Όλο και περισσότεροι άνθρωποι της τέχνης που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία «Οι καλλιτέχνες ζητούν δικαιοσύνη για τον/τη Ζακ/Zackie Oh» της Ομάδας ΛΟΑΤΚΙ+ του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομική ενίσχυση του δικαστικού αγώνα.

«Ο Ζακ είναι γιος όλων μας. Η φρίκη που μας προκάλεσε η δολοφονία του δεν πρέπει να ξεχαστεί. Άρρωστα άτομα σε θέσεις επιβολής της τάξης κάνουν εγκλήματα και η πολιτεία είναι υπεύθυνη για την κάλυψή τους», σημειώνει η Χάρις Αλεξίου, ενώνοντας τη φωνή της μαζί με 23 ακόμη καλλιτέχνες που ζητούν δικαιοσύνη για τον Ζακ και συμπαραστέκονται στην οικογένειά του προκειμένου να αντιμετωπίσει τα δικαστικά έξοδα. Σήμερα, που ξεκινάει η τρίτη δικάσιμος στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο, οι καλλιτέχνες δίνουν πάλι δυναμικό παρών.

Η Λένα Πλάτωνος, η Μαρίζα Κωχ, ο Θωμάς Κοροβίνης, ο Δημήτρης Μητσοτάκης, ο Κωστής Μαραβέγιας, ο Μιθριδάτης, ο Άγγελος Θεοδωράκης – Παπαγγελίδης, η Μαριάννα Τουμασάτου, η Σοφία Αρβανίτη, ο Κώστας Γανωτής, η Ερασμία Μάνου, ο Σταμάτης Μορφωνιός, ο Λεωνίδας Μαριδάκης, η Γλυκερία Μπασδέκη, η Βέρα Βασιλείου – Πέτσα, ο Γεράσιμος Μιχελής, η Χριστίνα Σαμαρά, η Χριστίνα Γκόλια, ο Ηλίας Βαμβακούσης, η Μαρίνα Βουλουδάκη, και ο Γιώργος Παυριανός μαζί με τον Θανάση Αλευρά, καταθέτουν στίχους, σκέψεις, λόγια και τραγούδια, κρατώντας έτσι ζωντανό το αίτημα για δικαιοσύνη για τη δολοφονία του Ζακ στις 21 Σεπτεμβρίου 2018, μέρα μεσημέρι, στην Ομόνοια.

«Εγώ ποτέ μου δεν το είχα με τη βία» ακούμε τη Λένα Πλάτωνος να διαβάζει από το ποιητικό κείμενο του Γιώργου Μακρή, ο οποίος με τη σειρά του δηλώνει ότι «η δικαίωση της μνήμης του Ζακ μάς αφορά όλους και οφείλουμε να σταθούμε όλοι στον αγώνα απέναντι στο τέρας που τον σκότωσε. Αυτό το τέρας που συνεχίζει να σκοτώνει και να μεγαλώνει». Την καλλιτεχνική επιμέλεια στο δρώμενο υπογράφει ο Αντώνης Μποσκοΐτης.

«… Κι όμως κάναμε το χειρότερο!» λέει από την πλευρά της η Μαρίζα Κωχ. «Εμείς λιντσάραμε άνθρωπο μες στην Αθήνα! Ένα παιδί που είχε το χάρισμα της αφοβίας και χαμογελούσε. Ας μην υπάρξει ελαφρυντικό στη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου. Η τιμωρία μπορεί να μας αφυπνίσει. Έχουμε μπει σε σκοτεινούς δρόμους…» συμπληρώνει. Ο γνωστός συγγραφέας Θωμάς Κοροβίνης, από πλευράς του αφιερώνει στον Ζακ το ποίημα «Πόσες φορές σε ξαναείδα».

Ο Δημήτρης Μητσοτάκης υπογραμμίζει: «Ο Ζακ δεν ήταν ληστής, ο Ζακ δεν ήταν τοξικομανής… ήταν το θύμα, γιατί ήταν εκεί τη λάθος στιγμή. Που η βία ορμά λυσσασμένη». Και ο Κωστής Μαραβέγιας επιμένει: «Ποτέ ξανά πεσμένος Ζακ στην κόλαση αυτή. Εγώ κι εσύ και όλοι μαζί, ζητάμε Δικαιοσύνη και βοηθάμε Τώρα». Η Μαριάνα Τουμασάτου είναι κατηγορηματική: «ας μην λερώνουμε τη μνήμη του, αφού δεν κάναμε τίποτα για να τον βοηθήσουμε. Να ‘μαστε εκεί. Να ‘μαστε παρόντες. Η Δημοκρατία, η Ελευθερία του λόγου, πρέπει να γυρίσει πίσω στη θέση της. Γιατί αν δεν βοηθήσουμε, είναι σαν να συμμετέχουμε στην καταστροφή».

Ο Άγγελος Θεοδωράκης – Παπαγγελίδης σημειώνει: «Κανένα ίχνος ανθρωπιάς απ’ τη μεριά τους; Κανένα ίχνος ανοχής απ’ τη δικιά μας», ο Μιθριδάτης στηλιτεύει την αδιαφορία γράφοντας «είμαι ασφαλής στον καναπέ με τα ριχτάρια και τους ‘παράξενους’ χαζεύω να τους τρών’ λιοντάρια», ενώ ο Κώστας Γανωτής υπογραμμίζει: «Είναι σαφές ότι πρέπει να αποδοθεί Δικαιοσύνη. Αναμένουμε!».

Από το κανάλι YouTube https://bit.ly/loatkiplus της πρωτοβουλίας υπάρχει άμεση ενημέρωση για τις νέες συμμετοχές καλλιτεχνών. Οι συνεισφορές προκειμένου η οικογένεια του Ζακ να αντιμετωπίσει τα δικαστικά έξοδα γίνονται στον σύνδεσμο που έχει δημιουργήσει η οικογένεια για τον σκοπό αυτό (gogetfunding.com/Justice-For-Zak/). Όσοι επιθυμούν μπορούν να παρακολουθήσουν ζωντανά την εξέλιξη της δίκης από το Παρατηρητήριο ZackieOh Justice Watch μέσω των social media και του site https://zackieohjustice.watch.

Μεγαλώνει το κύμα συμπαράστασης των καλλιτεχνών προς την οικογένεια του/της Ζακ/Zackie Oh
Οι 24 καλλιτέχνες απαντούν στο ερώτημα «γιατί αποφασίσατε να υποστηρίξετε αυτό τον σκοπό;», δηλώνοντας μεταξύ άλλων στα παρακάτω βίντεο:

Θανάσης Αλευράς (ηθοποιός):
Δικαιοσύνη, γιατί θέλω να ζω σε μια δημοκρατική χώρα, όπου τ’ ανθρώπινα δικαιώματα και οι ελευθερίες έχουν τη μέγιστη αξία.
Σε μιά χώρα που οι άνθρωποι δεν δολοφονούνται μέρα-μεσημέρι στο κέντρο της πόλης.
Δικαιοσύνη για τον Ζάκ

Γιώργος Παυριανός (στιχουργός – δημοσιογράφος):
Έχουν περάσει 40 χρόνια από τότε που έγραψα τη διασκευή του “Walk on the wild side” του Lou Reed με τίτλο “Η κραυγή του τρόμου”. Πρόσφατα, χρειάστηκε να ξαναδώ τα λόγια, πριν τα τραγουδήσει ο Θανάσης Αλευράς, και διαπίστωσα πως το μόνο που έχει αλλάξει είναι τα ονόματα.

Οι καταστάσεις έμειναν ίδιες, δεν αλλάζουν εύκολα οι ανθρώποι, γίνονται σκληροί και επιθετικοί με όποιον διαφέρει από την αγέλη. Στο μυαλό μου έχει καρφωθεί η εικόνα του Ζακ Κωστόπουλου, να ουρλιάζει σαν πληγωμένο αγρίμι. Ετσι το μόνο που άλλαξα, ήταν ο πρώτος στίχος και έβαλα το “καλλιτεχνικό” όνομα του Ζακ Κωστόπουλου, το Zackie Oh.
Και το ελάχιστο που μπορώ να κάνω είναι να το αφιερώσω στη μνήμη του.

Νίκος Σούλης (σκηνοθέτης):
Κουδούνισε το τηλέφωνο, ήταν η φωνή του φίλου Γιώργου Παυριανού, έψαχνε απεγνωσμένα τη ρίμα με το όνομα του Ζακ. “Γιατί Ζακ και όχι ZackieOh…” του είπα. Mπήκαμε στο στούντιο και ξαναγράψαμε τον πρώτο στίχο. Όλα τα άλλα γίνανε τη νύχτα του Σαββάτου στο κέντρο της πόλης… εκεί που βάδιζε ο Ζακ… η Zackie, και τον συναντήσαμε – μελαγχολικό, αλλά και χαρούμενο που μας κοιτούσε!

Χάρις Αλεξίου (ερμηνεύτρια):
Ο Ζακ, είναι γιος όλων μας. Η φρίκη που μας προκάλεσε η δολοφονία του, δεν πρέπει να ξεχαστεί. Άρρωστα άτομα σε θέσεις επιβολής της τάξης, κάνουν εγκλήματα και η πολιτεία είναι υπεύθυνη για την κάλυψη τους.

Κωστής Μαραβέγιας (τραγουδοποιός):
Όποιος πέσει κατάχαμα στην κόλαση αυτή, κανείς-κανείς δεν μπορεί να σηκωθεί.
Ένα χέρι βοήθειας δεν είναι αρκετό, θέλει ένα δίχτυ ασφαλείας στης πτώσης το κενό.
Ποτέ ξανά πεσμένος Ζακ στην κόλαση αυτή.
Εγώ κι εσύ και όλοι μαζί, ζητάμε Δικαιοσύνη και βοηθάμε ΤΩΡΑ!

Λένα Πλάτωνος (συνθέτις):

Η συνθέτρια Λένα Πλάτωνος, διαβάζει ένα ποιητικό κείμενο του Γιώργου Μακρή, στο οποίο χρησιμοποιείται αυτούσια η οριακή φράση του ίδιου του Ζακ Κωστόπουλου: «Εγώ ποτέ μου δεν το είχα με τη βία».
Ο Γιώργος Μακρής (στιχουργός), δηλώνει: Η δικαίωση της μνήμης του Ζακ μας αφορά όλους και οφείλουμε να σταθούμε όλοι στον αγώνα απέναντι στο τέρας που τον σκότωσε. Αυτό το τέρας που συνεχίζει να σκοτώνει και να μεγαλώνει.

Συντελεστές,
Αφήγηση: Λένα Πλάτωνος
Στίχοι: Γιώργος Μακρής
Μουσική: Δημήτρης Στράμπης
Mastering: Dime St
Artwork: Βίκτωρας Μελίστας
Video: Ελεάνα Δημοπούλου
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Αντώνης Μποσκοΐτης