Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι η Ρωσία έχει πραγματοποιήσει από τις 31 Δεκεμβρίου στο ουκρανικό έδαφος περίπου 170 επιθέσεις με drone τύπου “Shahed” και με δεκάδες διαφορετικούς πυραύλους.

“Ήδη για τρίτη ημέρα οι δυνάμεις μας αντιαεροπορικής άμυνας κάνουν εκπληκτική δουλειά“, έγραψε ο Ζελένσκι στο Τelegram.

“Ευχαριστώ όλους τους εταίρους που βοηθούν στην ενίσχυση της αντιαεροπορικής μας ασπίδας. Και είναι προφανές ότι (αυτό) βοηθάει να σωθούν εκατοντάδες ζωές κάθε μέρα και κάθε νύχτα που θα είχαν χαθεί από τη ρωσική φρίκη αν δεν υπήρχαν τα Patriot και τα άλλα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας”, σημείωσε ο Ζελένσκι.

Νωρίτερα σήμερα, Ουκρανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν και αυτοί τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων σήμερα στο Κίεβο και το Χάρκοβο έπειτα από τη μαζική αεροπορική επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, από την οποία τραυματίστηκαν δεκάδες άλλοι άνθρωποι και σημειώθηκαν εκτεταμένες υλικές ζημιές.

Οι επιθέσεις με drones και πυραύλους εξαπολύθηκαν ώρες αφού ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ουκρανία «δεν θα μείνει ατιμώρητη» μετά την επίθεση που εξαπέλυσε το Σάββατο εναντίον της ρωσικής πόλης Μπέλγκοροντ, η οποία κόστισε τη ζωή σε 24 αμάχους.

Η Ρωσία έχει εντείνει τα πλήγματα εναντίον της Ουκρανίας την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και την Παρασκευή εξαπέλυσε τη μεγαλύτερη αεροπορική επίθεση που έχει καταγραφεί εδώ και σχεδόν δύο χρόνια πολέμου, σκοτώνοντας τουλάχιστον 39 ανθρώπους.

Σήμερα η Ρωσία εξαπέλυσε επιθέσεις σε κύματα χρησιμοποιώντας διάφορους πυραύλους στη διάρκεια της πρωινής ώρας αιχμής. Σειρήνες ήχησαν σε ολόκληρη την Ουκρανία προειδοποιώντας για τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο δήλωσε ότι μία ηλικιωμένη γυναίκα πέθανε μέσα στο ασθενοφόρο που την παρέλαβε τραυματισμένη. Ένα ζευγάρι σκοτώθηκε στην περιοχή του Κιέβου, σύμφωνα με τον Ουκρανό υπουργό Εσωτερικών Ίγκορ Κλιμένκο, ενώ ένας τέταρτος άνθρωπος έχασε τη ζωή του στην περιοχή του Χαρκόβου, επεσήμαναν οι τοπικές αρχές.

Από την επίθεση επλήγησαν έξι συνοικίες της ουκρανικής πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον 27 άνθρωποι και να ξεσπάσουν επτά πυρκαγιές.

Σύμφωνα με τον Κλίτσκο, οι αγωγοί του φυσικού αερίου στη συνοικία Πεσέρσκιι υπέστησαν ζημιές, ενώ έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση σε πολλές περιοχές του Κιέβου.

Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία διαχείρισης ηλεκτρικής ενέργειας Ukrenergo, περισσότεροι από 250.000 καταναλωτές αντιμετωπίζουν διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

Από την πλευρά του ο Όλεχ Σινεχούμποφ, ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Χαρκόβου, δήλωσε ότι το κέντρο της ομώνυμης πόλης δέχθηκε επίθεση περίπου στις 07:30 σήμερα το πρωί (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), με αποτέλεσμα να σκοτωθεί μία 91χρονη γυναίκα και να τραυματιστούν άλλοι 41 άνθρωποι.

Προς το παρόν δεν υπάρχει ανακοίνωση σχετικά με τον αριθμό των πυραύλων και των drones που εκτοξεύθηκαν εναντίον της Ουκρανίας.

Ο Γιούρι Ιχνάτ, εκπρόσωπος της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, τόνισε ωστόσο ότι η κατάσταση παραμένει τεταμένη και ότι η αντιαεροπορική άμυνα παραμένει σε εγρήγορση για περισσότερα ρωσικά πλήγματα.

Από την πλευρά του ο Μικόλα Ολεστσούκ, διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας, επεσήμανε ότι τα σημερινά πλήγματα αποτελούν επανάληψη της μεγάλης ρωσικής επίθεσης στις 29 Δεκεμβρίου σε ό,τι αφορά τον αριθμό και το είδος των πυραύλων.

Στις 29 Δεκεμβρίου η Ρωσία εξαπέλυσε εναντίον της Ουκρανίας 158 πυραύλους και drones.