Ολόκληρη η συνέντευξη του Χριστόφορου Βερναρδάκη:

Μπορείτε να κατεβάσετε την εκπομπή σε ανάλυση FULL HD εδώ: Μέρος 1ο, Μέρος 2ο, Μέρος 3ο

«Δεν υπάρχουν οριζόντιες αυξήσεις στους μισθούς»

Στο ερώτημα για το αν υπάρχουν αυξήσεις στο δημόσιο τομέα, κάτι για τοποίο η κυβέρνηση δέχεται τη δριμεία επίθεση της αντιπολίτευσης, ο κ.Βερναρδάκης απάντησε ότι υπήρξαν μεν αυξήσεις, ωστόσο αυτές δεν προέρχονται από αυξήσεις στην εισοδηματική πολιτική, αλλά από το «ξεπάγωμα» ρυθμίσεων που μολονότι προβλέπονταν τα προηγούμενα χρόνια, δεν είχαν εφαρμοστεί.

«Δυστυχώς δεν υπήρξαν αυξήσεις εισοδηματικής πολιτικής» τόνισε χαρακτηριστικά. «Και λέω δυστυχώς γιατί προφανώς θα έπρεπε να υπάρχουν αυξήσεις μετά από πέντε χρόνια μειώσεων των μισθών, 40% μεσοσταθμικά. Αυτό το οποίο διορθώθηκε είναι το “ξεπάγωμα” των μισθολογικών κλιμακίων, τα οποία είχανε παγώσει για πέντε χρόνια, παρά το ότι κάτι τέτοιο προβλεπόταν στους προϋπολογισμούς. Αυτό έγινε και ήταν ένα από τα δύο μεγάλα αιτήματα του κόσμου της εργασίας.

Εκτίμησε ότι λόγω του «ξεπαγώματος» προέκυψαν αυξήσεις για περίπου το 55% των δημοσίων υπαλλήλων, δηλαδή περίπου 315.000 εργαζόμενους, ενώ σημείωσε ότι δεν υπήρξαν μειώσεις. «Η αντιπολίτευση μπερδεύει τις οριζόντιες αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους, κάτι το οποίο δεν υπήρξε, με το ξεπάγωμα των μισθολογικών κλιμακίων. Δεν επιτρέπεται να μην το γνωρίζουν αυτό» πρόσθεσε, ενώ ανέφερε επίσης ότι «ο μέσος μισθός του δημοσίου υπαλλήλου στην Ελλάδα είναι ο μικρότερος που υπάρχει στην Ευρώπη». Τέλος, σχετικά με τον συνολικό αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων της χώρας, εκτίμησε ότι είναι περίπου 567.000, σε σχέση με τους περίπου 910.000 του 2010, ενώ υποσχέθηκε προσλήψεις 60.000 – 65.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το 2019.

«Το νομοσχέδιο έχει μεγάλη συναίνεση από τον κόσμο της εργασίας»

Σχολιάζοντας το νομοσχέδιο για τη διοικητική μεταρρύθμιση που θα κατατεθεί στη Βουλή, δήλωσε ότι «Το νομοσχέδιο έχει πάρει την ατζέντα της διοικητικής μεταρρύθμισης. Και μάλιστα με όρους μεγάλης συναίνεσης στον κόσμο της εργασίας στον δημόσιο τομέα. Το νομοσχέδιο είναι ένα κρίσιμο τεστ για την αντιπολίτευση. Έχει μία ήττα στην πλάτη της σε σχέση με το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.» Τόνισε ότι οι θεσμοί δεν έχουν εκφράσει ενστάσεις για το νομοσχέδιο.

Εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «η δημόσια διοίκηση θα είναι αποκομματικοποιημένη», κάτι που θα επιτευχθεί μέσω ενός Εθνικού Μητρώου επιτελικών στελεχών, που θα προεδρεύεται από το ΑΣΕΠ και από το οποίο «θα στελεχώνεται το σύνολο όλων των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, ιδιωτικού δικαίου που διορίζει η κυβέρνηση και επίσης οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων». Εξηγώντας πώς θα γίνεται η επιλογή αυτών των προσώπων, εξήγγειλε τη δημιουργία ενός εννιαμελούς συμβουλίου, ενός «αντικειμενικού, θεσμικού οργάνου» στο οποίο «ο υπουργός δεν θα έχει κανέναν λόγο».

«Οι διαδηλώσεις βοηθούν την κυβέρνηση»

Αναφερόμενος στις σημερινές ογκώδεις διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα για το ασφαλιστικό, τόνισε ότι «οι κινητοποιήσεις είναι χρήσιμες» κάνοντας όμως διαχωρισμό ανάμεσα στο κόσμο που διαδηλώνει για τα συμφέροντα του και σε «κινητοποιήσεις κατσαρόλας» και «δυνάμεις που βγήκαν στο δρόμο μετά από πέντε χρόνια». Εξαπέλυσε επίθεση στη ΓΣΕΕ, χαρακτηρίζοντας την «καθεστωτικό καρτέλ», ενώ σημείωσε ότι δεν έχουμε μια κυβέρνηση που υποτάσσεται στις εντολές του κεφαλαίου», ωστόσο πρόσθεσε ότι «δεν είναι όλες οι πολιτικές όπως μας αρέσουν»

«Καταρχήν δεν είναι κακό ο κόσμος να είναι στους δρόμους και νομίζω ότι κάτι τέτοιο βοηθάει την κυβέρνηση, που βρίσκεται σε μια συνεχή και λεπτομερειακή διαπραγμάτευση υπό ασφυκτικά πλαίσια» δήλωσε ο κ.Βερναρδάκης, που όταν ρωτήθηκε γιατί αυτή η στήριξη, όπως την χαρακτηρίζει, στην κυβέρνηση δεν έχει φέρει αποτελέσματα, απάντησε αναλύοντας τα χαρακτηριστικά του νεοφιλελευθερισμού. «Ο νεοφιλελευθερισμός δεν είναι μια πολιτική ιδεολογία, είναι καθεστώς, έχει κλειδωμένες πολιτικές, θεσμικές, εισοδηματικές, εργασιακές. Υπό αυτήν την έννοια το να δημιουργήσεις ρωγμές σε αυτό το πλαίσιο είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα πολιτικό, αντίστοιχο του κοινωνικού μετασχηματισμού. Εάν οι κινητοποιήσεις των λαών δεν είναι ικανές να δημιουργήσουν αλλαγές, τότε τι είναι; Υπάρχει μια διαδικασία κοινωνικών μεταβολών, αλλά ακόμα είμαστε πολύ μακριά από το να δημιουργήσουμε πολύ σοβαρά ρήγματα σε αυτό το νεοφιλελεύθερο καθεστωτικό οικοδόμημα.»

Χαρακτήρισε τη ΓΣΕΕ «τυπική περίπτωση καθεστωτικού καρτέλ» και «μη αντιπροσωπευτική οργάνωση», ενώ επίσης έκανε λόγο για «ζόμπι του παρελθόντος που ξαναβγαίνουν μετά από πέντε χρόνια». Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «αν μου πείτε πως η ΓΣΕΕ εκπροσωπεί τους μισθωτούς της χώρας, θα μου επιτρέψετε να γελάσω», ενώ υποστήριξε ότι «έχουμε να κάνουμε με μία άρθρωση καθεστωτικών συγκεκριμένων συμφερόντων». Πρόσθεσε ότι «οι δυνάμεις αυτές θα πρέπει να πείσουν τον κόσμο της εργασίας. Εκτίμησε ότι «οι κινητοποιήσεις δεν ήταν όπως το 2010. Μακάρι να ήταν». Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι «οι διαδηλωτές δεν είναι εναντίον μας, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους αγρότες, για τους οποίους τόνισε ότι «μάλλον δεν έχουν καταλάβει περί τίνος πρόκειται»


«Οι μετακλητοί είναι κακό πράγμα»

« Οι μετακλητοί των υπουργών και των κυβερνητικών γραφείων είναι αριθμητικά 643 άνθρωποι. Στους μετακλητούς συγκαταλέγονται και οι επιστημονικοί συνεργάτες. Αυτοί επί Νέας Δημοκρατίας τον Δεκέμβριο του 2014 ήταν 1174» εξήγησε ο κ.Βερναρδάκης, αναφερόμενος στον θόρυβο που έχει ξεσπάσει με αφορμή πρόσωπα του κομματικού μηχανισμού του ΣΥΡΙΖΑ που καταλαμβάνουν θέσεις μετακλητώ υπαλλήλων.  «Οι μετακλητοί δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι» εξήγησε, προσθέτοντας ότι το 2015 το Δημόσιο είχε 12.000 λιγότερους υπαλλήλους

«Οι μετακλητοί δεν είναι μόνο στους υπουργούς. Είναι και στους δημάρχους και στους Περιφερειάρχες και στους βουλευτές. Αυτοί είναι οι 1.900», δήλωσε ο κ.Βερναρδάκης. Κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ να απολογηθούν γιατί «μεταφέρανε ένα κομμάτι του κομματικού τους σωλήνα που είχανε σε θέσεις μετακλητών στην τοπική αυτοδιοίκηση, γι αυτό ο αριθμός παραμένει ο ίδιος.»

«Οι μετακλητοί είναι πράγματι κακό πράγμα, όχι γιατί ο κάθε πολιτικός παίρνει όποιον θέλει, αλλά γιατί συνιστούν παραδιοίκηση. Όταν θέλεις να εξορθολογίσεις τη δημόσια διοίκηση δεν μπορείς να φτιάχνεις παραμηχανισμούς διοικητικούς μέσα στη δημόσια διοίκηση. Το σχέδιο της κυβέρνησης πράγματι ήταν να καταργήσει ή να μειώσει τους μετακλητούς και το κατάφερε αυτό σε ποσοστό 40-50%. Θα έπρεπε να γίνει περισσότερο, αλλά δυστυχώς δεν είναι εφικτό να γίνει ακόμα» ανέφερε ο υπουργός  Υποσχέθηκε ότι «μέσω του νομοσχεδίου για τη δημόσια διοίκηση θα κινηθούμε προς αυτήν την κατεύθυνση», ενώ άφησε αιχμές για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που «είχε στο γραφείο του 50 μετακλητούς».


«Ο ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε σημαντικές μεταβολές»

Ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Διοίκησης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε σε σημαντικές, αν και αργές μεταβολές, τόσο στην Ευρώπη, όσο και σε άλλα μέρη του κόσμου, όπως στην Αμερική . «Η δυναμική του Σάντερς στις ΗΠΑ οφείλεται, σε μικρό βαθμό, και στο brand name του ΣΥΡΙΖΑ» σημείωσε χαρακτηριστικά. Έφερε επίσης ως παράδειγμα την εκλογή Κόρμπιν στην ηγεσία του Εργατικού κόμματος της Βρετανίας, αλλά και τις αλλαγές σε Ισπανία, Πορτογαλία και Ιταλία. Ωστόσο τόνισε ότι η ιδέα που επικράτησε στον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τον περασμένο Ιούνιο, για μία άμεση αλλαγή στην Ευρώπη λόγω του παραδείγματος της Ελλάδας, ήταν αποτυχημένη. Αποτέλεσμα αυτής της αντίληψης, όπω εκτίμησε, ήταν μια «πολιτική ήττα» για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Υποστήριξε όμως ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που κυβερνήσεις και κόμματα της Αριστεράς έρχονται αντιμέτωπα με μία πολύ δεδομένη πολιτική, με ένα ταξικό τείχος για το οποίο δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Αυτό πρέπει να το θέσουμε με ειλικρίνεια». Απέρριψε την άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσχώρησε στη μνημονιακή πολιτική, απαντώντας ότι η συμφωνία ήταν προϊόν εκβιασμού και πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να κρατήσει όσες δυνάμεις μπορεί, για να ανταπεξέλθει σε μια «αέναη σύγκρουση».  Όσον αφορά το δημοψήφισμα τέλος, υποστήριξε ότι ήταν «μια προσπάθεια  να ενεργοποιήσουμε τον λαϊκό παράγοντα σε όλη την Ευρώπη για να αλλάξουμε τους συσχετισμούς», κάτι το οποίο, τελικά, δεν επετεύχθη.