Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον παρέμεινε στην εξουσία, παρά τις εκκλήσεις για παραίτηση μέσα από το ίδιο το κόμμα του, εν μέσω αποκαλύψεων για σκάνδαλα, με πιο πρόσφατ το πάρτι που πραγματοποίησε την περίοδο της καραντίνας για τον Covid-19.

Περισσότεροι από 40 υπουργοί και βοηθοί, συμπεριλαμβανομένων τριών μελών του υπουργικού συμβουλίου, έχουν εγκαταλείψει την κυβέρνηση, ενώ οι παραιτήσεις συνέχισαν να καταφθάνουν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η αντίδρασή του ήταν να απολύσει τον υπουργό Κοινοτήτων Μάικλ Γκόουβ, ο οποίος φέρεται να ήταν ο πρώτος που του είπε ότι πρέπει να παραιτηθεί για το καλό του κόμματος των Τόρις και της χώρας, με πηγή προσκείμενη στον Τζόνσον να λέει στο BBC ότι ο Γκόουβ ήταν «φίδι».

Ακολούθησαν οι παραιτήσεις των υπουργών Βόρειας Ιρλανδίας, Ασφαλείας, Συντάξεων, Πολιτισμού, καθώς και των υπουργών Παιδείας και Οικονομικών, οι οποίοι έλαβαν το αξίωμά τους μόλις δύο ημέρες πριν, μετά από επίσης παραίτηση των προκατόχων τους. Μια πρωτόγνωρη κατάσταση καθώς περισσότεροι από 50 υπουργοί εγκαταλείπουν την κυβέρνηση.

Ως αποτέλεσμα, ο πολιτικός συντάκτης του BBC, Κρις Μέισον ανέφερε ότι «ο Μπόρις Τζόνσον θα παραιτηθεί από ηγέτης των Συντηρητικών σήμερα — θα συνεχίσει ως πρωθυπουργός μέχρι το φθινόπωρο» , προσθέτοντας ότι μια κούρσα για την ηγεσία των Τόρις θα διεξαχθεί αυτό το καλοκαίρι και ο νικητής θα αντικαταστήσει τον Τζόνσον μέχρι τον Οκτώβριο. Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ είπε ότι ο Τζόνσον θα κάνει μια «δήλωση στη χώρα σήμερα».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον μίλησε με τη βασίλισσα Ελισάβετ ενόψει της επικείμενης ανακοίνωσης για το σχέδιο παραίτησής του, δήλωσε την Πέμπτη ο αναπληρωτής πολιτικός συντάκτης του ITV Anushka Asthana.

Σύμφωνα με τον συντάκτη του BBC, Κρις Μέισον, h υπουργός Εξωτερικών Liz Truss διακόπτει το ταξίδι της σε μια συνάντηση της G20 στην Ινδονησία και επιστρέφει στο Λονδίνο.

Αντιδράσεις από όλο το πολιτικό φάσμα στην είδηση της συμφωνίας του Τζόνσον να παραιτηθεί

Ο ηγέτης των Εργατικών της αντιπολίτευσης Κείρ Στάρμερ χαρακτήρισε «καλά νέα για τη χώρα» το γεγονός ότι ο Τζόνσον πρόκειται να παραιτηθεί. «Αλλά αυτό θα έπρεπε να είχε συμβεί εδώ και πολύ καιρό. Ήταν πάντα ακατάλληλος για το αξίωμα. Ήταν υπεύθυνος για ψέματα, σκάνδαλα και απάτες σε βιομηχανική κλίμακα», συμπλήρωσε.

«Δεν αρκεί να αλλάξουμε τους Τόρις στην κορυφή – χρειαζόμαστε μια ολοκληρωτική αλλαγή της κυβέρνησης», δήλωσε ο Στάρμερ. «Χρειαζόμαστε μια νέα αρχή για τη Βρετανία».

Από το Συντηρητικό κόμμα, ο αναπληρωτής πρόεδρος Τζάστιν Τόμλινσον δήλωσε: «Ήμουν στην ομάδα του Μπόρις, καθώς οι γενικές εκλογές έδειξαν ότι ήταν ο πρωταγωνιστής μας που συνδέθηκε πέρα από τις παραδοσιακές πολιτικές διαφορές. Ναι, υπήρχαν σκαμπανεβάσματα, αλλά εκτόξευσε την κοινωνική κινητικότητα και τις ευκαιρίες.

«Η παραίτησή του ήταν αναπόφευκτη. Ως κόμμα πρέπει γρήγορα να ενωθούμε και να επικεντρωθούμε σε αυτά που έχουν σημασία. Οι καιροί είναι σοβαροί σε πολλά μέτωπα», συμπλήρωσε.

Η πρώτη υπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον τοποθετήθηκε επίσης μέσω Twitter, αμφισβητώντας τη συνέχιση της παρουσίας του ως πρωθυπουργού για τους επόμενους τρεις μήνες. «Θα υπάρχει μια ευρεία αίσθηση ανακούφισης ότι το χάος των τελευταίων ημερών ή μηνών θα λάβει τέλος, αν και η ιδέα της παραμονής του Μπόρις Τζόνσον ως πρωθυπουργού μέχρι το φθινόπωρο δεν φαίνεται καθόλου καλή και σίγουρα δεν είναι βιώσιμη».

Ο υπουργός Επιχειρήσεων Κουάσι Κουαρτένγκ προτείνει ότι δεν χρειάζεται ο Μπόρις Τζόνσον να παραμείνει μέχρι το φθινόπωρο, λέγοντας ότι χρειάζεται νέος ηγέτης “το συντομότερο δυνατό”.

«Και τα τέσσερα έθνη χρειάζονται μια σταθερή κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και, ως εκ τούτου, χαίρομαι που βλέπω ότι ο πρωθυπουργός έκανε τώρα το σωστό και συμφώνησε να παραιτηθεί», δήλωσε ο πρώτος υπουργός της Ουαλίας Μαρκ Ντρέικφορντ.

Ο Ντόμινικ Κάμινγκς, πρώην δεξί χέρι του Μπόρις Τζόνσον, προέτρεψε τους Συντηρητικούς να τον απομακρύνουν από τη θέση του πρωθυπουργού σήμερα, αντί να τον αφήσουν να παραμείνει ως προσωρινός πρωθυπουργός.

Φόβοι από ΕΕ

Αξιωματούχοι και διπλωμάτες στις Βρυξέλλες παρακολουθούν την αποσύνθεση της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον με μεγάλο ενδιαφέρον και χωρίς αμφιβολία μς ένα βαθμό χαράς, σύμφωνα με την αναταποκρίτρια του BBC στις Βρυξέλλες, Τζέσικα Πάρκερ.

Ωστόσο, εκφράζονται ανησυχίες πως η σύνθεση των επίδοξων διαδόχων του Τζόνσον δεν θα λάβει απαραίτητα μια πιο ήπια στάση για το θέμα των εμπορικών ρυθμίσεων μετά το Brexit για τη Βόρεια Ιρλανδία, το οποίο αποτελεί το σημείο τριβής μεταξύ ΕΕ και βρετανικής κυβέρνησης.