερασιτεχνισμό και διγλωσσία στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και τα ελληνοτουρκικά θέματα, λέγοντας ότι ο Κ. Μητσοτάκης κινείται χωρίς πυξίδα, εγκλωβισμένος στην προεκλογική ατζέντα για την προσφυγική κρίση.

«Δεν είναι μόνο η Συμφωνία Πρεσπών. Ο άνθρωπος, και το ξέρουμε, δεν είχε ουσιαστική διαφωνία με την Συμφωνία των Πρεσπών, επέλεξε να διχάσει την κοινωνία για να κερδίσει ψήφους. Τώρα δίνει και μάχες υπέρ της Βόρειας Μακεδονίας.

«Έχω συναντήσει πολλές φορές τον Τούρκο Πρόεδρο και όχι σε εύκολες στιγμές. Είχαμε κι εμείς πολλές δυσκολίες με την τουρκική κυβέρνηση. Δεν σταματήσαμε ποτέ να έχουμε κανάλια επικοινωνίας. Με δύσκολες συναντήσεις και τηλεφωνικές επικοινωνίες. Πήγα τρεις φορές στην Τουρκία μέσα σε έξι μήνες, καλέσαμε για πρώτη φορά Τούρκο Πρόεδρο στην χώρα μετά από δεκαετίες. Το χειρότερο που μπορεί να κάνει κανείς στην εξωτερική πολιτική είναι να μην έχει ανοικτούς διαύλους.

Λένε ότι είναι απρόβλεπτος ο Ερντογάν και απομονωμένος. Ούτε το ένα ισχύει ούτε το άλλο. Η πολιτική του είναι προβλέψιμη, δημιουργεί τετελεσμένα, βάζει ζητήματα που είναι λυμένα…Έχουμε διαφορές με την Τουρκία; Έχουμε. Είναι η υφαλοκρηπίδα που ταυτίζεται με την ΑΟΖ και εμείς πιστεύουμε ότι θα πρέπει να λυθεί με διάλογο και στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Η Τουρκία θα πρέπει να πιεστεί και από την ΕΕ να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου. Φοβάμαι ότι ο κ. Μητσοτάκης ακολουθεί μία τακτική βλέποντας και κάνοντας, κινείται χωρίς πυξίδα. Αν ο κ. Μητσοτάκης κινείται επάνω στην εθνική γραμμή τότε δεν πίεσε για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Συναντούσε τον Ερντογάν στα Ηνωμένα Έθνη και δεν μιλούσε για επίλυσης της διαφορά στο Αιγαίο με διάλογο. Γιατί; Γιατί ήταν εγκλωβισμένος στην αντιμετώπιση του προσφυγικού. Γιατί δεν ζήτησε κυρώσεις για την Τουρκία στην ΕΕ; Υπάρχουν κρίσιμα ερωτήματα. Η ανησυχία μου είναι ότι η κυβέρνηση κινείται με έλλειψη στρατηγικής και με διγλωσσία και χωρίς να λέει την αλήθεια».

Δεν θα μας αιφνιδιάσουν οι εκλογές

Σε ερώτημα για τις δημοσκοπήσεις και τα εσωτερικά του κόμματός του, ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ στην πιο δύσκολη στιγμή και μετά από μια ήττα στις Ευρωεκλογές με 9 μονάδες κατέγραψε 32%. Στόχος μας είναι το 32% να γίνει 42%. Κανένα κόμμα δεν θα μπορούσε να μην περάσει και μια περίοδο αναστοχασμού για να είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε μπροστά.  Μας αναγκάζουν οι συνθήκες να είμαστε έτοιμοι, δεν θα αποτελέσει κανέναν αιφνιδιασμό ενδεχόμενη επιλογή του πρωθυπουργού να προσφύγει στις εκλογές. Θα προκύψει όχι  από την θέλησή του να αιφνιδιάσει, αλλά από τον δικό του αιφνιδιασμό από τη δυσκολία αντιμετώπιση της πραγματικότητας και των προβλημάτων». Σε σχετική ερώτηση γιατί δεν ζητάει εκλογές ο ίδιος, επισήμανε ότι «θα ήταν πολύ ανεύθυνο να ζητούσα εκλογές εν μέσω πανδημίας».

Ζήτησε από τις τράπεζες «να εκπληρώσουν την αποστολή τους»

Ερωτηθείς για τον ρόλο των τραπεζών εν μέσω της νέας κρίσης, ξεκαθάρισε πως δεν ζητά την εθνικοποίηση τους, αλλά ζητά να εφαρμόσουν τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς δεν γίνεται το κράτος να βάζει λεφτά αλλά να μην έχει δικαίωμα για την κατεύθυνση και τις κινήσεις των τραπεζών. Ισχυρίστηκε πως η κυβέρνηση του δεν ήταν σε θέση να κάνει κάτι τέτοιο επειδή πιεζόταν από την τρόικα λόγω των μνημονιακών δεσμεύσων.

«Δεν βάζω κάποιο θέμα εθνικοποίησης για τις τράπεζες βάζω θέμα να ασκήσει το ελληνικό δημόσιο τα δικαιώματα που έχει. Δεν γίνεται να βάζει λεφτά το κράτος αλλά να μην έχει δικαιώματα. Γιατί δεν το κάναμε εμείς όταν είμαστε στην κυβέρνηση; Γιατί κυβερνούσαμε με το πιστόλι στον κρόταφο. Στόχος της Τρόικας ήταν η διάσωση των τραπεζών και ενός συστήματος μέσα στις τράπεζες. Εμείς σχεδιάζαμε αυτά να τα αλλάξουμε, σχεδιάζαμε με ορίζοντα οκταετίας».

«Σχέδιο Μητσοτάκη» η αναδιάρθρωση υπέρ των πολλών στην αγορά εργασίας

Αναφερόμενος στην πολύ δύσκολη οικονομική θέση που βρίσκονται χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δήλωσε πως το πρόβλημα με τις τράπεζες είναι ότι δεν εκπληρώνουν τον ρόλο τους, δεν δανείζουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ενώ αντλούν χρήματα δεν τα δίνουν σε εκείνους που έχουν ανάγκη από δάνεια, έχοντας τη στήριξη της κυβέρνησης ΝΔ.

«Είναι σχέδιο του κ. Μητσοτάκη η αναδιάρθρωση στην αγορά και η πανδημία είναι ευκαιρία να το υλοποιήσει. Αλλά στο τέλος της ημέρας, θα είναι χιλιάδες επιχειρήσεις που θα βάλλουν λουκέτο ενώ η ανεργία θα αυξηθεί. Την θέση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων “ζόμπι”, όπως αποκαλούνται όσες έχουν μεγάλα προβλήματα, κάποιοι άλλοι θα την καταλάβουν. Εμείς πιστεύουμε ότι η ανταγωνιστική θέση της μικρομεσαίας επιχείρησης πρέπει να ενισχυθεί και όχι να οδηγηθεί στο κλείσιμο. Εμείς προτείναμε από την πρώτη στιγμή να παρακαμφθεί η δυσκολία της μη ανάληψης ρίσκου μέσα από την ενίσχυση των επιχειρήσεων με μόνο κριτήριο την διατήρηση των θέσεων εργασίας. Προτείναμε την ενίσχυση και την επιδότηση της εργασίας, των ασφαλιστικών εισφορών και του μισθολογικού κόστους».

Σχετικά με τα νέα αντιλαϊκά «έκτακτα μέτρα» που προωθεί η κυβέρνηση με αφορμή την κρίση της πανδημίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως είναι ένας τομέας στον οποίο γίνεται διακριτή η ιδεολογική διαφορά ανάμεσα στο κόμμα του και τη ΝΔ.

«Έχουμε ριζικά διαφορετικό πολιτικό σχέδιο με τη ΝΔ, είναι ιδεολογική η διαφορά μας, η ίδια η ζωή ακυρώνει και κάνει να φαίνονται πολύ παλιές αυτές οι απόψεις που καταθέτει ο κ. Μητσοτάκης για την επανεκκίνηση και ανάταξη της οικονομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά

Επέκρινε την κυβέρνηση, εκτιμώντας πως θα αντιμετωπίσει την κρίση με τη συρρίκνωση των εργασιακών δικαιωμάτων και του εργασιακού κόστους. Τόνισε ότι «βεβαίως πρέπει να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα, «αλλά όχι κανιβαλίζοντας τους εργαζόμενους», προσθέτοντας ότι καμία επιχείρηση δεν μπορεί να είναι παραγωγική αν οι εργαζόμενοι δεν έχουν δικαιώματα.