Όπως μεταδίδει το Reuters, «Η Ιαπωνία περιβάλλεται από παράγοντες που κατέχουν ή αναπτύσσουν πυρηνικά όπλα και που αγνοούν ανοιχτά τους κανόνες», δήλωσε ο Kishi στη Σιγκαπούρη.

Τον Μάιο, η Κίνα και η Ρωσία πραγματοποίησαν κοινή εναέρια περιπολία σε ύδατα κοντά στην Ιαπωνία και την Ταϊβάν, την πρώτη τους μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Οι κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις μεταξύ αυτών των δύο ισχυρών στρατιωτικών δυνάμεων αναμφίβολα θα αυξήσουν την ανησυχία μεταξύ άλλων χωρών», είπε.

Η ασφάλεια και η σταθερότητα του στενού της Ταϊβάν είναι επίσης σημαντικές για την ασφάλεια της Ιαπωνίας και του ευρύτερου κόσμου, δήλωσε ο Kishi το Σάββατο, αποκαλώντας την Κίνα «έθνος που προκαλεί ανησυχία».

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την οποία η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», έχει ανησυχήσει το Τόκιο, επειδή θα μπορούσε να δημιουργήσει στρατιωτική προηγούμενο ως τρόπο επίλυσης διεθνών διαφορών και να ενθαρρύνει την Κίνα να προσπαθήσει να πάρει τον έλεγχο της Ταϊβάν, η οποία βρίσκεται κοντά στην Ιαπωνία.

Στην ομιλία του, ο Kishi επέκρινε επίσης τη Βόρεια Κορέα, η οποία έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον 18 δοκιμές πυραύλων φέτος, λέγοντας ότι δεν θα μπορούσε να επιτραπεί στο καθεστώς να απειλήσει την Ιαπωνία, την περιοχή και τη διεθνή κοινότητα.