Η είδηση στο Λλόυδ ήταν απλή, έμενε στα ναυτιλιακά. Ούτε λόγος για την επίσκεψη Πάιατ στους Έλληνες Εφοπλιστές. Απλή αναφορά στην «αναστολή απαγορευτικού» για «τέσσερα τάνκερ ελληνικού νηολογίου που είχαν μπεί σε μαύρη λίστα επειδή έσπασαν το Αμερικάνικο εμπάργκο στη Βενεζουέλα». Και ύστερα, έδινε μερικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Δύο από τα τάνκερ είχαν «τιμωρηθεί» και μπει στη μαύρη λίστα στις 2 Ιουνίου. Ήταν το μεγάλης κλίμακας πλοίο μεταφοράς αργού πετρελαίου Seahero και το Voyager I. «Τιμωρήθηκαν» από το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC) του Αμερικάνικου Υπουργείου Οικονομικών «σε μια προειδοποιητική κίνηση προς τις εφοπλιστικές εταιρίες που συνεχίζουν να μεταφέρουν πετρέλαιο της Βενεζουέλας». Τα άλλα δυο τανκερ, επίσης ελληνικής ιδιοκτησίας, είναι το Delos Voyager και το μικρότερου μεγέθους Euroforce τα οποία είχαν μπει σε μαύρη λίστα πριν δυο εβδομάδες.
Όπως δημοσίευσε το The Press Project, με άρθρο του Κώστα Ήσυχου, στις 16 Ιουνίου, πριν κλείσουν δύο εβδομάδες από την «τιμωρία» που επέβαλε ο παγκόσμιος δικτάτορας, οι ΗΠΑ, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, και του πρόεδρου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θεόδωρου Βενιάμη. Η πρώτη παράγραφος του δελτίου τύπου της ΕΕΕ (Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών), όπως τη δημοσιεύσαμε τότε:
«Τη Δευτέρα 15/6/2020 και στον απόηχο των κυρώσεων που πρόσφατα επεβλήθησαν από την Αμερικανική Κυβέρνηση εναντίον πλοίων ελληνόκτητων συμφερόντων, ο Πρόεδρος της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών, κ. Θεόδωρος Βενιάμης, συναντήθηκε με τον Αμερικανό Πρέσβη στην Ελλάδα, κ. Geoffrey R. Pyatt, στην πρεσβευτική κατοικία. Ο κ. Θ. Βενιάμης σημείωσε εμφατικά ότι η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών είναι προσηλωμένη στην τήρηση των περιοριστικών μέτρων των ΗΠΑ και θα συνεχίσει να συνιστά στα μέλη της να απέχουν από επιχειρηματικές δραστηριότητες με τη Βενεζουέλα έως ότου υπάρξει αλλαγή των συνθηκών».
Όταν λοιπόν το Lloyds ανακοινώνει, την εβδομάδα που μας πέρασε – αρχές Ιουλίου- ότι βγήκαν τα ελληνικά δεξαμενόπλοια από τη μαύρη λίστα και ότι «οι ιδιοκτήτριες εταιρίες των τεσσάρων δεξαμενόπλοιων δήλωσαν ότι θα διακόψουν κάθε εμπορική επαφή με την Βενεζουέλα, και θα συνεργαστούν πλήρως με τις Αμερικανικές αρχές», εκείνο που λέει είναι ότι ο κος Πάιατ έκανε πολύ καλά τη δουλειά του. Ποιές απειλές και ποιές διαβεβαιώσεις, ποιές μέθοδοι και ποιοί τρόποι κρύβονται πίσω από την πολιτισμένη εικόνα του δελτίου Τύπου, μας είναι άγνωστο. Το μόνο βέβαιο είναι ότι το μακρύ χέρι της Αυτοκρατορίας, που έχει αποφασίσει την δολοφονία του λαού της Βενεζουέλας μέσω των κυρώσεων, έφτασε εδώ μέσω μιας μοναδικής κίνησης, ακόμη και στο προτεκτοράτο μας. Όπως έγραψε και ο Κώστας Ήσυχος, δεν συνηθίζεται «πρεσβευτής ξένης χώρας απαιτεί από μια ένωση επιχειρηματιών της χώρας στην οποίαν φιλοξενείται, να συντάσσεται, να εφαρμόζει και να υλοποιεί την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ…Δηλαδή σχέσεις Μητρόπολης και Προτεκτοράτου.».
Φυσικά, κιχ δεν ακούστηκε για όλα αυτά από την κυβέρνηση, ή την αντιπολίτευση, ή έστω κάποιον από τους εντός ή εκτός βουλής γνωστούς σχηματισμούς. Κι αυτό σημαίνει ότι θα παραμείνουμε, ελέω σιωπής, σε επίπεδο εξουσίας και αντιπολίτευσης, έρμαιο των Αμερικάνων και των δολοφονικών τους μέτρων και κυρώσεων, που δεν περιορίζονται βέβαια στη Βενεζουέλα. Οι κυρώσεις των ΗΠΑ πλήττουν το ένα τρίτο του πληθυσμού του πλανήτη μας, δολοφονούν πολίτες σε δεκάδες χώρες, από την Βενεζουέλα και τη Βολιβία ως το Ιράν.
Ο μπαμπούλας Βενεζουέλα
Σε αυτό το πλαίσιο, της σημασίας που δίνουν οι ΗΠΑ στη Βενεζουέλα και τις εις βάρος της κυρώσεις, ώστε ένας πρέσβυς να γίνεται, όπως όλα δείχνουν, «βαποράκι» εκβιασμών προς επιχειρηματίες, θα μπορούσε ίσως κάποιος να εντάξει και τα τελευταία δημοσιεύματα, που ξεκίνησαν από την Ουώλ Στρητ Τζέρναλ (Wall Street Journal). Σύμφωνα με αυτά, «λιβυκές και αμερικανικές αρχές» ερευνούν οικονομικές συναλλαγές μεταξύ Βενεζουέλας και των δυνάμεων του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ (του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, LNA). Οι καταγγελίες ξεκινούν από την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Τρίπολης και είναι ενδεικτικές του τρόπου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο «μπαμπούλας» Βενεζουέλα, ώστε να επιτευχθούν συγκεκριμένες πολιτικές.
Αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και τη Λιβύη, λοιπόν, είπαν στην αμερικάνικη, συντηρητική, οικονομική εφημερίδα ότι η κυβέρνηση της Τρίπολης προσπαθεί να εντοπίσει τα δρομολόγια του ιδιωτικού τζετ του Χαφταρ, με τη βοήθεια και των Ηνωμένων Εθνών – που, άλλωστε, αναγνωρίζουν την κυβέρνηση Σαρατζ. Η Τρίπολη υποψιάζεται, λένε, ότι το τζετ του Χαφταρ χρησιμοποιήθηκε για να γίνει ανταλλαγή αμερικάνικων δολαρίων με χρυσό, στη Βενεζουέλα, και μετέφερε από κει το χρυσό στην Ευρώπη και τα Εμιράτα, μέσω Δυτικής Αφρικής. Το σενάριο μοιάζει, στην καλύτερη περίπτωση, ακραίο, αλλά όσα επιχειρεί να επιτύχει μάλλον είναι εμφανή. Oι ΗΠΑ του Τραμπ δεν επεδίωξαν ιδιαίτερη ανάμειξη στη Λιβύη, αλλά η συμπάθειές τους, ως τώρα, ήταν με το Χαφτάρ. Τι μπορεί να σημαίνει η συνεργασία Χαφτάρ – Μαδούρο, αληθινή ή φανταστική, και τι θα μπορούσε να δικαιολογήσει, μπορεί κανείς να το υποψιαστεί. Ενδιαφέρον θα έχει η κωλοτούμπα της Ελληνικής Κυβέρνησης που θα ακολουθήσει, και η πιθανή σύμπλευση με την άλλη σύμμαχο και φίλη χώρα, την Τουρκία του Ερντογάν – μένει να αποδειχθεί αν, εν τέλει, η γελοιότητα έχει όρια.