Με επιχείρημα ότι θα προκληθούν προβλήματα στην ασφάλεια τάχθηκε κατά της επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού στα σώματα ασφαλείας, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Ant1, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών, Νίκος Ρήγας. «Μπορούμε κι εμείς να επικαλεστούμε δεκάδες άλλες εργασιακές ομάδες, όχι στον κοινωνικό αυτοματισμό» τόνισε μεταξύ άλλων.
Απαντώντας σε σχόλιο δημοσιογράφου για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στην Αστυνομία, ο ίδιος ζήτησε «να κάνουμε όλοι την αυτοκριτική μας» και κάλεσε τους συναδέλφους του να εμβολιαστούν, αλλά για την πιθανολογούμενη επέκταση της υποχρεωτικότητας στην ΕΛΑΣ, τα Σώματα Ασφαλείας και γενικά στους ένστολους, υπογράμμισε ότι «μας βρίσκει αντίθετους». «Κάποιος που φοβάται ή αρνείται να κάνει το εμβόλιο δεν θα πιεστεί από το ότι δεν θα μπορέσει να πάει για καφέ, ούτε θα πιεστεί από κάποια άλλα μέτρα», πρόσθεσε, ενώ σχολίασε και το ζήτημα αναστολής εργασίας. «Θεωρούμε ότι η αναστολή εργασίας, που μπορεί να είναι ένα επόμενο στάδιο, θα φέρει μεγάλο πρόβλημα στο αγαθό της ασφάλειας. Φανταστείτε πώς θα ήταν αν υπήρχαν εκατοντάδες ή χιλιάδες συνάδελφοι σε αναστολή εργασίας. Πρέπει να το σκεφτούμε λίγο σοβαρά κι εμείς και η Πολιτεία» είπε χαρακτηριστικά.
Για την πιθανότητα αντί αναστολών εργασίας να υπάρξει επιβολή αντικινήτρων στην ταχύτητα προαγωγής και αντίστοιχης μισθολογικής εξέλιξης για ανεμβολίαστους, ο αντιπρόεδρος αρκέστηκε να σχολιάσει ότι «θα το δούμε στα συλλογικά μας όργανα, όταν ακούσουμε επίσημα από την Πολιτεία τι έχει σχεδιάσει. Εμείς έχουμε να πούμε ότι επειδή σαν κοινωνία πρέπει να είμαστε ενωμένοι στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, δεν χρειάζεται κοινωνικός αυτοματισμός, το “γιατί εσείς κι όχι εμείς”. Με την ίδια λογική μπορούμε κι εμείς να επικαλεστούμε δεκάδες άλλες εργασιακές ομάδες που έρχονται σε επαφή και δεν ακούγεται κάτι για υποχρεωτικότητα». Καταλήγοντας μάλιστα, σημείωσε πως «οι συνάδελφοι που έχουν εμβολιαστεί είναι 63%-65%, υπολογίστε και ένα 10% που έχουν νοσήσει».
Υπενθυμίζεται ωστόσο πως το ποσοστό των εμβολιασμένων στην ΕΛ.ΑΣ., η οποία είναι κατά κύριο λόγο η υπηρεσία που έχει αναλάβει τους ελέγχους για την εφαρμογή των μέτρων κατά του κορονοϊού, διαμορφώνεται στο 58%, όπως αποκάλυψε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή».
Όπως επεσήμανε η εφημερίδα, επικαλούμενη επικαιροποιημένα στοιχεία, υψηλόβαθμος αξιωματικός τόνισε πως εάν προστεθούν όσοι έχουν νοσήσει και ταυτόχρονα αφαιρεθούν όσοι βρίσκονται σε άδεια μακράς διάρκειας ή υπηρετούν σε διπλωματικές αποστολές, τότε το ποσοστό των μη εμβολιασμένων πέφτει στο 32%. Χαρακτηριστικό είναι, κατά το ίδιο ρεπορτάζ, ότι στην Αττική μόλις το 53% των αστυνομικών είναι πλήρως εμβολιασμένοι, με το αντίστοιχο ποσοστό στη Θεσσαλονίκη να φτάνει το 54%. Η εφημερίδα, πάντως, σημείωνε ότι στις υπηρεσίες πρώτης γραμμής (Άμεση Δράση, ΔΙΑΣ) το ποσοστό είναι ακόμη χαμηλότερο, με τους ειδικούς να το αποδίδουν στον χαμηλό μέσο όρο ηλικίας.