Σύμφωνα με το Euronews, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς οι μάχες γύρω από το σημαντικότερο λιμάνι της χώρας Χοντέιντα εντείνονται.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του ΠΕΠ Χερβ Φερχόσελ, «αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί, θα δούμε επιπλέον 3,5 εκατομμύρια Υεμενίτες ή σχεδόν 12 εκατομμύρια συνολικά να χρήζουν τακτικής επισιτιστικής βοήθειας, ώστε να μην διολισθήσουν σε συνθήκες λιμού».
Η Υεμένη βρίσκεται ήδη αντιμέτωπη με τη χειρότερη επισιτιστική κρίση στον κόσμο. Υπολογίζεται ότι 18 από τα 27,5 εκατομμύρια των κατοίκων της δεν γνωρίζουν από πού θα προέλθει το επόμενο γεύμα τους.
Από οξύ υποσιτισμό υποφέρουν 1,8 εκατομμύρια παιδιά, η κατάσταση για 400.000 εκ των οποίων κρίνεται ιδιαίτερα σοβαρή. Πάνω από 10.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί.
Οι μάχες για τον έλεγχο του ζωτικής σημασίας λιμανιού της Χοντέιντα έχουν μπλοκάρει εδώ και μήνες την πρόσβαση στα αποθέματα τροφίμων που βρίσκονται αποθηκευμένα στις γύρω εγκαταστάσεις. Οι κυρώσεις που ήδη έχουν επιβληθεί στην Υεμένη έχουν αποκόψει τη χώρα από την προμηθευτική αλυσίδα.
«Πουθενά αλλού στον κόσμο δεν κινδυνεύουν τόσοι πολλοί άνθρωποι από υποσιτισμό», σχολιάζει η ανταποκρίτρια του BBC, Όλγκα Γκέριν. «Ήμουν εδώ στη Σαναά πριν από δύο χρόνια και είναι πραγματικά σοκαριστικό να βλέπω πόσο έχει επιδεινωθεί από τότε η κατάσταση», συνεχίζει.
Το νόμισμα της Υεμένης έχει καταρρεύσει, Οι τιμές τροφίμων και βασικών αγαθών έχουν διπλασιαστεί σε ένα μήνα. «Η δρ. Najla, εκπαιδευθείσα στο Λίβερπουλ, λέει ότι μόνο η ειρήνη μπορεί να σώσει αυτά τα παιδιά»
Ο εμφύλιος στη χώρα ξεκίνησε το 2014, όταν οι σιίτες αντάρτες Χούτι κατέλαβαν την πρωτεύουσα Σανάα εκδιώκοντας την αναγνωρισμένη κυβέρνηση του προέδρου Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι, ενώ έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το βόρειο τμήμα της Υεμένης. Ο Χάντι αναζήτησε καταφύγιο στη Σαουδική Αραβία και τον Μάρτιο του 2015 το Ριάντ μαζί με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλες σουνιτικές χώρες της περιοχής δημιούργησαν έναν στρατιωτικό συνασπισμό.
Έκτοτε επεμβαίνουν στη χώρα στηρίζοντας τα κυβερνητικά στρατεύματα και εξαπολύοντας φονικές επιδρομές εναντίον διάφορων στόχων προκαλώντας τον θάνατο χιλιάδων αμάχων. Τον Νοέμβριο του 2017 επέβαλαν σχεδόν πλήρη αποκλεισμό από θάλασσα και αέρα στην Υεμένη θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των πολιτών, οι οποίοι εξαρτώνται απόλυτα από τις εισαγωγές τροφίμων και πετρελαίου, αλλά και την ανθρωπιστική βοήθεια.
Ο αραβικός συνασπισμός με την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ και της Βρετανίας έχει καταστρέψει πάνω από το 50% των υγειονομικών δομών της Υεμένης, έχει βάλει στο στόχαστρό του εργοστάσια αφαλάτωσης και οδικές αρτηρίες, ενώ εμποδίζει τις εισαγωγές βασικών προϊόντων. Ο συνασπισμός βομβαρδίζει αδιακρίτως σχολεία, αγορές, νοσοκομεία, ακόμη και γάμους και κηδείες, προκαλώντας τον θάνατο εκατοντάδων αμάχων.
Διαβάστε αναλυτικά: Υεμένη: Η χώρα όπου οι νεκροί δεν μετράνε