Σημειώνεται πως η FDA έχει ήδη εγκρίνει τη χορήγηση ενισχυτικών δόσεων των εμβολίων τεχνολογίας mRNA σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι συστάσεις της επιτροπής δεν είναι δεσμευτικές, αλλά η FDA πολύ σπάνια δεν τις ακολουθεί. Μπορεί όμως να απορρίψει την πρόταση, όπως έκανε πρόσφατα, όταν ενέκρινε το αμφιλεγόμενο φάρμακο της εταιρείας Biogen Inc για το Αλτσχάιμερ.

Στην ψηφοφορία, οι περισσότεροι ειδικοί (ερευνητές, επιδημιολόγοι, λοιμωξιολόγοι και άλλοι) τάχθηκαν κατά της χορήγησης αναμνηστικής δόσης στο σύνολο του πληθυσμού, με ψήφους 16 κατά και μόνο 2 υπέρ.

Παράλληλα, επανέρχεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το αίτημα για άρση των πατεντών ώστε να γίνει δυνατός ο εμβολιασμός του πληθυσμού των φτωχότερων κρατών του πλανήτη.

Συγκεκριμένα, με ανακοίνωσή του, ο ΠΟΥ κάλεσε τις πλούσιες δυτικές χώρες να σταματήσουν να εμβολιάζουν ή να σχεδιάζουν να εμβολιάζουν με τρίτη δόση τον πληθυσμό τους, καθώς τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών – και άρα ανοσίας – στις φτωχές χώρες δε θα επιτρέψουν να ηττηθεί η πανδημία. 

Ο ΠΟΥ, όπως τόνισε και ο γγ του Οργανισμού, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, που χαρακτήρισε «ασυγχώρητη» την χορήγηση τρίτης δόσης «σε υγιή άτομα» στον πλούσιο κόσμο, προσπαθεί από τις αρχές της πανδημίας να λύσει το τεράστιο ζήτημα του κόστους, των προνομίων που προσφέρει ο πλούτος σε συγκεκριμένες χώρες, και των πατεντών, ώστε να γίνει δυνατόν και να παραχθούν κάποια στιγμή εμβόλια στον ίδιο τον τρίτο κόσμο, και τα πλεονάζοντα εμβόλια να φτάσουν στις φτωχότερες χώρες, στις οποίες, όπως τόνισε, είναι πολύ χαμηλό το ποσοστό εμβολιασμών – συγκεκριμένα, στην Αφρική έχουν μόλις εμβολιαστεί το 3,5% του συνολικού πληθυσμού, ενώ σε κάποιες της χώρες το ποσοστό πέφτει κάτω από το 2%. 

Οι εκκλήσεις του ΠΟΥ για τον εμβολιασμό των μη εχόντων, ειδικά, έχουν πληθύνει τις τελευταίες ημέρες, καθώς έχει γίνει σαφές ότι χωρίς τον εμβολιασμό των ασθενέστερων δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν οι μεταλλάξεις.