Μετά το ζήτημα που προέκυψε με τη νομοθετική ρύθμιση του υπουργού Εσωτερικών για την τοποθέτηση προέδρου και μελών στο ΑΣΕΠ, ο Μάκης Βορίδης φλερτάρει με νέο νομοσχέδιο που αφορά στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών αναπτύσσεται πιο αναλυτικά η διάταξη του νόμου για το επιτελικό κράτος περί εσωτερικού ελέγχου. Προβλέπεται ξανά ότι η λειτουργία του εσωτερικού ελέγχου θα είναι «ανεξάρτητη» και η σύσταση Επιτροπής Ελέγχου θα έχει τριετή θητεία, η οποία θα «απαρτίζεται από τρία ή πέντε μέλη, η πλειοψηφία των οποίων δεν έχει σχέση εξαρτημένης εργασίας με τον φορέα και διαθέτει ελεγκτική εμπειρία και γνώση της δραστηριότητας αυτού».

Για τα μεν υπουργεία, η Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου θα λειτουργεί ως οργανική μονάδα επιπέδου Διεύθυνσης και στους λοιπούς φορείς ανάλογα με την οργανωτική τους δομή. Στους ΟΤΑ «συστήνεται Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου με κριτήρια τον αριθμό των υπαλλήλων που υπηρετούν στον φορέα και το ύψος του προϋπολογισμού τους». Η νέα αυτή ρύθμιση είχε προκαλέσει έντονο προβληματισμό στους δημάρχους, καθώς δεν ήταν πειστική η δέσμευση του τότε υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, για στήριξη των δήμων εν μέσω πανδημίας. «Η ανησυχία αυτή φάνηκε δικαιολογημένη, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών για το 2020 που έκαναν λόγο για έλλειμμα 400 εκατ. ευρώ στα ταμεία των 332 δήμων» αναφέρει η Ηλιάννα Βισκαδουράκη σε ρεπορτάζ της για την«Αυγή» .

Η τοποθέτηση του Βορίδη για το νέο νομοσχέδιο που αφορά στους ΟΤΑ ήταν ότι στόχος του είναι η αποκατάσταση της κυβερνησιμότητας στους Δήμους και αναφέρθηκε στο ποσοστό 43% για την εκλογή των Αιρετών από την πρώτη Κυριακή και τα 3/5 των εδρών τονίζοντας ότι εναρμονίζεται με τις εθνικές εκλογές το πλαφόν εισόδου στο 3%. Το νομοσχέδιο εγείρει ερωτηματικά σχετικά με τη διάκριση των εξουσιών, ιδίως στο σκέλος της εκτελεστικής εξουσίας, καθώς αναφέρεται ότι «με κοινή απόφαση του υπουργού Εσωτερικών και του διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ) ορίζονται το περιεχόμενο, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία συμμετοχής στο Πρόγραμμα Ελεγκτικής Επάρκειας Εσωτερικού Ελεγκτή, ο τρόπος, η διάρκεια, η διαδικασία παρακολούθησης, ο τύπος του πιστοποιητικού που χορηγείται, καθώς και κάθε άλλο συναφές θέμα». Στο σημείο αυτό αξίζει να τονιστεί πως, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Άντας Ψαρρά για την «Εφημερίδα των Συντακτών»,  ο διορισμός του διοικητή της ΕΑΔ έγινε με ειδική διάταξη και το πρόσωπο αποτελεί προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Κατά το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Αυγή», το νομοσχέδιο Βορίδη παρατείνεται έως την 30ή Ιουνίου του 2021. Η κυβέρνηση εμμένει στη θέση της για εσωτερικό δανεισμό στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και επιχειρεί να βάλει από το παράθυρο ιδιώτες προσωπικής της επιλογής σε δήμους και περιφέρειες. Με την παράταση του νομοσχεδίου, κατά το ίδιο ρεπορτάζ, αξιοποιείται προγενέστερη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και δίνεται εκ νέου η δυνατότητα στους δήμους να διαθέτουν ποσοστό της τακτικής επιχορήγησης που έχει προϋπολογιστεί για το 2021 προς κάλυψη έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού. Μέχρι εκείνη την ημέρα, επίσης, θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα έσοδα από τα ανταποδοτικά τέλη και δικαιώματα για την κάλυψη άλλων αναγκών των δήμων που σχετίζονται με τον κορονοϊό.

Από τα παραπάνω προκύπτει πως η κυβέρνηση, ασκώντας μια πολιτική στον πυρήνα της οποίας βρίσκονται οι ιδιωτικοποιήσεις, επιχειρεί να έχει υπό τον έλεγχο της τον τρόπο λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας αποτελεί επιλογή του πρωθυπουργού, εφόσον πληροί κάποιες προϋποθέσεις. Με κοινή απόφαση του υπουργού Εσωτερικών και του διοικητή της ΕΑΔ ορίζονται το περιεχόμενο, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία συμμετοχής στο Πρόγραμμα Ελεγκτικής Επάρκειας Εσωτερικού Ελεγκτή. Ο μηχανισμός που υποτίθεται θα έπρεπε να είναι ανεξάρτητος φαίνεται πως έχει άμεση σχέση με την κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση που θέλει να βάλει το χέρι της και στη διαχείριση των δήμων και της περιφέρειας, τοποθετώντας πιθανόν σε θέσεις άτομα προσωπικής της επιλογής.