«Βλέπουμε πώς οι ελληνικές εταιρείες παρέχουν σχεδόν τον μεγαλύτερο στόλο δεξαμενόπλοιων για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου», δήλωσε ο Ζελένσκι κατά τη διάρκεια ομιλίας του μέσω τηλεδιάσκεψης σε οικονομικό φόρουμ στην Αθήνα.

Ενώ πολλές ναυτιλιακές εταιρείες σε όλο τον κόσμο έχουν σταματήσει τις συναλλαγές με τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, οι Έλληνες εφοπλιστές, οι οποίοι ελέγχουν την πλειοψηφία του στόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνεχίζουν να μεταφέρουν ρωσικό αργό πετρέλαιο, σύμφωνα με τον Guardian.

«Αυτό συμβαίνει ακριβώς τη στιγμή που ένας άλλος ρωσικός ενεργειακός πόρος (φυσικό αέριο) χρησιμοποιείται ως όπλο κατά της Ευρώπης και κατά του προϋπολογισμού κάθε ευρωπαϊκής οικογένειας», δήλωσε ο Ζελένσκι.

«Είμαι βέβαιος ότι αυτό δεν ανταποκρίνεται στα συμφέροντα της Ευρώπης, της Ελλάδας ή της Ουκρανίας», πρόσθεσε.

Σε ξεχωριστή δήλωση, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα κάλεσε την Τρίτη τους ξένους στόλους να «περιορίσουν την πρόσβαση της Ρωσίας στις υπηρεσίες τους και να εξαντλήσουν την πολεμική μηχανή του (Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν».

«Εξάλλου, αυτό που η Ρωσία εξάγει πραγματικά στον κόσμο σήμερα είναι θάνατος, κρίση και ψέματα», έγραψε στο Twitter.

Η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ), Μελίνα Τραυλού, υπερασπίστηκε τον περασμένο μήνα τη συνέχιση της μεταφοράς, διαβεβαιώνοντας ότι «τα ελληνικά πλοία δεν κάνουν τίποτα παράνομο» και «δεν έχουν παραβιάσει κανένα εμπάργκο».

Τον Μάιο, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικαλέστηκε τη «συνείδησή» των Ελληνων εφοπλιστών τους όσον αφορά τη μεταφορά πετρελαίου.

Η Ελλάδα ήταν μία από τις πρώτες χώρες που καταδίκασε τον πόλεμο που εξαπέλυσε η Μόσχα στην Ουκρανία, παρά τους ιστορικούς δεσμούς της με τη Ρωσία, υπενθύμισε ο Guardian, καθώς και το γεγονός ότι στα τέλη Ιουνίου, οκτώ Έλληνες διπλωμάτες, συμπεριλαμβανομένου του γενικού προξένου, απελάθηκαν από τη Μόσχα.