«Για οποιοδήποτε ανέγγιχτο νησί, σαν τη Γυάρο, η μαζική εγκατάσταση ανεμογεννητριών θα αλλάξει άρδην τη φυσιογνωμία του, μετατρέποντας το ολόκληρο, σε εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και μάλιστα με μη αναστρέψιμη περιβαλλοντική ζημιά» επισημαίνει σε ψήφισμά του το Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου σχετικά με την επερχόμενη εγκατάσταση πλήθους ανεμογεννητριών στη Γυάρο και υπογραμμίζει ότι «τα λιμενικά έργα, οι διανοίξεις δρόμων, οι τεράστιες ποσότητες τσιμέντου  και τα σώματα των ανεμογεννητριών που θα ορθώνονται απολύτως εκτός της κλίμακας του νησιού και θα πνίξουν τον ήχο της φύσης με τον ήχο των πτερυγίων τους, αποτελούν μια αδιαμφισβήτητη περιβαλλοντική καταστροφή που δεν μπορεί να κοστολογηθεί».

Όπως υπογραμμίζει το Παρατηρητήριο, «η φυσική αξία της Γυάρου θα έπρεπε να είναι αρκετή για να μην επιτραπεί η μετατροπή της σε εργοτάξιο» καθώς «αποτελεί ένα νησί εξαιρετικής περιβαλλοντικής σημασίας» που τo 2011 «εντάχθηκε στο πανευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 για να έρθει το 2019, όπου η Γυάρος θεσμοθετήθηκε επίσημα και από το ελληνικό κράτος ως Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή».

«Ο στόχος της προστασίας του περιβάλλοντος με τη μείωση της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων για την παραγωγή ενέργειας δεν μπορεί να επιτυγχάνεται με την καταστροφή αυτού του ίδιου του περιβάλλοντος», επισημαίνει το Παρατηρητήριο και συμπληρώνει ότι «ειδικά στη Γυάρο όμως, το ιστορικό της φορτίο θα έπρεπε από μόνο του να είναι αρκετό για να αποτρέψει την οποιαδήποτε τέτοια σκέψη».

«Η εγκατάσταση του ανεμομετρητικού ιστού, ύψους 80 μ. στο ψηλότερο σημείο του νησιού (θέση Προφήτης Ηλίας) σε πρώτη φάση, που ζητάει σήμερα η ΑΙΟΛΙΚΗ ΟΛΥΜΠΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ Α.Ε. και στη συνέχεια η τοποθέτηση 77 ανεμογεννητριών, η κατασκευή έργων εξυπηρέτησης της επιχειρηματικής εκμετάλλευσης (διάνοιξη δρόμων για πρόσβαση στην κορυφογραμμή, κατασκευή μεγάλης προβλήτας, κατασκευή κτιριακών εγκαταστάσεων, κ.λ.π.) θα επιφέρει ανεπανόρθωτη καταστροφή και αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος του νησιού» καταλήγει το  Παρατηρητήριο και απευθύνει κάλεσμα «σε όλους τους αρμόδιους φορείς, συλλογικότητες αλλά και κάθε πολίτη ξεχωριστά να αντιταχθούν στην προσπάθεια δημιουργίας αιολικού πάρκου στη Γυάρο για την εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων».

Διαβάστε ολόκληρο το ψήφισμα του Παρατηρητηρίου Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου:

Σημειώνεται ότι ο σχεδιασμός της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών στη Γυάρο εξήγειρε τις έντονες αντιδράσεις του Συνδέσμου Φυλακισθέντων & Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 – 1974, οι οποίοι απέστειλαν έγγραφη διαμαρτυρία προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου καλώντας παράλληλα «τα μέλη του συνδέσμου, τους αγωνιστές που πέρασαν από τη Γυάρο, τους συγγενείς τους, τους μαζικούς φορείς, τους εργαζόμενους και τη νεολαία να αντιταχθούν στην προσπάθεια αλλοίωσης της ιστορικής μνήμης». Στην επιστολή του ο ΣΦΕΑ επισημαίνει, μεταξύ άλλων ότι «Η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, έρχεται σε αντίθεση με την Κυβερνητική απόφαση (Y.A. ΥΠ.ΠΟ./ΔΙΛΑΠ/Γ/4016/68475/17-12-2001) (ΦΕΚ 1680) που χαρακτήρισε ως χώρο ιστορικής μνήμης το σύνολο του νησιού και απαγόρευε την οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα σε αυτό» καθώς και με το Κείμενο της Ειδικής Επιτροπής «που παρουσιάστηκε το 2002 και προέβλεπε την προστασία ολοκλήρου του νησιού από κάθε επιχειρηματική – οικονομική εκμετάλλευση και αποφυγή κάθε εξωραϊσμού του χώρου».

«Διαμαρτυρόμαστε για τις μέχρι τώρα κυβερνητικές ενέργειες και μεθοδεύσεις, που υπηρετούν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας και στοχεύουν στην άμβλυνση και τον εξοστρακισμό της ιστορικής μνήμης. Διαμαρτυρόμαστε για την προσπάθεια αλλαγής της ιστορίας της Γυάρου, όπου φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν χιλιάδες αγωνιστές του λαού μας (18.000 την περίοδο 1947-1962 και 7.500 την περίοδο 1967-1974) πολλοί αγωνιστές άφησαν τα κόκαλά τους στη Γυάρο, το μαρτυρούν οι τάφοι στο Νεκροταφείο των φυλακών» καταλήγουν τα μέλη του ΣΦΕΑ και υπογραμμίζουν ότι «Η Γυάρος πρέπει να παραμείνει στη μνήμη μας ως ο τόπος φυλάκισης, βασανισμού και εξόντωσης χιλιάδων αγωνιστών του λαού μας, ως τόπος μνήμης γι’ αυτούς που αλυσοδέθηκαν εκεί από το Κράτος και τη βία, τόπος ιστορικής μνήμης για τις επερχόμενες γενιές και όχι ως “πάρκο αιολικής ενέργειας”».

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή  του ΣΦΕΑ:

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ Ο ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΓΥΑΡΟΥ

Αίτηση εγκατάστασης ανεμομετρητικού ιστού, ύψους 80 μ., στη νήσο Γυάρο, κατέθεσε, στην ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΙΓΑΙΟΥ, η Εταιρεία ΑΙΟΛΙΚΗ ΟΛΥΜΠΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ Α.Ε. (μέλος του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ), επικαλούμενη τις δυο άδειες παραγωγής ενέργειας που έχει εξασφαλίσει από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (661 & 662/26.07.2012).

Η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, έρχεται σε αντίθεση με την Κυβερνητική απόφαση (Y.A. ΥΠ.ΠΟ./ΔΙΛΑΠ/Γ/4016/68475/17-12-2001) (ΦΕΚ 1680) που χαρακτήρισε ως χώρο ιστορικής μνήμης το σύνολο του νησιού και απαγόρευε την οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα σε αυτό.

Έρχεται σε αντίθεση με το Κείμενο της Ειδικής Επιτροπής που παρουσιάστηκε το 2002 και προέβλεπε την προστασία ολοκλήρου του νησιού από κάθε επιχειρηματική – οικονομική εκμετάλλευση και αποφυγή κάθε εξωραϊσμού του χώρου.

Η εγκατάσταση του ανεμομετρητικού ιστού, ύψους 80 μ. στο ψηλότερο σημείο του νησιού (θέση Προφήτης Ηλίας) σε πρώτη φάση, που ζητάει σήμερα η ΑΙΟΛΙΚΗ ΟΛΥΜΠΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ Α.Ε. και στη συνέχεια η τοποθέτηση αγνώστου αριθμού ανεμογεννητριών, η κατασκευή έργων εξυπηρέτησης της επιχειρηματικής εκμετάλλευσης (διάνοιξη δρόμων για πρόσβαση στην κορυφογραμμή, κατασκευή μεγάλης προβλήτας, κατασκευή κτηριακών εγκαταστάσεων, κ.λ.π.) θα επιφέρει ανεπανόρθωτη καταστροφή και αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος του νησιού, αποσπώντας το από την ιστορία του.

Διαμαρτυρόμαστε για τις μέχρι τώρα κυβερνητικές ενέργειες και μεθοδεύσεις, που υπηρετούν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας και στοχεύουν στην άμβλυνση και τον εξοστρακισμό της ιστορικής μνήμης. Διαμαρτυρόμαστε για την προσπάθεια αλλαγής της ιστορίας της Γυάρου, όπου φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν χιλιάδες αγωνιστές του λαού μας (18.000 την περίοδο 1947-1962 και 7.500 την περίοδο 1967-1974) πολλοί αγωνιστές άφησαν τα κόκαλά τους στη Γυάρο, το μαρτυρούν οι τάφοι στο Νεκροταφείο των φυλακών.

Απαιτούμε:

Α) Να απορριφθεί το αίτημα της Εταιρείας ΑΙΟΛΙΚΗ ΟΛΥΜΠΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ Α.Ε. για εγκατάσταση ανεμομετρητικού Ιστού ύψους 80 μ. στη Γυάρο.

Β) Να ανακληθούν οι (661 & 662/26.07.2012) αποφάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Γ) Να υλοποιηθούν οι μελέτες για την ανάδειξη του ιστορικού τόπου.

Καλούμε τα μέλη του συνδέσμου, τους αγωνιστές που πέρασαν από τη Γυάρο, τους συγγενείς τους, τους μαζικούς φορείς, τους εργαζόμενους και τη νεολαία να αντιταχθούν στην προσπάθεια αλλοίωσης της ιστορικής μνήμης.

Η Γυάρος πρέπει να παραμείνει στη μνήμη μας ως ο τόπος φυλάκισης, βασανισμού και εξόντωσης χιλιάδων αγωνιστών του λαού μας, ως τόπος μνήμης γι’ αυτούς που αλυσοδέθηκαν εκεί από το Κράτος και τη βία, τόπος ιστορικής μνήμης για τις επερχόμενες γενιές και όχι ως «πάρκο αιολικής ενέργειας».