Από τις σημειωμένες στο χάρτη 21 αρχαιολογικές θέσεις, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ του Enetpress, να υφίστανται δύο ταφικοί περίβολοι, μία αρχαία λάρνακα με τα ονόματα σύγχρονων νεκρών  και ένα αρχαίο λατομείο θαμένο στα μπάζα και στα σκουπίδια.  Τα υπόλοιπα καταγεγραμμένα ευρήματα στο χάρτη δεν είναι ορατά, γιατί ή  έχουν καταχωθεί, ή έχουν καταστραφεί.  Υπάρχουν όμως και  αρχαιότητες εκτός της περίφραξης του Ελληνικού  βάση των οποίων θα κηρυχθούν όμορες περιοχές. Κάποιες από αυτές τις αρχαιότητες διατηρούνται   σε ισόγεια, σε αυλές ή σε πιλωτές πολυκατοικιών, όπως επίσης  στους λόφους Πανί και Αγίας Αννας.
 
Το σύνολο της έκτασης του Ελληνικού είναι 6.000 στρέμματα. Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων ζητάει να κηρυχθούν τα μισά (3.000 στρεμμ.), δηλαδή το μεγαλύτερο τμήμα του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.

Η έκταση της επένδυσης χωρίζεται από την λεωφόρο Ποσειδώνος σε δύο τμήματα: στο παραλιακό του Αγίου Κοσμά και στην έκταση του πρώην αεροδρομίου.

 
  • Το παραλιακό τμήμα του Αγίου Κοσμά είναι κηρυγμένο ως αρχαιολογικό από χρόνια γιατί εκεί υπάρχει το ακρωτήριο, η Κωλιάδα Άκρα των αρχαίων, λείψανα Πρωτοελλαδικού και Μεσοελλαδικού οικισμού και νεκροταφείο (3200/3000 – 2000 π.Χ.).Τα λείψανα των κτισμάτων και οι τάφοι διατηρούνται  σε κατάχωση με ορατό ένα μικρό μόνο μέρος. Βορειότερα, το 2003, βρέθηκε αρχαίος δρόμος, μήκους 3.50 μ. και πλάτους 1.50 μ., και ένας θάλαμος μεγάλων διαστάσεων (4.60Χ4.00 μ.) μυκηναϊκού τάφου που είχε καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό λόγω της κατασκευής γερμανικού πυροβολείου κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σήμερα, μην το αναζητήσετε δεν έχει απομείνει τίποτα, προφανώς με απόφαση του ΚΑΣ.
  • Το τμήμα του πρώην αεροδρομίου εκτός από τις τέσσερις ορατές αρχαιότητες έχει επτά τεράστια γήπεδα που κτίστηκαν για τους  Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και σήμερα ρημάζουν.

Το γήπεδο κανόε-καγιακ σε εγκατάλειψη

Το γήπεδο κανόε-καγιακ σε εγκατάλειψη
 
Το οδοιπορικό του Enetpress ξεκινάει με τα αρχαιολογικά δεδομένα της επίμαχης  περιοχής του αεροδρομίου του Ελληνικού. Στην αρχαιότητα  ανήκε  σε τρεις δήμους: Αλιμούντος, Αιξωνής  και Ευωνύμου τα όρια των οποίων δεν είναι σαφή, ούτε είναι γνωστό πού ακριβώς ήταν τα κέντρα των δήμων αυτών. Η μελέτη ολοκληρωμένης ανάπτυξης του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά (Μ.Π.Ε.Α.Κ),  έχει επισημάνει 13 σημεία με αρχαιότητες.
 
To Enet βρεθηκε στις υπώρειες του Υμηττού η σύσταση του οποίου είναι βραχώδης και οι προσχώσεις έχουν σκεπάσει σε μικρό βάθος τα αρχαία όπως έχει αποδειχθεί από τις σωστικές ανασκαφές για διάφορα δημόσια ή ιδιωτικά έργα. Έτσι, πιθανολογείται ότι για το αεροδρόμιο και τις επεκτάσεις του, αν υπήρχαν αρχαιότητες θα έχουν καταστραφεί. Αν όχι, θα βρεθούν στις νέες εκσκαφές και θα διατηρηθούν, εάν και εφόσον κριθούν διατηρητέες. Η τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων θα ελέγξει τη θεμελίωση των νέων κτηρίων όπως κάνει σε κάθε εκσκαφή όπως ορίζει η κείμενη νομοθεσία ανεξάρτητα αν ο χώρος είναι κηρυγμένος ως αρχαιολογικός.
 
Στην ευρύτερη περιοχή των δήμων Ελληνικού, Αλίμου και Αργυρούπολης έχουν βρεθεί αρκετές αρχαιότητες (όπως π.χ. στο σταθμό του Μετρό Ελληνικού στην Αργυρούπολη) με αφορμή εκσκαφές σε δημόσια έργα και σε οικόπεδα και έχουν διατηρηθεί οι σημαντικές είτε σε κατάχωση, είτε ορατές σε πιλωτή, ενώ όσες κρίθηκαν αμελητέες διαλύθηκαν.
 
*Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ για το οδοιπορικό στο enetpress.gr