«Σύμφωνα με τα στοιχεία των υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις κύριων συντάξεων την 30η/6/2020 ήταν 117.876 και οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις επικουρικών συντάξεων ήταν 57.101 (αιτήσεις με απόφαση κύριας σύνταξης)» δήλωσε την Παρασκευή κατά τη διάρκεια του κοινοβουλευτικού ελέγχου ο υφυπουργός Εργασίας, Πάνος Τσακλόγλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργου Μουλκιώτη.

Στην απάντησή του, ο υφυπουργός επιχείρησε να δικαιολογήσει την κατάσταση, υποστηρίζοντας πως «θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν η παρατήρηση του διοικητή του e-ΕΦΚΑ πως, λόγω δυσλειτουργιών που προκάλεσε η πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση στη διαχείριση και στην ορθή καταχώρηση των αιτήσεων συνταξιοδότησης, στην παρούσα φάση καθίσταται δυνατή μόνο η προσωρινή εκτίμηση του ορθού πλήθους των εκκρεμοτήτων».

Παράλληλα, τόνισε πως «η οριστικοποίηση του πλήθους αναμένεται στο τέλος του μηνός Σεπτεμβρίου 2020, οπότε και θα ανακοινωθεί». Όπως είπε ο κ. Τσακλόγλου, «λόγω της πανδημίας, μεγάλο μέρος των αιτήσεων συνταξιοδότησης υποβλήθηκε και ταχυδρομικά με αποτέλεσμα να καθίσταται απαραίτητη η διαδικασία διασταύρωσης για τον εντοπισμό των διπλά (ταχυδρομικά και ηλεκτρονικά) υποβληθέντων αιτήσεων».

Ο υφυπουργός υποστήριξε πάντως πως δραστική πρόοδος στο σύστημα της ψηφιακής σύνταξης δεν αναμένεται πριν από το τέλος του 2021, υποστηρίζοντας πως τότε θα αποδίδεται ψηφιακό το 80-85% των συντάξεων.

Αξίζει να σημειωθεί πως, όπως έγινε γνωστό την περασμένη εβδομάδα, το δεύτερο τρίμηνο του έτους έκλεισε χωρίς να έχουν διευθετηθεί χιλιάδες συντάξεις, ενώ χαρακτηριστική της κατάστασης που επικρατεί, ήταν η απόφαση του διοικητή του ΕΦΚΑ να αρνηθεί να αποστείλει τα σχετικά στοιχεία στο Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, με τον αρμόδιο του Γραφείου να επισημαίνει, ότι η έλλειψη των εν λόγω στοιχείων θέτει σε διαφορετική βάση τις εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας.

Απέκρυψαν τα στοιχεία για χιλιάδες εκκρεμείς συντάξεις

Υπενθυμίζεται πως μόλις δύο ημέρες νωρίτερα, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Real FM, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, υπερηφανευόταν πως μέσα στην πανδημία, έγινε η μεγάλη μεταρρύθμιση της ψηφιακής σύνταξης.

«Από τον Μάρτιο και μετά, που μπήκαμε σε ένα πρωτόγνωρο περιβάλλον, λόγω της πανδημίας, λάβαμε έκτακτα προσωρινά μέτρα, με στόχο να καλύψουν όλους τους εργαζόμενους και τους ανέργους της χώρας, να περιφρουρήσουν τις θέσεις εργασίας και, αν είναι δυνατόν – εκτός από τη διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας – να δημιουργηθούν και νέες. Στη βάση αυτή λάβαμε μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση» δήλωσε ακόμα ο υπουργός.

Νέες δικαιολογίες και για τα αναδρομικά.

«Εκκρεμεί μία διάταξη νόμου για το Δημόσιο, η οποία θα περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο και θα κατατεθεί στη Βουλή. Μετά την ψήφιση της συγκεκριμένης διάταξης, ευθυγραμμίζεται πλήρως ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας όσον αφορά το ενδεκάμηνο του 2015-2016 και, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, θα καταβληθεί το σύνολο των αναδρομικών για την κύρια σύνταξη» δήλωσε ακόμα ο υπουργός Εργασίας την περασμένη Πέμπτη για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, ενώ υποστήριξε πως θα δοθούν και τα αναδρομικά που απορρέουν από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση 4670/2020, που αφορούν όσους έχουν συμπληρώσει από 30 έτη και πάνω εργασιακού βίο.

Τέλος, για το ασφαλιστικό, ο Γ. Βρούτσης υποστήριξε πως «με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση 4670/2020 δεν υπάρχουν πλέον αντισυνταγματικές αβεβαιότητες και η προοπτική, με βάση την αναλογιστική μελέτη, είναι ότι οι συντάξεις είναι διασφαλισμένες. Όσον αφορά τις επικουρικές, σχεδιάζουμε το ονομαζόμενο κεφαλαιοποιητικό σύστημα. Η νομοθετική παρέμβαση θα γίνει το δεύτερο εξάμηνο του 2021, για να ξεκινήσει από το 2022. Η μετατροπή σε κεφαλαιοποιητικό σύστημα θα γίνει σταδιακά, διασφαλίζοντας ότι καμία υφιστάμενη σύνταξη δεν θα θιγεί και δεν θα μειωθεί».