Η αρχή έγινε τον περασμένο Μάιο, όταν μία χρήστης του facebook δημοσίευσε στη σελίδα «Βαθύ Luben» σατυρικού περιεχομένου, μία φωτογραφία του δημοσιογράφου -τότε- Κωνσταντίνου Μπογδάνου, με τη λεζάντα «Παιδιά σος ο μπογδανος κατω από το γραφείο μου. Γουάτ του ντου;». Η φωτογραφία έγινε γρήγορα πολύ δημοφιλής στη σελίδα, συγκεντρώνοντας περισσότερα από 500 reactions και 200 σχόλια κεντρίζοντας το ενδιαφέρον του Κ. Μπογδάνου.

Παρότι η ανάρτηση έγινε στις 7 Μαΐου, και ο ίδιος τοποθετήθηκε δημόσια επί του θέματος διαμαρτυρόμενος, και μάλιστα σε προεκλογικό ραδιοφωνικό «debate» στις 13 Ιουνίου, ο ίδιος δεν προχώρησε στην παραμικρή νομική κίνηση, παρά μετά την εκλογή του, την 1η Αυγούστου του 2019.

Στις 3 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους, η αγωγή του Κ. Μπογδάνου, με την οποία ζητά αποζημίωση 20.000 ευρώ για προσβολή προσωπικότητας και 8.000 ευρώ για την προσβολή του δικαιώματος προστασίας προσωπικών δεδομένων, επιδόθηκε στην κοπέλα. Η συζήτηση της αγωγής έχει προσδιοριστεί για τις 5 Μαρτίου, στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών.

Σύμφωνα με το Vice που δημοσίευσε στοιχεία από την αγωγή που κατέθεσε κατά της «Ελένης Σ.» ο Κ. Μπογδάνος, το κατηγορητήριο αφορά στο γεγονός πως η εναγόμενη τράβηξε και δημοσίευσε σε δημόσιο group φωτογραφία του Μπογδάνου χωρίς τη συγκατάθεσή του, καθώς και το γεγονός ότι αντέδρασε θετικά με reactions του facebook σε σχόλια που άφησαν άλλα μέλη της σελίδας.

Μεταξύ άλλων, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο Κ. Μπογδάνος παραθέτει σχόλια που φέρονται να έγραψαν μέλη της σελίδας κάτω από την επίμαχη ανάρτηση, σημειώνοντας και την «ερμηνεία» του εκάστοτε σχολίου. Έτσι, στην αγωγή που κατέθεσε αναφέρει πως θεωρεί το σχόλιο «Βγάλ’τον έξω και κατούρα» ότι τον χαρακτηρίζει ως «άξιος να δεχθώ προσβλητική, υποτιμητική, εξευτελιστική συμπεριφορά», το σχόλιο «Πέσε αλα WWE από την γωνία του κτηρίου…ΣΤΟΝ ΑΥΧΕΝΑ ΤΟΥ» ως «άξιος να δεχθώ βία», το «ξερνα δεν θανε και δυσκολο» ως «πρόσωπο που προκαλώ αηδία στον άλλον» και το «Κάνε παράπονα στον δημο γτ αγνωστοι αφοδευουν στην μεση του δρομου», ως «έχων μηδενική αξία, όπως τα ανθρώπινα περιττώματα».

Ακόμα, πάντα με βάση το δημοσίευμα, ο ίδιος θεωρεί πως με τα παραπάνω σχόλια ο «μέσος αναγνώστης αποκομίζει την εντύπωση ότι «δεν χρήζω ουδεμίας εκτίμησης με βάση την ηθική και κοινωνική αξία μου, καθώς και την υπόληψή μου, με αποτέλεσμα να είμαι άξιος πάσης φύσεως προσβλητικών, εξευτελιστικών και βίαιων συμπεριφορών». Ο Κ. Μπογδάνος υποστηρίζει ακόμα ότι με τα σχόλια που ακολούθησαν «δημιουργήθηκε κίνδυνος για τη σωματική ακεραιότητά μου, αλλά και για την ίδια μου τη ζωή, λαμβάνοντας ιδίως υπόψη το ότι κατά το παρελθόν, ήτοι στις 10-05-2012, υπήρξα θύμα περιστατικού άγριου ξυλοδαρμού, κατόπιν παρελθοντικής διαδικτυακής στοχοποίησής μου, με παρόμοιο τρόπο, ως άνω».

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας υποστηρίζει πως η ανάρτηση και τα σχόλια που συγκέντρωσε, του προκάλεσαν «μεγάλη θλίψη», «ψυχική ταραχή» και «στεναχώρια».

Αξίζει να σημειωθεί πως η κοπέλα δηλώνει στο Vice πως μετά την επίδοση της αγωγής, επικοινώνησε με τον δικηγόρο του Κ. Μπογδάνου, ενημερώνοντάς τον πως κατέβασε την επίμαχη ανάρτηση, λέγοντάς του «εγώ από την πλευρά μου κατέβασα το post, μπορείτε να ενημερώσετε και να το αφήσουμε εδώ», χωρίς ωστόσο να αλλάξει κάτι. Η ίδια τονίζει πως η αρχική ανάρτηση, αλλά και τα σχόλια που προκάλεσε ήταν «καθαρά χιουμοριστικά», απαντώντας στις αιτιάσεις του Μπογδάνου που την κατηγορεί ότι τα υιοθέτησε πως «Ίσως να φταίει ότι με τον κύριο Μπογδάνο έχουμε κι ένα generation gap», καθώς η ίδια είναι 25 ετών.

Σημειώνεται πάντως, κατά τις ίδιες πληροφορίες, πως πρόκειται για μία κοπέλα που μετακόμισε στην Αθήνα πριν τρία χρόνια, εργάζεται σαν γραμματέας με μισθό 550 και με τους δύο γονείς άνεργους και χωρίς περιουσιακά στοιχεία στο όνομά της, και όπως αναφέρει η ίδια, «Αν υπάρχουν φτωχοί άνθρωποι, είμαι σίγουρα μέσα σε αυτούς».

Υπενθυμίζεται πως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Κ. Μπογδάνος απασχολεί την επικαιρότητα με τις απόψεις του περί λογοκρισίας, αφού έχει προηγηθεί το εξώδικο στην Ελληνοφρένεια, καθώς και οι απειλές του για προσφυγή στη Δικαιοσύνη για άρθρο που του ασκούσε πολιτική κριτική

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ του Vice.