του Θανάση Σκρουμπέλου
Συγγραφέα-Σκηνοθέτη, Ιδρυτικού Μέλους της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδας, πρ. μέλους ΔΣ Εταιρίας Ελλήνων Σκηνοθετών
Υποψήφιου Περιφερειακού Συμβούλου Αττικής στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών με την «Ανυπότακτη Αττική»

 

Και μια τοπική αυτοδιοίκηση, σε αμηχανία, ανίκανη, απροετοίμαστη, θεατής με μικρά σώου για την τηλεόραση το μοίρασμα εμφιαλωμένων νερών. Έτσι για το θέαμα. Κανένα σχέδιο, καμία δράση ουσιαστική. Η όμορφη και παραγωγική αρχαία γη της Θεσσαλίας, λίμνη με σαπισμένα νερά και άπειρα νεκρά ζώα να σέπονται και να γεννούν αρρώστιες. Και σπίτια χτυπημένα που δεν μπορούν να κατοικηθούν. Και κανείς δεν σκέφτηκε από τους φωστήρες να μετακινήσει τον κόσμο σε ξενοδοχεία πριν η αρρώστια γίνει φονική επιδημία. Αφήνουν τον δημότη αγρότη σαν σε ναυαγισμένο πλοίο, ο σώζων εαυτόν σωθήτω. Αρκεί τα Funds να είναι καλά κι ο τουρισμός να αυξάνεται.

Θέλουμε να γίνει το ίδιο και εδώ; Γιατί εδώ η μπάφα να μετατρέψουν την λεωφόρο της Πανεπιστημίου σε παραλία του Μαλιμπού, με μούφα φοίνικες πέρα από την πλάκα μας γέμισε θυμό. Φύγαν οι φοίνικες, όμως πήραν μαζί τους και τα ρούχα του βασιληά-Δήμαρχου. Φάνηκε η γύμνια του, ο χωρίς μελέτη και προοπτική σχεδιασμός για την Αθήνα, η προχειρότητα. Το μόνο σχέδιο ο εντυπωσιασμός.

Ίδιο υλικό, πλασμένο από το ίδιο ζαχαρωτό με τον κοπανιστό αέρα και στην Περιφέρεια. Τα πεπραγμένα του κυρίου Πατούλη, προβλέψιμα. Στην πρώτη μπόρα θα βουλιάξει και η Αττική. Στην απροστάτευτη Πάρνηθα θα καούν πάλι τα δάση.

Η Ανυπότακτη Αττική και σχέδιο έχει και μελέτες ικανές και πρόσωπο. Η Μαριάνα Τσίχλη είναι η μοναδική γυναικεία υποψηφιότητα στην Περιφέρεια. Και σήμερα περισσότερο από ποτέ, η κινηματική αριστερά θα πρέπει να υπάρχει παντού. Η ωμή ταύτιση του κεφαλαίου με αριστερά πρόσημα, είναι υποβόσκων μπερλουσκονισμός. Ο νέος μεσσιανισμός. Θεσμούς χρειαζόμαστε όχι μεσσίες.

Ο δημότης, ο πολίτης, η γειτονιά γνωρίζει τις ανάγκες της. Ξέρει. Όσο κι αν το οθονότηλεπαραισθησογόνο ροζοσυννεφιάζει το νου, στο βάθος ο καθένας ξέρει. Μα λείπει το παιδί, η καθαρή φωνή, να του φωνάξει ξανά, ο Βασιληάς είναι γυμνός, για να αρχίσει να αναζητά τρόπους μέσα από τους θεσμούς να παίρνει την τύχη του στα χέρια του.

Η Αττική, γειτονιές, δήμοι και περιφέρεια, έχουν ανάγκη τον αριστερό κινηματικό λόγο. Γιατί είναι αυτός μόνος, που διαλύει την παραίσθηση. Η Ανυπότακτη Αττική είναι κομμάτι της κινηματικής Αριστεράς. Και σήμερα όσο και μαξιμαλιστικό να ακούγεται αυτό, η κινηματική αριστερά είναι που θα σηκώσει τα πράγματα να τα πάει προς την μεριά της αλληλεγγύης, της ισότητας, της αποδοχής του διαφορετικού, πέρα από τη μανία για τον παρά και το κέρδος, μα για τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά και τις ανάγκες του. Για μια καλλίτερη καθημερινότητα.