Σύμφωνα με όσα δήλωσε η ανιψιά του μουσικοσυνθέτη, Ελένη Παπαθανασίου, ο καλλιτέχνης υπέκυψε από επιπλοκές του κορονοϊού, ενώ νοσηλευόταν στο νοσοκομείο των Παρισίων.

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου γεννήθηκε στις 29 Μαρτίου 1943 στην Αγριά Βόλου και ξεκίνησε να συνθέτει από την ηλικία των τεσσάρων ετών, ενώ έδωσε την πρώτη του δημόσια παράσταση στην ηλικία των έξι, χωρίς να έχει καμία μουσική εκπαίδευση. Ήταν αυτοδίδακτος παρά τις πιέσεις των γονιών του, αλλά και των δασκάλων του, που τον προέτρεπαν να κάνει μαθήματα μουσικής. Ωστόσο, σπούδασε κλασική μουσική, ζωγραφική και σκηνοθεσία στην Ακαδημία Καλών Τεχνών στην Αθήνα. Έχει επηρεάσει την ανάπτυξη διαφορετικών μουσικών ειδών, ενώ θεωρείται πρωτεργάτης του ηλεκτρονικού ήχου. Είναι βραβευμένος με Όσκαρ για την μουσική της ταινίας «Οι δρόμοι της φωτιάς» το 1982.

Την είδηση θανάτου του Βαγγέλη Παπαθανασίου μετέδωσε και ο Guardian κάνοντας λόγο για τον «μουσικό του οποίου το συνθετικό έργο έφερε τεράστια δραματική τέχνη στα soundtrack ταινιών».

«Κάποτε ο Βαγγέλης είπε ότι το μουσικό κομμάτι, που του χάρισε ένα Όσκαρ και ήταν στην κορυφή των charts για εβδομάδες, ήταν εν μέρει ένας φόρος τιμής στον πατέρα του, ο οποίος ήταν δεινός ερασιτέχνης δρομέας», αναφέρει το Reuters «Είναι απλώς ένα άλλο μουσικό κομμάτι», είπε σε μια συνέντευξή του, συνεχίζει το πρακτορείο.

O Έλον Μάσκ έγραψε στο Twitter: «Καληνύχτα, γλυκέ μαέστρο, κι αγγέλων φτερουγίσματα ας σε νανουρίζουν».

Το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) και η Washington Post μετέδωσαν το θάνατό του, κάνοντας εκτενή αναφορά στο έργο του.