Ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, έσπευσε να ξεκαθαρίσει το τοπίο με το Ισραήλ σχετικά με τις καταγγελίες για παλαιότερες αντισημιτικές δηλώσεις του, υιοθετώντας όμως στην προσπάθεια, ακραίες θέσεις υπέρ του Ισραήλ, προκαλώντας έτσι την αντίδραση του Παλααιστινίου πρέσβη στην Αθήνα, Μαρουάν Τουμπάσι.

Ο Μάκης Βορίδης, σύμφωνα με δική του επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου κ. Βίκτωρ Ελιέζερ «αποκήρυξε» το εθνικιστικό του παρελθόν υποστηρίζοντας με κάθε τρόπο και σε κάθε τόνο τις φιλικές σχέσεις που έχει με το Ισραήλ, εμπλέκοντα όμως στην επιστολή και την Παλαιστίνη. Πιο συγκεκριμένα σε ένα από τα επιχειρήματα φιλίας προς το κράτος του Ισραήλ, ο Μ.Βορίδης επισημαίνει ότι «Ως μέλος της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΟΑΣΕ, σε συνεννόηση με τους συναδέλφους μου της Knesset, του Ισραηλινού Κοινοβουλίου, έχω τρεις διαδοχικές χρονιές εισηγηθεί την απόρριψη του αιτήματος της Παλαιστινιακής Αρχής να καταστεί μέλος της κοινοβουλευτικής συνέλευσης και αδιάστικτα και συστηματικά υποστηρίξει την καταδίκη του αντισημιτισμού. Οι Ισραηλινοί συνάδελφοί μου γνωρίζουν».

Επιπλέον ο Μάκης Βορίδης είχε ξεκαθαρίσει, ότι ήταν ο μόνος πολιτικός που έχει τοποθετηθεί εναντίον της καταδίκης του Ισραήλ όσο αφορά την εμπλοκή του στην λωρίδα της Γάζας και στα όσα το ισραηλινό κράτος έχει διαπράξει εκεί.

Έπειτα από τα διαπιστευτήρια φιλίας προς το Ισραήλ όμως, ακολούθησε η απάντηση του πρέσβη της Παλαιστίνης στην Αθήνα, Μαρουάν Τουμπάσι. Στην ανακοίνωση υπενθυμίζονται στον Βορίδη οι θέσεις της ΝΔ, σχετικά με την διένεξη Ισραήλ-Παλαιστίνης, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι είναι τελείως αντίθετες με το αίσθημα του ελληνικού λαού και με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση της Πρεσβείας της Παλαιστίνης

«Ο πρέσβης Τουμπάσι θέλει να υπενθυμίσει τις πάγιες και ιστορικές θέσεις του κόμματος της Ν.Δ. και των προέδρων της και ιδιαίτερα του σημερινού της προέδρου και πρωθυπουργού της χώρας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη όσον αφορά το Παλαιστινιακό ζήτημα. Οι πάγιες και ιστορικές θέσεις της Ν.Δ. διατυπώθηκαν ξεκάθαρα και στη συγχαρητήρια επιστολή που απέστειλε στις 16.4.2019 ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης στον νέο πρωθυπουργό του Κράτους της Παλαιστίνης κ. Mohammad Shtayyeh, στην οποία επεσήμανε την πάγια υποστήριξη του ίδιου και του κόμματός του στη λύση των δύο κρατών για ένα Ανεξάρτητο Παλαιστινιακό Κράτος στα σύνορα του 1967 με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα. Οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Βορίδη όχι απλά δεν εκφράζουν τις προαναφερθείσες και πάγιες θέσεις του κόμματος της Ν.Δ., αλλά έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το αίσθημα του ελληνικού λαού και είναι πρόδηλα αντίθετες με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, του Συμβουλίου Ασφαλείας όσον αφορά στην Ιερουσαλήμ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και όλων των Διεθνών Οργανισμών και του Διεθνούς Δικαίου».