Σε σχετική ανακοίνωση του Athens Pride που κοινοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες, επισημαίνεται: «Θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε για τη διάθεσή σας να στηρίξετε στο Athens Pride καθώς και να σας ευχηθούμε κάθε επιτυχία στη διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου ΛΟΑΤΚΙ+ Αστυνομικών. Ελπίζουμε οι καλές πρακτικές που θα συζητηθούν εκεί να βρουν πρόσφορο έδαφος και στην Ελληνική Αστυνομία. Με βάση τις πολύπαθες σχέσεις της LGBTQI+ κοινότητας με την αστυνομία, αλλά και τις πρόσφατες δραματικές εξελίξεις στην υπόθεση της δολοφονίας του ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου, η αστυνομική σας ταυτότητα, είτε με στολή είτε με οποιοδήποτε διακριτικό στοιχείο που την υποδηλώνει, δεν έχει ακόμη χώρο στο Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας. Είναι ευρέως γνωστό ότι πολλά LGBTQI+ άτομα στην Ελλάδα έχουν επανειλημμένα κακοποιηθεί, προπηλακιστεί, αγνοηθεί μέχρι και δολοφονηθεί από αστυνομικούς. Έτσι, είναι όχι μόνο υποχρέωση αλλά και ειλικρινής μας θέληση να προστατέψουμε τα άτομα με αυτά τα βιώματα από κάθε έκθεση σε καταστάσεις που μπορεί να γίνουν κακοποιητικές ή μπορεί να πυροδοτήσουν αντίστοιχα συναισθήματα».

Ακόμα, προστίθεται: «Παράλληλα με αυτή τη βίαιη πραγματικότητα, δεν έχει γίνει ακόμα κάποια κίνηση αποδοχής, απόδειξης διάθεσης ουσιαστικής συνεργασίας και δημόσιας παραδοχής ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι καθολικά και αδιαπραγμάτευτα από την Ελληνική Αστυνομία. Τα LGBTQI+ άτομα στην Ελλάδα ζούμε σε ένα μόνιμο καθεστώς φόβου και νιώθουμε απροστάτευτα, καθώς η αστυνομία συχνά πράττει βάσει ομοφοβικών, σεξιστικών, ρατσιστικών, μισαναπηρικών και τρανσφοβικών πεποιθήσεων, καταπατώντας βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Ωστόσο, αναγνωρίζουμε τις δύσκολες συνθήκες στις οποίες διεκδικείτε την ορατότητα της κοινής μας ταυτότητας σε έναν χώρο βαθιά τοξικό και πως η δημιουργία και λειτουργία των ομάδων σας αποτελεί ένα πρώτο γενναίο και πολύ βασικό βήμα. Χρειάζονται, όμως, πολλά περισσότερα βήματα από το σύνολο της αστυνομίας για να γεφυρωθεί η απόσταση που έχει παγιωθεί, ώστε να φτάσουμε κάποτε να παρελαύνουμε ανοιχτά μαζί. Νιώθοντας σιγουριά ότι και εσείς αναγνωρίζετε την ευαλωτότητα που νιώθουμε ως LGBTQI+ άτομα, αναμένουμε ότι θα αντιμετωπίσετε και θα υποστηρίξετε με κατανόηση, αγάπη και αποδοχή την ανωτέρω απόφαση. Πιστεύουμε πώς κατανοείτε εις βάθος την αγωνία μας στη δημιουργία ενός safer space όπου όλα τα άτομα θα μπορούμε να γιορτάσουμε και να διεκδικήσουμε όπως μας αξίζει. Με μεγάλη χαρά θα σας υποδεχτούμε ως ατομικότητες για να ζήσουμε μαζί αυτή την ημέρα μνήμης, γιορτής και διεκδίκησης με Υπερηφάνεια για όλες εκείνες τις ταυτότητες που δεν επιλέξαμε, που μας διέπουν και που για αυτές βιώνουμε συνεχή διάκριση».

Με κεντρικό σύνθημα τη φράση «Άνευ Όρων», το Athens Pride 2022 έχει αρχίσει με πολλές δράσεις στις 10 Ιουνίου και πρόκειται να κορυφωθεί με τη μεγάλη παρέλαση που θα γίνει το Σάββατο (18/06), στην Πλατεία Συντάγματος.

Ειδικότερα, οι διοργανωτές του Athens Pride 2022 αναφέρουν στο κάλεσμά τους: «Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι καθολικά και αδιαπραγμάτευτα. Όλα τα άτομα γεννιόμαστε αδιακρίτως ελεύθερα. Έχουμε δικαίωμα στην ελευθερία λόγου και έκφρασης της προσωπικότητας, στη σωματική ακεραιότητα, στην εκπαίδευση, στον γάμο, στην οικογένεια, στην εργασία και στην ασφάλεια. Φυσικά τίποτα από τα παραπάνω δεν ισχύει στην πράξη όταν τα δικαιώματα αυτά θα πρέπει να καλύπτουν και τον σεξουαλικό προσανατολισμό, τα χαρακτηριστικά, την έκφραση και την ταυτότητα φύλου μας. Ξαφνικά εμφανίζονται αυθαίρετοι περιορισμοί βασιζόμενοι σε ανυπόστατες εκτιμήσεις, οι οποίοι εντείνουν την ανασφάλεια και τις διακρίσεις που βιώνουμε διαρκώς».

Ακόμα, τονίζεται: «Μπορούμε να συνάψουμε σύμφωνο συμβίωσης, αλλά όχι γάμο. Μπορούμε να τεκνοποιήσουμε, αλλά μόνο ως ατομικότητες. Μπορούμε να κάνουμε αναδοχή παιδιών, αλλά όχι να τεκνοθετήσουμε. Μπορούμε να είμαστε ελεύθερα, αλλά μόνο στο κρεβάτι μας. Μπορούμε να έρθουμε στη ζωή, αλλά μόνο αν έχουμε τυπικά χρωμοσώματα. Μπορούμε να απολαμβάνουμε προστασία της σωματικής μας ακεραιότητας, αλλά μόνο αν τα σώματά μας χωράνε στις ιατρικές νόρμες άρρεν/θήλυ. Μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στην εκπαίδευση, αλλά τα αναλυτικά προγράμματα δεν μας περιέχουν. Μπορούμε να νιώσουμε ασφάλεια αλλά μόνο αν κρυβόμαστε ή μένουμε αόρατα. Οι ταυτότητές μας, η σωματικότητά μας, έκφραση μας και οι εκφάνσεις τους όμως αφορούν σε όλη τη ζωή μας. Δικαιούμαστε να ζούμε απολαμβάνοντας τα δικαιώματα και εκπληρώνοντας τις υποχρεώσεις που μοιραζόμαστε με τον υπόλοιπο κόσμο. Εμείς και οι οικογένειές μας διεκδικούμε πραγματική ισότητα χωρίς «ναι μεν… αλλά», με ασφάλεια και συμπερίληψη, χωρίς προϋποθέσεις και αστερίσκους. Άνευ Όρων».