Ελάχιστα 24ωρα μετά την ψήφιση της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας στη Βουλή και παρά τη διαβεβαιώση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη ότι η συμφωνία δεν συνεπάγεται πολεμική εμπλοκή Ελλήνων στρατιωτών στο Σαχέλ, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος σε ανακοινώσή του αναγνωρίζει ότι ξεκινά η συμμετοχή ελληνικών στρατευμάτων σε μάχες εκτός συνόρων.

Ο Ν. Παναγιωτόπουλος δηλώνει σε συνέντευξή του ότι «Η Ελλάδα πρέπει να συνεισφέρει στηρίζοντας τη φίλη Γαλλία, αλλά και την προσπάθεια επίτευξης της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην πράξη και όχι στα λόγια».

Σε σχετική ερώτηση για «πιθανή αποστολή ελληνικής στρατιωτικής δύναμης στην υποσαχάρια Αφρική (Σαχέλ)»,ο υπουργός Άμυνας απάντησε: «Η περιοχή της υποσαχάριας Αφρικής και η κατάσταση εκεί αποτελεί δυνητική απειλή αστάθειας για ζωτικά γεωπολιτικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης λόγω γειτνίασης με τη βόρεια Αφρική και τη Μεσόγειο. Οι εκκολαπτόμενες εστίες αστάθειας με ομάδες τρομοκρατικών οργανώσεων και τζιχαντιστών που αναλαμβάνουν δράση στην περιοχή, δεν έχει σχέση με κάποιο αποικιοκρατικό παρελθόν, αλλά με ένα ζοφερό μέλλον αστάθειας και απειλών ασφαλείας.

Η Γαλλία ηγείται της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας στήριξης κυβερνήσεων των χωρών της περιοχής απέναντι σε αυτή την απειλή, αναπόφευκτα και με στρατιωτικά μέσα. Συμμετέχουν ήδη 9 ευρωπαϊκές χώρες με μέσα και προσωπικό, ενώ έχουν δηλώσει πρόθεση συμμετοχής άλλες 13, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Συνεπώς η πρωτοβουλία συγκεντρώνει ευρύτατη υποστήριξη από ευρωπαϊκές χώρες. Στο πλαίσιο της – ιδιαίτερα αναβαθμισμένης πλέον – συμμαχικής σχέσης με τη Γαλλία, εκτιμούμε ότι και η Ελλάδα πρέπει να συνεισφέρει στηρίζοντας τη φίλη Γαλλία, αλλά και την προσπάθεια επίτευξης της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην πράξη και όχι στα λόγια».

Ήδη από τις 7 Μαΐου 2021 ο υπουργός Άμυνας Ν.Παναγιωτόπουλος απαντώντας σε ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή μιλούσε ρητά για συμμετοχή των ελληνικών δυνάμεων σε μάχες εκτός συνόρων. Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Η στρατιωτική επιχείρηση “TAKUBA” αποτελεί γαλλική πρωτοβουλία με συμμετοχή συνασπισμού κρατών – μελών της ΕΕ, αποτελεί μέρος της επιχείρησης “BARKHANE” στην ευρύτερη περιοχή του LIPTAKO (ΒΑ της περωτεύουσας της χώρας BAMAKO) στο Μάλι. Σκοπός της είναι η παροχή “Advise, Assist and Accompany (3A) at fight” προκειμένου οι Ένοπλες Δυνάμεις του Μάλι να αποκτήσουν την απαιτούμενη επιχειρησιακή αυτονομία προς αντιμετώπιση των τρομοκρατικών οργανώσεων, οι οποίες απειλούν τη σταθερότητα στη περιοχή του Σαχέλ. Και επεσήμανε ότι «η διάθεση του προσωπικού των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε επιχειρήσεις, αναμένεται να προσδώσουν σημαντική επιχειρησιακή εμπειρία».

Παράλληλα, ο διεθνολόγος και σταρτηγικός αναλυτής Αθανάσιος Δρούγος κάνει μια εκτενή αναφορά στα ιστορικά γεγονότα στα οποία η Γαλλία πούλησε τους συμμάχους της και δεν τήρησε τις συμφωνίες της, προκειμένου να τονίσει ότι η τωρινή δέσμευση της Γαλλίας για αμοιβαία συνδρομή και παροχή βοήθειας απέναντι σε ενδεχόμενη τουρκική απειλή δεν πρέπει να μας καθησυχάζει καθόλου. Συγκεκριμένα, το Παρίσι δεν τήρησε τη Γαλλο-Τσεχική Συνθήκη Αμοιβαίας Στρατιωτικής Συνδρομής το 1924, οι αγγλογαλλικες εγγυήσεις για προστασία της Τσεχοσλοβακίας και της Πολωνίας το 1938-1939 δεν πραγματώθηκαν ποτέ, και το 1994 η Συμφωνία μεταξύ Κιγκάλι και Παρισίων δεν κατάφερε να αποτρέψει τη γενοκτονία της Ρουάντα.