X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Ο Βαρουφάκης βλέπει «αναγκαστικές» πρόωρες εκλογές πριν το 5ο μνημόνιο και το «Ναι σε όλα» του Μητσοτάκη

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 και πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, εκτιμά ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναγκαστεί να καταφύγει σε πρόωρες εκλογές, πριν παραδεχτεί τους όρους του πέμπτου μνημονίου που έχει ήδη δεχθεί και συνοδεύονται από νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Υπογράμμισε ότι το λεγόμενο «Ταμείο Ανάκαμψης» των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τόνισε πως «οι τράπεζες ποτέ δεν ξεπέρασαν την βαθιά πτώχευση. Τώρα, με την παταγώδη αποτυχία του «Ηρακλή», που ωφελεί μόνο τα αρπακτικά ταμεία εις βάρος τόσο των δανειοληπτών όσο και των τραπεζών, η χρεοκοπία των τραπεζών θα ανακοινωθεί – κάποια στιγμή - και επίσημα».
Ο Βαρουφάκης βλέπει «αναγκαστικές» πρόωρες εκλογές πριν το 5ο μνημόνιο και το «Ναι σε όλα» του Μητσοτάκη
George Vitsaras / SOOC
|

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ieidiseis.gr, ο Γ. Βαρουφάκης ρωτήθηκε για το λεγόμενο «Ταμείο Ανάκαμψης» της Κομισιόν  για τις χώρες πρόκειται να αντλήσουν χρήματα ώστε να αντεπεξέλθουν στην ύφεση που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού και υπογράμμισε πως οι ίδιες «αναλύσεις» γίνονταν και στο παρελθόν, αλλά κατέληξαν σε τροφοδότηση των επιχειρήσεων από υα κρατικά ταμεία.

Η Κομισιόν ξεκαθαρίζει πως τα χρήματα του «Ταμείου Ανάκαμψης» συνοδεύονται από «μεταρρυθμιστικούς» όρους

«Όπως εξήγησα εκτενώς στη Βουλή την Παρασκευή, το Ταμείο αυτό, στην καλύτερη περίπτωση, δεν θα είναι κάτι παραπάνω από ένα ενισχυμένο ΕΣΠΑ. Όπως και το γνωστό ΕΣΠΑ κατά τη διάρκεια των πρώτων τεσσάρων Μνημονίων ήταν πολύ ισχνό για να ακυρώσει το υφεσιακό πλήγμα της λιτότητας που επέβαλε η τρόικα, το ίδιο θα συμβεί και τώρα. Την ώρα που η τρόικα θα επιβάλει για την περίοδο 2021-24 τεράστια νέα λιτότητα, ύψους τουλάχιστον 24 δις, η συνολική βοήθεια από το εν λόγω Ταμείο δεν θα ξεπεράσει τα 10 δις – και, μάλιστα, θα κατευθυνθεί ούτε προς τον άκρως ελλειμματικό κρατικό προϋπολογισμό ούτε προς τους μικρομεσαίους ή τους εργαζόμενους αλλά προς τις ξένες επιχειρήσεις που ήδη έχουν εκμεταλλευτεί την αποικιοκρατική τους θέση, π.χ. την Fraport. Είναι οι ίδιοι «αναλυτές» που όταν μιλούσα για ύφεση -10% με -15% εκείνοι μιλούσαν για -3% και -4%. Είναι οι ίδιοι που, από το 2010, έπεφταν έξω στις προβλέψεις με μνημειώδη τρόπο. Οι πολίτες ξέρουν ποιον να πιστέψουν και ποιον όχι».

Πρόσθεσε ότι μέσω της υπάρχουσας κρίσης ενισχύονται οι όμιλοι των ολιγοπωλίων. «Η ολοκλήρωση του πλήρη εξανδραποδισμού των μικρομεσαίων, οι λεγόμενες ΣΔΙΤ (συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα) που ουσιαστικά μεταφέρουν το ρίσκο στο δημόσιο εξασφαλίζοντας κέρδη για τους ημέτερους και ζημίες για το κράτος, η ενίσχυση της ολιγοπωλιακής ισχύος των ολιγοπωλίων, κι η εκχώρηση νέων φιλέτων στην ολιγαρχία-χωρίς-σύνορα».

Με παγίδες νέων όρων λιτότητας το «Ταμείο Ανάκαμψης» ύψους 750 δισ. της Κομισιόν

«Το ζητούμενο είναι η νέα κεφαλαιοποίηση των τραπεζών»

Σχετικά με τις δήθεν εκκλήσεις των τραπεζών για να ξεπεράσουν την κρίση με τη βοήθεια και τα οικονομικά εργαλεία της ΕΕ, ο Γ. Βαρουφάκης ανέφερε πως η κρίση των τραπεζών δεν είχε ξεπεραστεί ποτέ στην πραγματικότητα. Φέρνοντας ως παράδειγμα το σχέδιο «Ηρακλής», ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 τόνισε ότι το βάρος θα πέσει για ακόμα μια φορά στους φορολογούμενους.

«Οι τράπεζες ποτέ δεν ξεπέρασαν την βαθιά πτώχευση. Τώρα, με την παταγώδη αποτυχία του «Ηρακλή», που ωφελεί μόνο τα αρπακτικά ταμεία εις βάρος τόσο των δανειοληπτών όσο και των τραπεζών, η χρεοκοπία των τραπεζών θα ανακοινωθεί – κάποια στιγμή – και επίσημα. Το ζητούμενο είναι η νέα κεφαλαιοποίηση που, άλλη μια φορά, θα σηκώσουν στον ώμο τους οι πολίτες να γίνει με μεταφορά της ιδιοκτησίας τους στο Δημόσιο και, βέβαια, τον δημόσιο έλεγχο που θα δίνει στην Πολιτεία τη δυνατότητα να εξασφαλίζει πραγματικά και βαθιά κουρέματα των ιδιωτικών, κόκκινων, χρεών στους πολίτες που επλήγησαν από την πολύχρονη κρίση».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο Γ. Βαουφάκης ανέφερε πως «Δεδομένου ότι δεν θα αποτρέψει το σκληρότατο 5ο Μνημόνιο το 2021, δεν θα επηρεάσει τον χρονισμό των εκλογών τις οποίες ο κ. Μητσοτάκης είναι αναγκασμένος να κάνει πριν ομολογήσει το 5ο Μνημόνιο και το νέο ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ που ετοιμάζει».

Διαβάστε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη 


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις