συνέντευξη στους Κωνσταντίνο Πουλή και Θάνο Καμήλαλη

Tον Οκτώβριο του 2019, ο Βαγγέλης Σταθόπουλος ειδοποιείται ότι ένας γνωστός του, ο Δημήτρης Χατζηβασιλειάδης, έχει αυτοτραυματιστεί. Ο Χατζηβασιλειάδης έχει λίγο πριν πραγματοποιήσει μία κλοπή σε ένα κατάστημα Opap Play στον Χολαργό. Ο Σταθόπουλος τον συναντάει και του παρέχει πρώτες βοήθειες. Λίγο αργότερα, με ένα «ανώνυμο τηλεφώνημα», η Αντιτρομοκρατική «ενημερώνεται» για την υπόθεση, βρίσκει όπλα στο σπίτι στο Χολαργό όπου είχε καταφύγει ο Χατζηβασιλειάδης και υποστηρίζει ότι εξάρθρωσε την οργάνωση «Επαναστατική Αυτοάμυνα», με τρία μέλη, τους δύο προαναφερθέντες και τον Δημήτρη Μπάκα. Η είδηση για τις συλλήψεις των Σταθόπουλου και Δ.Μ παρουσιάζεται σε πανηγυρικό κλίμα στα ΜΜΕ, με αναφορές σε «τρομοκράτες», στο πώς η Αντιτρομοκρατική «έδεσε την υπόθεση», στα «μεγάλα χτυπήματα που έρχονταν». Επιλεκτική παρουσίαση πληροφοριών αλλά και «βίντεο ντοκουμέντα» από τη ληστεία, στην οποία ωστόσο εμφανίζεται μόνο ένα άτομο.

Σταδιακά ωστόσο, εμφανίζονται προβλήματα σε όλη αυτήν την αφήγηση. Ο Βαγγέλης Σταθόπουλος υποστηρίζει ότι το μόνο που έκανε ήταν να προσφέρει βοήθεια στον Χατζηβασιλειάδη, όταν αυτή του ζητήθηκε μέσω τηλεφώνου.

Μάρτυρες έχουν καταθέσει ότι την ώρα της ληστείας αυτός βρισκόταν στα Εξάρχεια, ενώ το DNA του βρέθηκε μόνο σε γάζες που χρησιμοποίησε και όχι πάνω στη μηχανή, ή στις σακούλες μέσα στις οποίες βρέθηκαν τα όπλα. Στο τιμόνι της μηχανής βρέθηκε μείγμα DNA, αλλά το ανεξάρτητο πόρισμα που ζήτησαν οι συνήγοροί του δείχνει ότι το DNA του Σταθόπουλου δεν μπορεί να ταυτοποιηθεί στο εύρημα και η Αντιτρομοκρατική αρνείται επανειλημμένα να δώσει τα πρωτογενή στοιχεία, όπως καταγγέλλουν.

Σε πρώτο βαθμό, ο Σταθόπουλος καταδικάζεται σε 19 χρόνια φυλάκιση, ο Χατζηβασιλειάδης σε 16 και ο Δ.Μ σε 10, αλλά με αναστολή.

Μιλώντας, μέσα από τις Φυλακές Λάρισας, στο ΤPP, ο Σταθόπουλος αρχικά ανέφερε: «Η βασική κατηγορία είναι ότι με έχουν καταδικάσει ως μέλος της Επαναστατικής Αυτοάμυνας. Επίσης έχω καταδικαστεί και για μια κλοπή, στο Οpap Play στον Χολαργό και συνάμα έχω καταδικαστεί για διακεκριμένη οπλοκατοχή δυο φορές από τα όπλα της Επαναστατικής Αυτοάμυνας, όπως επίσης και από ένα όπλο που υπήρχε στο Opap Play, στη συγκεκριμένη κλοπή. έχω καταδικαστεί επειδή έδωσα την αλληλεγγύη μου κατά κάποιο τρόπο στον Δημήτρη Χατζηβασιλειάδη, βοηθώντας τον από έναν αυτοτραυματισμό που είχε στο Opap Play εκείνον τον Οκτώβριο του 19΄ στο Χολαργό».

«Από εκεί και πέρα, ξεκινάει μια περιπέτεια. Στην ουσία ο λόγος που έχω καταδικαστεί είναι καθαρά πολιτικός, το ότι εγώ είμαι αναρχικός και κατά κάποιο τρόπο συμμετέχω έμπρακτα στο αναρχικό κίνημα πολλά χρόνια τώρα. Γι’ αυτό τον λόγο με είχανε εμένα στο μάτι της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας για πολλά χρόνια και μέσω της έμπρακτης αλληλεγγύης που έδωσα στον Δημήτρη καταδικάστηκα σε 19 χρόνια κάθειρξη», συνέχισε.

Υποστήριξε επίσης πως «προσωπικά πιστεύω ότι η κρίση μου ήτανε μεθοδευμένη από την αρχή. Ήταν η ανάγκη της αστυνομίας εκείνον τον καιρό, να παρουσιάσει αποτελεσματικότητα ενώπιον της νεοσύστατης νέας κυβέρνησης. Δηλαδή ήταν ο τρόπος το να καταφεύγουν σε κάποιες κινήσεις εντυπωσιασμού. Η σύλληψή μου έγινε στις 7 Νοέμβρη του 2019. Εκείνον τον καιρό η ακροδεξιά κυβέρνηση που βιώνουμε ακόμα είχε εξαπολύσει γενικά επίθεση προς το αναρχικό κίνημα και θέλοντας να δείξει έργο, ήθελε μετατρέψει αυτήν την υπόθεση σε σύλληψη τρομοκρατών και να παρουσιάσει προς το συντηρητικό κοινό της το μήνυμα “να τι κάνει η Νέα Δημοκρατία με το που βγήκε”».

Αναφέρθηκε επίσης σε σημεία της δίωξής του που αποδεικνύουν, όπως υποστηρίζει, το σαθρό κατηγορητήριο. Ενα απο αυτά, είναι μία απλή συνεπωνυμία, με έναν άλλον Σταθόπουλο. Η Αντιτρομοκρατική υποστήριξε ότι το σπίτι ανήκει στον Γιώργο Σταθόπουλο, πατέρα του Βαγγέλη. Ο πατέρας του Βαγγέλη, όμως ονομάζεται Κωνσταντίνος.

«Έτυχε ένα σπίτι που νοίκιαζε ο Δημήτρης Χατζηβασιλειάδης να έχει ιδιοκτήτη έναν άνθρωπο που λέγεται κι αυτός Σταθόπουλος.. Ουδεμία σχέση είχα εγώ με τον συγκεκριμένο άνθρωπο, ουδεμία σχέση είχα με το σπίτι, ουδεμία σχέση είχα και με τον συγκεκριμένο Σταθόπουλο κιόλας.

Αυτό δεν ξεκίνησε από το πρώτο δικαστήριο. Είχε ξεκινήσει να το αναφέρει ο εισαγγελέας που με παρέπεμψε με αυτές τις κατηγορίες σ δικαστήριο. Το οποίο το ίδιο χρησιμοποίησε και το Συμβούλιο Εφετών, προκειμένου να με παραπέμψουνε με αυτές τις κατηγορίες. Όμως από την ίδια τη δικογραφία και από την κατάθεση του ίδιου του Σταθόπουλου για τη συνεπωνυμία την επωνυμία προέκυπτε ότι ούτε όντως δεν είχα καμία σχέση, ούτε ο άνθρωπος με ήξερε, ούτε ουδέποτε είχα πάει σ’ αυτό το σπίτι, ούτε προσωπικά με τον συγκεκριμένο άνθρωπο είχα βρεθεί.

Που σημαίνει τι αυτό; Σημαίνει ότι δεν διαβάσανε τη δικογραφία ο Εισαγγελέας και το Συμβούλιο Εφετών αλλά με ένα non paper από την Αντιτρομοκρατική, βρήκαν αυτή την δικαιολογία προκειμένου να με παραπέμψουν γι’ αυτές τις κατηγορίες. Μέσα στο δικαστήριο αυτό έγινε γνωστό, το κατάλαβε το δικαστήριο φυσικά και κατά κάποιο τρόπο λύθηκε. Αυτό όμως δεν εμπόδισε το δικαστήριο να με καταδικάσει».

Ένα ακόμα καφκικό σημείο, ήταν η διαμάχη μέσα στο πρώτο δικαστήριο για κάτι γιλέκα που είχαν βρεθεί στο γυμναστήριο που διατηρούσε ο Σταθόπουλος. Γιλέκα πολεμικών τεχνών, που παρουσιάστηκαν ως «αλεξίσφαιρα». «Υπάρχουν γιλέκα που μπορεί να τα έχετε δει σε αγώνες ταεκβοντό ή οποιουσδήποτε άλλους αγώνες. Που τα χρησιμοποιούνε για αυτοπροστασία, προκειμένου να κάνουνε προπόνηση και συγκεκριμένα στη σχολή πολεμικών τεχνών. Αυτά τα γιλέκα λοιπόν προσπαθούσε συνεχόμενα το δικαστήριο να τα προβάλει ως αλεξίσφαιρα. Δεν ξέρω αν έχουν το ίδιο υλικό – που δε νομίζω – με τα αλεξίσφαιρα γιλέκα, αλλά έχουν το ίδιο σχήμα. Δηλαδη απλά καλύπτουν τον κορμό. Δηλαδή ένα και ένα κάνουν δύο. Και είχα εγώ ανθρώπους που είναι προπονητές εθνικών ομάδων κλπ και είπαν ότι αυτά τα γιλέκα τα χρησιμοποιούμε και εμείς εδώ και είναι λογικό να τα έχει, αφού έχει σχολή πολεμικών τεχνών».

Ειδική αναφορα έκανε και για το μίγμα γενετικού υλικού, τονίζουντας πως, σε αυτό που βρέθηκε υπάρχουν μόνο τα 4 από τα 20 σημεία DNA. Γεγονός που σημαίνει ότι «μπορεί να είναι οποιουδήποτε». Για τον λόγο αυτό, στο Εφετείο θα καταθέσουν βιολόγοι, αλλά και στατιστικολόγοι, με σκοπό να εξηγήσουν στο δικαστήριο πως «η αντιτρομοκρατική ψεύδεται και βγάζει χαρτιά, ενώ η στατιστική που υπάρχει είναι 1 προς 1.000.000 να είναι δικό μου το δείγμα, κάτι τέτοιο».

«Δεν ξέρω, δεν είδα, δεν θυμάμαι, μου είπαν»: Η κατάθεση του βασικού μάρτυρα κατηγορίας στο Εφετείο

 

Το Εφετείο της υπόθεσης Σταθόπουλου ξεκίνησε στις 18 Μαϊου. Χαρακτηριστική είναι η κατάθεση του βασικού μάρτυρα κατηγορίας ενός αστυνόμος Β, που υπηρετεί στο τμήμα Κράτους και Πολιτεύματος στην Αντιτρομοκρατική (ΔΑΕΕΒ).

Ξεκίνησε την κατάθεσή του λέγοντας ότι «μετά από ανώνυμη πληροφορία», η Αντιτρομοκρατική αναζήτησε βιντεοληπτικό υλικό, το οποίο εξέτασε ο ίδιος όσον αφορά ‘ληστεία’ σε κατάστημα ΟΠΑΠ στο Χολαργό. Τα βίντεο που εξέτασε ο ίδιος έδειχναν τον κατηγορούμενο Βαγγέλη Σταθόπουλο έξω από το σπίτι του στου Ψυρρή στις 21.30, στις 11.50 και 00.00. Στις 01.50 στο Σισμανόγλειο και σε κοντινά φαρμακεία. Παρότι ο ίδιος αναγνώρισε τον Σταθόπουλο σε αυτά τα βίντεο, δεν τον αναγνωρίζει στο βίντεο της κλοπής στον ΟΠΑΠ, το οποίο δεν εξέτασε κατά τη διάρκεια της προανάκρισης, αλλά όταν ρωτήθηκε από την ειδική εφέτη ανακρίτρια 7 μήνες μετά.

Ενδεικτικά κάποιοι διάλογοι από την κατάθεσή του:

Πρόεδρος: Εσείς με βάση ποια ειδικότητα βλέπετε τα βίντεο; Έχετε κάποιες γνώσεις;

Μάρτυρας: Όχι. Δεν έχω ειδικές γνώσεις.

Πρόεδρος: Και πώς γίνεται αυτό; Υπάρχουν ειδικά εργαστήρια ανάλυσης φωτογραφιών και βίντεο.. Εσείς αναγνωρίσατε ότι το πρόσωπο αυτό ήταν ο Σταθόπουλος. Δεν τον είχαν ακόμα συλλάβει..

Μάρτυρας: Ναι.

Πρόεδρος: Γιατί έγινε με αυτόν τον τρόπο; Έπρεπε να γίνουν γρήγορα οι αναγνωρίσεις μέσω των βίντεο; Και να μην πάμε στο αρμόδιο τμήμα της ΔΕΕ; Πώς το εξηγείτε;

Μάρτυρας: Δεν ξέρω.

Πρόεδρος: Γιατί υπάρχει διαδικασία, το ξέρετε ε; Υπάρχει ειδική υπηρεσία.

Μάρτυρας: Δεν το γνωρίζω.

Πρόεδρος: Πότε είδατε τα βίντεο;

Μάρτυρας: Δεν θυμάμαι.

Πρόεδρος: Οι συλλήψεις έγιναν μετά; Με βάση τις δικές σας αναγνωρίσεις;

Μάρτυρας: Ναι, μετά. Δεν γνωρίζω αν έγιναν με βάση τις δικές μου αναγνωρίσεις (…) Με ενημέρωσαν ότι μετά τη ληστεία, ο Χατζηβασιλειάδης και ο Σταθόπουλος κατέληξαν στην οικία του Μπάκα.

Πρόεδρος: Ποιος σας ενημέρωσε;

Μάρτυρας: Ο προϊστάμενός μου.

[…]

Κακαρνιάς (συνήγορος Σταθόπουλου): Και έτσι είναι, γιατί δεν κάνει κάτι τέτοιο. Αφού έχετε δει τόσα βίντεο από αυτήν την υπόθεση, το βίντεο της κλοπής του ΟΠΑΠ γιατί δεν το είδατε;

Μάρτυρας: Εμένα αυτό μου ανατέθηκε.

Κακαρνιάς: Σας ανατέθηκε να δείτε και να αναζητήσετε και να αναγνωρίσετε έναν πιθανό δράστη ενός αδικήματος και δεν σας δείχνουν το βίντεο του αδικήματος;

Μάρτυρας: Δεν το είχα δει αυτό το βίντεο.

Κακαρνιάς: Άρα η υπηρεσία σας σας ανέθεσε να δείτε στο νοσοκομείο και έξω από το σπίτι του τον Σταθόπουλο αλλά δεν σας ανέθεσε να μας πείτε εάν στο βίντεο της κλοπής, μπορείτε να διαπιστώσετε κάτι. Και το κάνει για πρώτη φορά η ειδική εφέτης ανακρίτρια, 7 μήνες μετά, το καλοκαίρι του 2020. Και λέτε στην κατάθεσή σας ότι εγώ δεν μπορώ να αναγνωρίσω…. Πότε λάβατε εντολή να δείτε τα βίντεο;

Μάρτυρας: Τα βίντεο τα είδα μετά τα ανώνυμα τηλεφωνήματα.

[…]

Καμπαγιάννης, συνήγορος Σταθόπουλου: Από πότε είστε στην Αντιτρομοκρατική;

Μάρτυρας: Από το 2009.

Καμπαγιάννης: Δώσατε 2 καταθέσεις. Γιατί δίνετε την 2η κατάθεσή σας; Ποιο είναι το αντικειμενικό γεγονός το οποίο κομίσατε στην 2η κατάθεσή σας;

ΜάρτυραςΜε ενημέρωσαν οι προϊστάμενοί μου.

Καμπαγιάννης: Για ποιο λόγο αυτός ο οποίος σας ενημέρωσε να μην δώσει αυτός μια κατάθεση; Γιατί δίνετε εσείς μια κατάθεση που λέει «άκουσα από κάποιον τρίτο»;

Μάρτυρας (δεν απαντάει)

Καμπαγιάννης: Ποιος συγκεκριμένα σας τα λέει αυτά; Όνομα.

Μάρτυρας Ο τμηματάρχης. Ο Μ.

Καμπαγιάννης: Για ποιο λόγο λοιπόν να μην έρθει ο κ. Μ.; Γιατί ξέρετε ότι εμείς είμαστε αντιμέτωποι με μια κατάσταση όπου υπάρχει ένα ανώνυμο τηλέφωνο, υπάρχει μια μαρτυρία από αυτόν που έλαβε το ανώνυμο τηλέφωνο, υπάρχει ένας αστυνομικός που τον ενημέρωσαν οι προϊστάμενοί του για το ανώνυμο τηλεφώνημα και προσπαθώ να καταλάβω, υπάρχει πολλαπλότητα αποδεικτικών μέσων; Τι αποδεικτικό μέσο κομίζετε για αυτά τα πράγματα που λέτε;

Μάρτυρας: (δεν απαντάει)

Καμπαγιάννης: Γιατί λέτε ο Μπάκας και ο Σταθόπουλος μετέφεραν όπλα. Ποιο είναι το αποδεικτικό μέσο; Ποιο είναι το γεγονός και πώς το ξέρετε;

Μάρτυρας: Όπως σας είπα και πριν, με ενημέρωσαν οι προϊστάμενοί μου.