Νέο, μαζικό κύμα αλληλεγγύης έχει προκαλέσει η απόφαση του κρατούμενου φοιτητή, Βασίλη Δημάκη, να διακόψει κάθε επικοινωνία με τον οποιονδήποτε και να προχωρήσει σε λευκή απεργία, απηυδησμένος με τον συνεχή, επί έναν μήνα, εμπαιγμό του από τη Γενική Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, που συνεχίζει τις προσχηματικές δηλώσεις.Παράσταση διαμαρτυρίας οργανώνεται στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σήμερα Δευτέρα, 25 Μαϊου, στις 18:00 το απόγευμα, με προσυγκέντρωση στις 17:30 στο Μετρό Κατεχάκη.

«Το ελληνικό κράτος βασανίζει τον Δημάκη»: Διαμαρτυρία στο υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ

Ενώ χθες, Κυριακή, οι αναφορές στον Δημάκη ήταν πρώτο θέμα στο ελληνικό twitter, παρά την επίμνονη, για ακόμα μία φορά, σιωπή των μεγάλων ΜΜΕ.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Οι καθηγήτριες του Βασίλη Δημάκη στο Εσπερινό ΓΕΛ Πατρών Ντούρου Τερέζα, Αντωνακοπούλου Δώρα, Μπιλιανού Μαρία, δημοσίευσαν το παρακάτω κείμενο:

Πολλῷ τὸ φρονεῖν εὐδαιμονίας
πρῶτον ὑπάρχει· χρὴ δὲ τά γ᾽ εἰς θεοὺς
μηδὲν ἀσεπτεῖν; μεγάλοι δὲ λόγοι
μεγάλας πληγὰς τῶν ὑπεραύχων
ἀποτείσαντες
γήρᾳ τὸ φρονεῖν ἐδίδαξαν.

Σοφοκλή, Αντιγόνη, στ.1348-1353

Η θεσμοθετημένη Πολιτεία έχει παραχωρήσει στους δικαστικούς λειτουργούς το- αδιανόητο υπό οποιεσδήποτε άλλες συνθήκες και για οποιονδήποτε πολίτη- δικαίωμα να στερούν την ελευθερία συνανθρώπων τους που παρέβησαν με τις πράξεις τους τούς κοινωνικούς κανόνες-νόμους , για να διασφαλίσει το ανώτερο αγαθό της προστασίας του κοινωνικού συνόλου, όταν αυτό απειλείται από εγκληματικές πράξεις. Αναγνωρίζοντας δε η Πολιτεία την ακραία φύση του δικαιώματος τούτου, έχει θεσπίσει ειδικές δικλείδες ασφαλείας ώστε οι λειτουργοί της να περιορίζονται στην υπέρβαση των εκσκαμμένων, καθώς η εξουσία πάνω σε ένα άλλο, και μάλιστα σε μειονεκτική θέση, ανθρώπινο πλάσμα αποτελεί φοβερό πειρασμό. Μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες ο παραβατικός τιμωρείται αρχικά με στέρηση της ελευθερίας του και τον εγκλεισμό του σε σωφρονιστικό κατάστημα. Εκεί ισχύουν εσωτερικοί κανονισμοί τους οποίους αν παραβιάσει, τιμωρείται εκ νέου. Και στις δύο περιπτώσεις τιμωρίας, απαιτείται από τους “τιμωρούς” η επαρκής αιτιολόγηση της τιμωρητικής τους απόφασης, έτσι ώστε να ικανοποιείται το περίφημο “κοινό περί δικαίου αίσθημα”, να εξασφαλίζεται η εμπιστοσύνη των πολιτών στη Δικαιοσύνη και στους λειτουργούς της και το σημαντικότερο, ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ.

Και ερχόμαστε στην περίπτωση του Δημάκη. Το πρώτο μέρος της τιμωρίας του (πολύχρονη φυλάκιση για εγκλήματά του στο μακρινό παρελθόν) δεν αποτελεί θέμα συζήτησης , αφού και ο ίδιος έχει παραδεχτεί ότι δικαίως τιμωρείται για αυτά. Τώρα όμως που έχει κάνει στροφή 180 μοιρών, τώρα που η μόνη του αγωνία είναι οι σπουδές του, το όραμά του για μια δημιουργική ζωή αφιερωμένη στη γνώση και στο καλό των συνανθρώπων του, τώρα για ποιο παράπτωμα τιμωρείται; Ποιο κανονισμό της φυλακής παραβίασε ο Δημάκης; Ποιους λόγους επικαλούνται για την τιμωρία του; Κανέναν.

Από τον περασμένο μήνα ο άνθρωπος αυτός ζει στην κόλαση. Τιμωρητική μεταγωγή στα Γρεβενά, επιστροφή στον Κορυδαλλό, αλλά όχι στο κελί του, στα βιβλία του, στην πρόσβαση στα μαθήματά του. Είναι γνωστός ο αγώνας του με αλλεπάλληλες απεργίες πείνας-δίψας, οι οποίες έχουν διαλύσει κυριολεκτικά τον οργανισμό του. Ο Δημάκης όλο αυτό το διάστημα βιώνει έναν αισχρό εμπαιγμό από αυτούς που ορίστηκαν να διαφυλάσσουν τα νόμιμα. Και ο εμπαιγμός αυτός γίνεται αίσχιστος, αφού απουσιάζει παντελώς ο σεβασμός απέναντι στον αγώνα ενός ανθρώπου που εκ των πραγμάτων βρίσκεται σε αδύναμη θέση και το μόνο του “όπλο” είναι η ίδια του η ζωή. Υπάρχει άραγε κάποια σκοπιμότητα σε αυτή την αντιμετώπιση του Δημάκη από μέρους κάποιων λειτουργών της Πολιτείας ή είναι απλά μια επίδειξη δύναμης πάνω σ’ έναν αδύναμο; Σκόπιμα αφελή τα ερωτήματα… Σε κάθε περίπτωση, το θέμα δεν είναι μόνο πολιτικό, είναι και βαθύτατα ηθικό.

Όλοι εμείς (δάσκαλοί του και μη) που γνωρίσαμε τον αγώνα του για μια αξιοπρεπή νέα ζωή, μακριά από την παραβατικότητα του παρελθόντος του, στηρίζουμε τον άνισο αγώνα του και απαιτούμε από τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ μας Πολιτεία να παρέμβει άμεσα, έτσι ώστε να βάλει φρένο στην ανείπωτη αυθαιρεσία και ύβρι κάποιων λειτουργών της, διότι αλλιώς αυτοαναιρείται ως τέτοια.

Ο Βασίλης θα ζήσει. Θα φροντίσουμε εμείς γι’ αυτό… Και έτσι θα συνεχίσει να σας είναι ενοχλητικός.

Οι καθηγήτριες του στο Εσπερινό ΓΕΛ Πατρών
Ντούρου Τερέζα
Αντωνακοπούλου Δώρα
Μπιλιανού Μαρία

Διαβάστε επίσης το Editorial του TPP:

Να μην κερδίσουν οι βασανιστές του Βασίλη Δημάκη

Ενώ η πρωτοβουλία εργαζομένων στην Τέχνη, Support Art Workers, καλεί κι αυτή στη διαμαρτυρία στο Υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ. «Καλούμε όλες τις συλλογικότητες αλλά και κάθε ευαισθητοποιημένο /-η, σε θέματα δικαιοσύνης, πολίτη να δώσουν το “παρών” και να ενώσουν τις φωνές τους, ώστε να φτάσει προς κάθε κατεύθυνση το παρακάτω μήνυμα : “Δεν είν’ δικαιοσύνη η βία, η τιμωρία / Θέλουμε αναμόρφωση με ανοιχτά βιβλία”» αναφέρουν μεταξύ άλλων. Τονίζουν επίσης ότι:

Λίγα θέματα στον δημόσιο διάλογο στερούνται τόσο κατηγορηματικά αντιλόγου, όσο τα ευεργετικά αποτελέσματα της διασύνδεσης του σωφρονιστικού συστήματος με την εκπαιδευτική διαδικασία. Θεωρείται αυτονόητη η συμβολή της ενεργού φοίτησης στην κοινωνική επανένταξη και εν γένει, επανεκκίνηση των κρατουμένων…

Οι Support Art Workers κάνουμε ανοιχτό κάλεσμα αλληλεγγύης στον κρατούμενο Βασίλη Δημάκη, τον οποίον η αδιαφορία της Πολιτείας και η αναλγησία του Σωφρονιστικού Συστήματος εξανάγκασαν για πολλοστή φορά σε Λευκή Απεργία, αρνούμενες με διάφορα προσχήματα, το δικαίωμά του στην εξ αποστάσεως συνέχιση των ακαδημαϊκών σπουδών του ως φοιτητού του “Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης” του ΕΚΠΑ.

Αύριο, Δευτέρα 25/5/2020, καλούμε σε συνάντηση στις 17.15 μ.μ. στην συμβολή της Λεωφόρου Κατεχάκη με την Οδό Κανελλοπούλου και, ακολούθως, σε πορεία προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη… Κρατώντας στο ένα χέρι ένα βιβλίο και στο άλλο μια φωτογραφία του Βασίλη… (θα υπάρχουν τυπωμένες, όσοι όμως μπορέσετε, παρακαλείσθε να εκτυπώστε την δική σας, διότι αναλόγως την προσέλευση ενδέχεται να μην φτάσουν). Ζητάμε την άμεση ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων του από την πλευρά της Πολιτείας.

Καλούμε όλες τις συλλογικότητες αλλά και κάθε ευαισθητοποιημένο /-η, σε θέματα δικαιοσύνης, πολίτη να δώσουν το “παρών” και να ενώσουν τις φωνές τους, ώστε να φτάσει προς κάθε κατεύθυνση το παρακάτω μήνυμα : “Δεν είν’ δικαιοσύνη η βία, η τιμωρία / Θέλουμε αναμόρφωση με ανοιχτά βιβλία”

Ψήφισμα συμπαράστασης εξέδωσε και ο Σύλλογος Διδασκόντων Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου:

Παρακολουθούμε με αγωνία την περιπέτεια του Βασίλη Δημάκη το τελευταίο διάστημα, με τις μεταγωγές και την απομόνωσή του στις φυλακές Κορυδαλού. Ο Βασίλης Δημάκης, κρατούμενος φοιτητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ από το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018, ξεκίνησε λευκή απεργία στις 23/5/2020 με μοναδικό αίτημά του να οδηγηθεί πίσω στο κελί του, εκεί δηλαδή όπου βρισκόταν στις 16/4/2020, και να μπορέσει να συνεχίσει τις σπουδές του.

Ως διδάσκοντες/ουσες σε ένα ίδρυμα που στόχο έχει να προσφέρει τη δυνατότητα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε όλους/ες, ανεξαρτήτως συνθηκών, δεν μπορούμε παρά να ταχτούμε εναντίον των ενεργειών της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφίας Νικολάου, οι οποίες στερούν από έναν άνθρωπο τη δυνατότητα μόρφωσης. Το σωφρονιστικό σύστημα οφείλει να μην εκδικείται αλλά να προσφέρει ευκαιρίες βελτίωσης και εκπαίδευσης.

Ο Βασίλης Δημάκης θα μπορούσε να είναι και δικός μας φοιτητής.

Στηρίζουμε τον αγώνα του και διεκδικούμε μαζί του την άμεση μεταφορά του στο κελί του και τη δυνατότητα συνέχισης των σπουδών του.

Την ίδια ώρα, η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής συνεχίζει την εμμονική της στάση, υποστηρίζοντας, παρά το γεογνός ότι επί 15 μέρες ο Δημάκης δεν έχει τον εξοπλισμό να παρακολουθήσει τα μαθήματά του με δική της ευθύνη και δεν βγήκε από την 14ήμερο «καραντίνα»,, γράφοντας στο twitter:

 

Υπενθυμίζεται ότι στην στην υπόσχεση της Νικολάου, στις 10 Μαϊου με επίσημη ανακοίνωση, ότι θα δοθούν στον Δημάκη τα εφόδια και η «απαραίτητη υποδομή για τηλεκπαίδευση» απάντησε επίσημα ο φοιτητής, με υπόμνημά του, στις 22 Μαϊου, λέγοντας ότι «μέχρι και σήμερα, 22/5/2020, το Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού ΙΙ δεν διαθέτει την υλικοτεχνική υποδομή (δηλαδή έναν φορητό υπολογιστή και ένα “στικάκι” usb για τη σύνδεση στο διαδίκτυο) για την παρακολούθηση από τον κρατούμενο των μαθημάτων του με την μέθοδο της τηλε-εκπαίδευσης.

Κατά συνέπεια, επί δύο εβδομάδες και δη από 9/5/2020 που βρίσκεται στην ειδική πτέρυγα των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού, ο κρατούμενος δεν παρακολούθησε χωρίς δική του ευθύνη αν και το ζητά επιτακτικά, σύμφωνα και με τη δέσμευσή σας στο ως άνω Δελτίο Τύπου που όμως δεν υλοποιήθηκε, τα μαθήματα 6ου εξαμήνου της σχολής του τα οποία πραγματοποιούνται με την μέθοδο της τηλε-εκπαίδευσης στην πλατφόρμα “E-class”»

Ψέματα και προσχήματα από τη Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής για τον Δημάκη