Όπως αναφέρουν πληροφορίες του Reuters, ο πρωθυπουργός Πλένκοβιτς που ηγείται του βασικού κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού, Croatian Democratic Union (HDZ), διέταξε την παύση τριών υπουργών του κεντροδεξιού συγκεβερνώντος κόμματος (Most) καθώς δεν έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στον υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης που όπως μεταδίδει το Bloomberg φαίνεται να είναι μπλεγμένος σε σκάνδαλο που αφορά την εταιρία Agrokor.

Ο Πλένκοβιτς δήλωσε έτοιμος την Πέμπτη για νέα εκλογική μάχη, παρά το ότι αρχικά είχε κάνει λόγο για εξασφάλιση της κυβερνητικής πλειοψηφίας. «Το κόμμα μας θα διασφαλίσει την απαραίτητη κυβερνητική πλειοψηφία και η πολιτική σταθερότητα στη χώρα θα συνεχιστεί», δήλωσε αρχικά ο πρωθυπουργός.

Ωστόσο, αργότερα επισήμανε πως είναι έτοιμος για προσφυγή στις κάλπες σε περίπτωση που καταστεί αδύνατο να υπάρξει κυβερνητική πλειοψηφία με το υπάρχον σχήμα. Ο ηγέτης του Most υποστήριξε πως ο Πλένκοβιτς «θέλει να απομακρύνει από τη θέση τους τρεις υπουργούς που φέρνουν αποτελέσματα και να διατηρήσει έναν υπουργό που αντικειμενικά δεν μπορεί να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντα του». Οι υπουργοί που παύτηκαν είναι ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο υπουργός Εσωτερικών και ο υπουργός Περιβάλλοντος.