Με το όνομα της, διάσημης για την θηριωδία της και στην κατεχόμενη Ελλάδα, 1ης Ορεινής Μεραρχίας «Εντελβάις» της ναζιστικής Βέρμαχτ, «βάφτισε» ο Ουκρανός πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, την 10η Ορεινή Ταξιαρχία του ουκρανικού στρατού, με διάταγμα που υπέγραψε στις 14 Φεβρουαρίου.

Μάλιστα, στο κείμενο του διατάγματος, το όνομα «Εντελβάις» χαρακτηρίζεται ως «τιμητικό» και αποδίδεται «λαμβάνοντας υπόψη την υποδειγματική εκτέλεση των καθηκόντων που έχουν ανατεθεί κατά την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας από το προσωπικό της 10ης ορεινής ταξιαρχίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας».

Να σημειωθεί, ότι η 10η Ορεινή Ταξιαρχία του ουκρανικού στρατού, συγκροτήθηκε τον Οκτώβριο του 2015, και από το 2016 έως και το 2018 συμμετείχε στις πολεμικές επιχειρήσεις στο Ντονμπάς.

Τον Μάρτιο του 2016, η 10η ορεινή ταξιαρχία περιλάμβανε δύο νεοναζιστικά ουκρανικά τάγματα, το «Αϊντάρ» και το «Ντονμπάς». Λίγους μήνες αργότερα, τα τάγματα αυτά αποσύρθηκαν από το οργανόγραμμα της ταξιαρχίας.

Η 1η ορεινή μεραρχία πεζικού «Edelweiss» της ναζιστικής Βέρμαχτ, συγκροτήθηκε από ναζί προερχόμενους από τη νότια Γερμανία, την Βαυαρία και την Αυστρίας.

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η μεραρχία πολέμησε στην Σοβιετική Ουκρανία, στο Ντονμπάς και κοντά στο Χάρκοβο, καθώς και στον Βόρειο Καύκασο. Η «Edelweiss» συμμετείχε επίσης στην κατάληψη της Πολωνίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, σε επιχειρήσεις κατά των ανταρτών στη Γιουγκοσλαβία, την Τσεχοσλοβακία, την Ιταλία και την Ελλάδα.

Διέπραξε εγκλήματα πολέμου στην Πολωνία, την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Γιουγκοσλαβία. Μεταξύ αυτών είναι η απέλαση Εβραίων σε στρατόπεδα στην Πολωνία και η εκτέλεση Ιταλών αιχμαλώτων πολέμου στην Ελλάδα και την Αλβανία μετά την υπογραφή της ανακωχής της Ιταλίας το 1943.

Στην Ελλάδα, η «Edelweiss» διέπραξε ασύλληπτης αγριίοτητας ολοκαυτώματα χωριών σε Ήπειρο, Θεσπρωτία, Κεφαλλονιά (η σφαγή της ιταλικής μεραρχίας Άκουι) και τα χωριά Μουσιωτίτσα, Kομμένο Άρτας, Λιγκιάδες Ιωαννίνων, Παραμυθιά.