Της Θέας Μανούρα
Το δημοψήφισμα της 6ης Απριλίου, του οποίου τα αποτελέσματα δεν θα είναι δεσμευτικά, πυροδοτήθηκε από την αντιευρωπαϊκή σατιρική ιστοσελίδα GeenStijl, σε συνεργασία με το Burgercomité EU και το Forum voor Democratie, η οποία συγκέντρωσε περισσότερες από 300.000 υπογραφές που απαιτούνται σύμφωνα με τη νομοθεσία για να διεξαχθεί ένα δημοψήφισμα. Και τα αντανακλαστικά του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ αμέσως ενεργοποιήθηκαν κι έσπευσε να δηλώσει «Ένα “Όχι” στο δημοψήφισμα της 6ς Απριλίου θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για μια ευρωπαϊκή κρίση». Δεν ξέρω αν σας θυμίζει κάτι. Ενώ συνέχισε, «ας μην μετατρέψουμε αυτό το δημοψήφισμα σε μια ψηφοφορία για την Ευρώπη».
Ανερυθρίαστα ο μεγάλος φιλέλληνας Ζαν Κλωντ Γιούνκερ δεν επιθυμεί να μετατραπεί το εν λόγω δημοψήφισμα σε μια ψηφοφορία για την Ευρώπη, κάνοντας επίκληση στο ευρωπαϊκό αίσθημα των Ολλανδών – που δεν είναι τίποτα Έλληνες αντί-ευρωπαϊστές να πάνε να ψηφίσουν κανένα ντροπιαστικό ΟΧΙ με 61,3% – όταν μερικούς μήνες πριν, στο δημοψήφισμα της χώρας μας μετέτρεπε ξεκάθαρα το ερώτημα του δημοψηφίσματος σε ΝΑΙ ή ΌΧΙ στην Ευρώπη. Ήταν εκείνες οι ένδοξες μέρες που οι ΜενουμεΕυρώπηδες κατέκλεισαν τους δρόμους με τα Aperol στα χέρια.
«Αν κερδίσει το ΟΧΙ, η μεγάλη ωφελημένη θα είναι η Ρωσία», συνεχίζει σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Κομισιόν. Ω τί έκπληξη! Να τη πάλι η Ρωσία στη μέση! Κάθε φορά που οι παθογένειες του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος βγαίνουν στην επιφάνεια με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, ο ρόλος της Ρωσίας εμφανίζεται στον λόγο της «Δύσης», αναδεύοντας ψυχροπολεμικές εμμονές που μόνο γέλιο μπορούν να προκαλέσουν εν έτει 2016, σε συνθήκες παγκόσμιου καπιταλισμού.
Κατά την ταπεινή μου άποψη, οι δηλώσεις Γιούνκερ μόνο σαν επικοινωνιακό τρικ μπορούν να διαβαστούν – ίσως τον χάλασε λίγο που έτυχε να συμπέσει με την προεδρεία της Ολλανδίας – καθώς οι περισσότεροι Ολλανδοί είναι υπέρ της Ευρώπης, ενώ ο Βλάντιμιρ Πούτιν δεν είναι δημοφιλής στη χώρα, αφού θεωρείται υπεύθυνος για την κατάρριψη του MH17, τον Ιούλιο του 2014, πάνω από την ανατολική Ουκρανία. (Τα 2/3 των επιβατών της πτήσης ήταν ολλανδικής καταγωγής).
Το αντιευρωπαϊκό-ευρωσκεπτιστικό κίνημα της χώρας το τελευταίο διάστημα, λόγω του προσφυγικού ζητήματος, βλέπει τα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις να αυξάνονται. Αλλά μεταξύ μας, πότε έπεσαν μέσα οι δημοσκοπήσεις τον τελευταίο χρόνο; Κι επιπλέον, τους Ολλανδούς δεν τους χαρακτηρίζει κανείς ιδιαίτερα πολιτικοποιημένο λαό, καθώς στις κάλπες δεν προστρέχει πάνω από το 35-40% του πληθυσμού.