Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real Fm», ο Γ. Βαρουφάκης τόνισε ότι μετά την πλήρη κατάρρευση των κρατικών υποδομών τα τελευταία δέκα χρόνια, έχει προστεθεί η ιδιωτικομανία που επιβάλλει η τρόικα και η σημερινή κυβέρνηση.

«Τα τελευταία 10 χρόνια έχουμε μία πλήρη κατάρρευση όλων των υποδομών λόγω της χρεοκοπίας του ελληνικού δημοσίου, έχουμε μία πλήρη πτώχευση αυτού του κράτους. Και έρχεται να προστεθεί ένα νέο κακό σε αυτό, η ιδιωτικομανία, και από την τρόικα και από τη σημερινή κυβέρνηση. Έχουμε μία πίεση προς την ιδιωτικοποίηση. Αυτή η προοπτική της ιδιωτικοποίησης η οποία υπάρχει εδώ και καιρό, και επί ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε, ουσιαστικά ακυρώνει επενδύσεις».

Αναφερόμενος στην ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ και το κλείσιμο των αυτοκινητοδρόμων, λόγω της χιονόπτωσης των τελευταίων ημερών, που έχουν αναλάβει εργολάβοι, τόνισε ότι η ιδιωτικοποίηση των δομών είναι τραγικό και αυτό έχει αποδειχθεί στην Ελλάδα, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο.

Το κυβερνητικό κλείσιμο της Εθνικής Οδού απαλλάσσει τους εργολάβους

«Όταν το δημόσιο κρατάει ένα δίκτυο όπως η ΔΕΔΔΗΕ ακυρώνει την ιδιωτικοποίηση περιμένοντας να έρθει ο ιδιώτης. Δυστυχώς, όσον αφορά δίκτυα τα οποία ποτέ δεν μπορεί να είναι ανταγωνιστικά, εξ ορισμού είναι μονοπωλιακά, και όταν έρθει η ιδιωτικοποίηση είτε είναι με τους αυτοκινητόδρομους είτε είναι με τη ΔΕΔΔΗΕ –που τώρα αναθέτει σε ιδιώτες τη συντήρηση του δικτύου, το αποτέλεσμα είναι τραγικό σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο στην Ελλάδα.

Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ο Στέφανος Μάνος. Για μένα αυτό που είναι εντυπωσιακό είναι οι βιολογικές ρωγμές που έχει προκαλέσει η «Μήδεια». Ο Στέφανος Μάνος έχει καταγραφεί ως ο άνθρωπος που έλεγε ότι ο ιδιωτικός τομέας είναι καλύτερος. Και έρχεται τώρα από το σπίτι του και λέει «που είναι το κράτος;». Κύριε Μάνο, εσείς και οι σύντροφοί σας του νεοφιλελευθερισμού τόσα χρόνια λέγατε ότι όλα αυτά πρέπει να δίνονται σε ιδιώτες εργολάβους, το έκανε η ΔΕΔΔΗΕ. Αυτό συνέβη με τους αυτοκινητόδρομους.

Ας το πάρουμε συμβατικά. Οι ιδιώτες που έχουν πάρει τους δρόμους αυτούς έχουν υπογράψει ένα συμβόλαιο με το ελληνικό δημόσιο, έχουν κάποιες συμβατικές υποχρεώσεις. Μία από αυτές είναι αποχιονισμός. Στο συμβόλαιό τους είχαν πει ότι αν δεν καταφέρουν να κρατήσουν το δρόμο ανοιχτό θα πρέπει να καταβάλουν αποζημίωση στο κράτος. Και τι έκανε το κράτος; Τους γλίτωσε από αυτό κηρύσσοντας το ίδιο κλειστό το δρόμο έτσι ώστε το κράτος να αποζημιώσει τους ιδιώτες αντί οι ιδιώτες να αποζημιώνουν το κράτος. Οπότε εδώ μπαίνει ένα μεγάλο ερώτημα –εγώ δε θέλω να αποκομίσω πολιτικά οφέλη για το κόμμα μου, ούτε για μένα προσωπικά από αυτό που συνέβη. Δε θα κάνω αυτό που έκανε η Νέα Δημοκρατία στο Μάτι, ούτε αυτό που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα με την ΔΕΔΔΗΕ, αυτό είναι το κράτος μας, τι να κάνουμε τώρα. Αλλά θέτει σημαντικά ερωτήματα για το τι κράτος θέλουμε και πως θα κινητοποιηθούμε η κοινωνία για να υπάρχουν σημαντικές επενδύσεις και πως θα αποφύγουμε αυτή την ιδιωτικομανία, ακόμη και οι Τόριδες στην Αγγλία έχουν ξεφύγει από αυτό».

«Ο Μητσοτάκης ήλπιζε ότι η πανδημία θα φύγει από μόνη της»

Σχετικά με τους κυβερνητικούς χειρισμούς για την πανδημία, δήλωσε ότι η κυβέρνηση ήλπιζε πως η πανδημία θα φύγει από μόνη της και δεν προχώρησε στην προστασία των πολιτών, ενώ χαρακτήρισε πως είναι εξευτελιστικό για ένα κράτος να βασίζεται σε δωρεές για την προστασία του λαού του.

«Ο κ. Μητσοτάκης ήλπιζε ότι αυτή η πανδημία θα φύγει από μόνη της. Η πανδημία δεν έφυγε από μόνη της. Δεν υπήρξε καμία επένδυση στις υποδομές μας. Καμία. Αυτό που λέγαμε για τη «Μήδεια» ισχύει και για την πανδημία. Είναι εξευτελισμός ένα κράτος να μην μπορεί να παρέχει τα βασικά για την προστασία του λαού του και να βασίζεται σε δωρεές. Εγώ είμαι υπέρ των δωρεών. Να γίνουν δωρεές αλλά επιπλέον των βασικών.

Υποτίθεται ότι είμαστε ένα ευρωπαϊκό κράτος. Η ευρωπαϊκή επιτροπή αν θυμάσαι τον Μάρτιο είπε «ξοδέψτε όσα θέλετε για τα εθνικά συστήματα υγείας, δεν μετράνε στο χρέος σας». Αυτό δεν είπαν; Και βγήκε ο κ. Μητσοτάκης και χειροκροτούσε. Δεν το έκανε. Δεν είναι σοβαρά πράγματα. Θέλει το Ίδρυμα Νιάρχος να προσθέσει κάτι επιπλέον, να το κάνει αλλά τα βασικά πρέπει να τα παρέχει το κράτος. Αυτή η επένδυση στις υποδομές δεν έγινε. Μεταφέρθηκε προσωπικό από μονάδες καρκινοπαθών, από το Παίδων, σε ΜΕΘ για τον Covid 19, αποψιλώθηκε το υπόλοιπο σύστημα υγείας, τα κρεβάτια ΜΕΘ τα οποία λέμε ότι έχουμε δεν τα έχουμε γιατί λείπει το προσωπικό ή το προσωπικό είναι έτοιμο να καταπέσει από την κούραση γιατί δεν υπάρχουν αρκετοί για να μπορούν να κάνουν τις βάρδιες που χρειάζεται.

Δεν έχει επενδύσει η κυβέρνηση σε προσωπικό. Ήταν το πρώτο πράγμα που έπρεπε να έχει κάνει. Όσα χρήματα και να δώσει το Ίδρυμα Νιάρχος αυτό δεν μπορεί να το αναπληρώσει. Το προσωπικό πρέπει να βγει από τον κρατικό προϋπολογισμό. Και μην ξεχνάμε ο κ. Σταϊκούρας τον Δεκέμβριο που μας πέρασε στον προϋπολογισμό του κράτους έκοψε χρήματα από το εθνικό σύστημα υγείας, αν είναι δυνατόν».