«Θα ήταν αφελές να πιστεύουμε ότι είμαστε κοντά στο ενδεχόμενο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ενόψει της συνεδρίασης υψηλού επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης των 193 μελών του ΟΗΕ, η οποία ξεκινά την Τρίτη, όπως μεταδίδει το Reuters. «Οι πιθανότητες για μια ειρηνευτική συμφωνία είναι ελάχιστες, αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε.

Ο Γκουτέρες είπε ότι τα γεωπολιτικά ρήγματα είναι «τα ευρύτερα που έχουν υπάρξει τουλάχιστον από τον Ψυχρό Πόλεμο». Προειδοποίησε ότι «παραλύουν την παγκόσμια αντίδραση στις δραματικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε», αναφέροντας τον πόλεμο, το κλίμα, τη φτώχεια, την πείνα και την ανισότητα.

Εξαιτίας της πανδημίας covid-19 το 2020 και το 2021 κάποιες ομιλίες των ηγετών στη Γενική Συνέλευση έγιναν μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος. Φέτος ισχύουν και πάλι οι συνηθισμένοι κανόνες: για να έχουν το δικαίωμα να απευθυνθούν στη Γενική Συνέλευση, οι ηγέτες θα πρέπει να είναι παρόντες. Ωστόσο έπειτα από ειδική ψηφοφορία επετράπη στον Ζελένσκι να στείλει ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα.

Η Ρωσία αμέσως κατήγγειλε «την πολιτικοποίηση ενός διαδικαστικού θέματος».

«Χώρες ανησυχούν ότι την ώρα που επικεντρωνόμαστε στην Ουκρανία, δεν δίνουμε αρκετή προσοχή στις άλλες κρίσεις στον πλανήτη. Αυτό δεν συμβαίνει», διαβεβαίωσε η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας- Γκρίνφιλντ. «Ο κόσμος εξακολουθεί να γυρίζει. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε όσα συμβαίνουν στον υπόλοιπο κόσμο», σημείωσε, δίνοντας έμφαση στην επισιτιστική κρίση, ένα θέμα που θα απασχολήσει πολλές εκδηλώσεις.

Τη φετινή χρονιά επιστρέφουν στη Γενική Συνέλευση οι ηγέτες των περισσότερων χωρών του πλανήτη – με σημαντικές απουσίες αυτή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Κινέζου ομολόγου του Σι Τζινπίνγκ -οι οποίοι θα στείλουν τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών τους. Το παρασκήνιο των συνομιλιών σ’ έναν όλο και πιο πολυπολικό κόσμο αναμένεται ενδιαφέρον.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται επίσης να φιλοξενήσουν από κοινού με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Αφρικανική Ένωση μια σύνοδο κορυφής για την επισιτιστική ασφάλεια στο περιθώριο της συγκέντρωσης του ΟΗΕ, όπως και μια διάσκεψη για το Παγκόσμιο Ταμείο και για την Καταπολέμηση του AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας.