Ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να χτυπήσει “τη γροθιά στο μαχαίρι” για να ξηλώσει τις παθογένειες του παρελθόντος, κυρίως ως προς την αυθαίρετη δόμηση, ενώ ειδικότερα για το Μάτι τόνισε πως εκπονείται χωροταξικό σχέδιο για την άμεση ανοικοδόμηση του οικισμού, αλλά σε νέα βάση.

Την ίδια ώρα ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι «αντί να κάνουν έστω και λίγη αυτοκριτική όσοι κυβέρνησαν την Ελλάδα τέσσερις και πλέον δεκαετίες, οι ίδιοι και οι οικογένειες τους, κουνούν το δάκτυλο στην κυβέρνηση και αντιμετωπίζουν την τραγωδία ως πολιτική ευκαιρία».

Οι 20 άμεσες παρεμβάσεις για την προστασία και τον έλεγχο του δομημένου περιβάλλοντος, που παρουσίασε ο πρωθυπουργός, αφορούν την επιτάχυνση της εφαρμογής των διατάξεων του σχετικού νόμου του περασμένου Οκτωβρίου, περιλαμβάνουν, όμως, και νέες δράσεις και είναι οι εξής:

  • Προχωρά το αμέσως επόμενο διάστημα, με βάση τη σχετική προτεραιοποίηση, η κατεδάφιση 3.200 αυθαίρετων κτισμάτων και κατασκευών που έχουν ήδη τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης, με ευθύνη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (κτίσματα που βρίσκονται σε ζώνη αιγιαλού, αναδασωτέες δασικές εκτάσεις σε εθνικούς δρυμούς και ρέματα στην Αττική). Το ίδιο θα γίνει και στην υπόλοιπη Ελλάδα
  • Για κάθε αυθαίρετο κτίσμα που εντοπίζεται σε φάση κατασκευής, θα προχωρά άμεσα η κατεδάφιση του.
  • Θεσπίζεται με σχετική νομοθετική πρωτοβουλία το «Πρωτόκολλο συμμόρφωσης» που ελέγχεται από ελεγκτή δόμησης.
  • Διατίθενται άμεσα μηχανικοί από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, με στόχο την ενίσχυσή τους σε ανθρώπινο δυναμικό για το διάστημα που απαιτείται, ώστε να πραγματοποιηθούν οι κατεδαφίσεις που έχουν προτεραιοποιηθεί.
  • Ξεκινά άμεσα η καταγραφή και χαρτογράφηση των περιφράξεων σε παραλίες, μέσω του Μητρώου ελεγκτών δόμησης και την αξιοποίηση άλλων διαθέσιμων μηχανισμών του ΥΠΕΝ
  • Επιταχύνονται οι διαδικασίες ελέγχου και κατεδαφίσεων για περιφράξεις σε απόσταση 500 μέτρων από τη ζώνη αιγιαλού. Πρόκειται για την εφαρμογή του νόμου 1337 του 1985 (νόμος Τρίτση).
  • Δίνεται η δυνατότητα άμεσου εντοπισμού και κατεδαφίσεων αυθαίρετων κατασκευών, με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών ΠΕΝ και Εσωτερικών, σε εφαρμογή της πρόσφατης νομοθέτησης του ΥΠΕΝ. «Αν κάποια αρμόδια αρχή ή υπάλληλος της -και το λέω, διότι έχει συμβεί κατά κόρον τις τελευταίες δεκαετίες- επιλέξει να κάνει τα στραβά μάτια σε περιπτώσεις αυθαίρετων κτισμάτων, να ξέρει ότι τα ψέματα τελείωσαν. Θα αρκεί μια σχετική Υπουργική Απόφαση για να επιβληθεί επιτέλους η νομιμότητα», τόνισε ο πρωθυπουργός.
  • Προχωρά άμεσα η αποστολή των στοιχείων αυθαιρέτων κτισμάτων του δημοσίου, των ΟΤΑ, και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, στην αρμόδια δομή του ΥΠΕΝ.
  • Προχωρούν 250 νέες προσλήψεις για τη στελέχωση των Περιφερειακών Παρατηρητηρίων (Περιφερειακές Διευθύνσεις Ελέγχου Δόμησης) και των Τοπικών Παρατηρητηρίων (Τμήματα Ελέγχου Δόμησης) του δομημένου περιβάλλοντος, κατά εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου.
  • Από τις 15 Οκτωβρίου, σε συνεργασία με το Τεχνικό Επαγγελματικό Επιμελητήριο, τίθεται σε πλήρη λειτουργία το πληροφοριακό σύστημα e-Άδειες. Θα απλοποιεί τη διαδικασία αδειοδότησης- η υποβολή και η έκδοση οικοδομικών αδειών γίνεται πλέον ηλεκτρονικά, ενώ εξαλείφεται μια ολόκληρη δεξαμενή διαφθοράς και συναλλαγής.
  • Σήμερα υπογράφεται η Υπουργική Απόφαση που ανοίγει το Μητρώο Ελεγκτών Δόμησης για την εγγραφή μηχανικών με τα αντίστοιχα δικαιώματα, κατ'΄ εφαρμογή του 4495 του 2017, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των ελεγκτών δόμησης.
  • Με την ενεργοποίηση του Μητρώου Ελεγκτών Δόμησης στα μέσα Οκτωβρίου, ξεκινάει ο προβλεπόμενος δειγματοληπτικός έλεγχος του 5% των δηλώσεων αυθαιρέτων.
  • Δημιουργείται πλατφόρμα του ΥΠΕΝ, σε συνεργασία με το ΤΕΕ για την αυθαίρετη δόμηση, μέσω της οποίας θα γίνεται ηλεκτρονική καταγραφή όλων των αυθαιρεσιών – πολεοδομικών, δασικών, σε αιγιαλούς, σε ρέματα. Παράλληλα, θα γίνεται παρακολούθηση της πορείας όλων των καταγγελιών, ώστε να μην λιμνάζουν πια, σε συρτάρια Υπηρεσιών.
  • Επιλέγονται ελεγκτές, μέσω αδιάβλητου μηχανισμού ηλεκτρονικής κλήρωσης ελεγκτή δόμησης, οι οποίοι θα προχωρούν στη συνέχεια, στην εξέταση των καταγγελιών, αλλά και αυτεπάγγελτα.
  • Έως το τέλος του χρόνου, αναρτώνται οι δασικοί χάρτες για το 47% της συνολικής επικράτειας της χώρας. Μέχρι το τέλος του 2019 θα έχουν αναρτηθεί για το σύνολο της επικράτειας. Να σημειωθεί πως μέχρι το 2015 οι εγκεκριμένοι δασικοί χάρτες αφορούσαν λιγότερο από το 1% της επικράτειας της χώρας.
  • Προχωρά η χάραξη της γραμμής αιγιαλού για όλη τη χώρα, έως το τέλος του έτους και αναμένεται να επικυρωθεί έως το τέλος του 2019.
  • Προχωρά άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία για την οριοθέτηση των ρεμάτων σε όλη τη χώρα, με στόχο την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για την αντιπλημμυρική προστασία. Όλα τα ρέματα σε όλη τη χώρα θα οριοθετηθούν, με ευθύνη των δήμων και με πόρους που θα διατεθούν από τον ειδικό λογαριασμό του Πράσινου Ταμείου, έως το τέλος του 2019.
  • Δημιουργείται ειδικό υποκεφάλαιο για την ολοκληρωμένη πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, στον άξονα της στρατηγικής που αφορά στην προστασία δασικών οικοσυστημάτων.
  • Διπλασιάζονται οι διαθέσιμοι πόροι του Πράσινου Ταμείου, από 2,5% σε 5%, για τη χρηματοδότηση των άμεσων μέτρων που αφορούν στις κατεδαφίσεις, στις οριοθετήσεις ρεμάτων και στις αποζημιώσεις των ελεγκτών δόμησης.
  • Προχωρά εκπόνηση Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για το Μάτι, μέσω της ενεργοποίησης του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για την αντιμετώπιση των συνεπειών φυσικών καταστροφών. 

Επιθέσεις από την αντιπολίτευση

Πυρά κατά του Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσαν η Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής σχετικά με την ομιλία του πρωθυπουργού για την ανοικοδόμηση των περιοχών που κάηκαν από τις πυρκαγιές. Η ΝΔ κατηγόρησε ότι οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων θα έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και τρία χρόνια, ενώ το ΚΙΝΑΛ στάθηκε στην απουσία του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη από την ομιλία του Α. Τσίπρα. «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν μπορεί να εγγυηθεί την προστασία της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος, γιατί μαζί με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είναι μέρος του προβλήματος» σχολίασε το ΚΚΕ.

«Ένας θλιβερός Πρωθυπουργός, που αρνείται να αναλάβει την ευθύνη για την εγκληματική έλλειψη προετοιμασίας, τον ανύπαρκτο συντονισμό, και την τραγική διαχείριση της κρίσης στο Μάτι, εξήγγειλε σήμερα κατεδαφίσεις αυθαιρέτων που έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και τρία χρόνια», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη, αναφορικά με τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα για άμεση ανοικοδόμηση των πληγείσων περιοχών.

Επιπλέον, τόνισε ότι «ποιος, εκτός από τους Υπουργούς του, τον εμπόδισε να εφαρμόσει τον νόμο; Ποιος εκτός από τους Υπουργούς του και την Περιφερειάρχη Αττικής, τον εμπόδισαν να προχωρήσει σε έργα που θα προστάτευαν τους πολίτες από φυσικές καταστροφές; Ο κ. Τσίπρας θέλει ν' αναλάβει, πάνω στις στάχτες, την ευθύνη για το μέλλον μας, αλλά οι Έλληνες του έχουν γυρίσει την πλάτη. Ο κ. Τσίπρας έχει ακέραια την ευθύνη για την τραγωδία, και απ' αυτή δεν θα ξεφύγει».

«Ένα μόνο κρατάμε από τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα. Ό,τι και να πει η πραγματικότητα δεν μπορεί να αλλάξει» σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης.

Επιπροσθέτως, ανέφερε πως «η ευθύνη για του νεκρούς και τις καταστροφές βαρύνει αποκλειστικά τους ίδιους και δεν κατεδαφίζεται».

«Δεν καταπίνεται η προσπάθεια εξαπάτησης του ελληνικού λαού. Για αυτό, όσο πιο σύντομα φύγουν, τόσο καλύτερα για τον τόπο. Είναι άραγε τυχαία η απουσία του κ. Σκουρλέτη από τη σύσκεψη;» κατέληξε.

«Το Νοέμβριο 2015, με εντολή Α. Τσίπρα σε Π. Κουρουμπλή κ Ι. Τσιρώνη, κατατέθηκε τροπολογία για αναστολή κατεδάφισης αυθαιρέτων. Μετά τις παρεμβάσεις μας, πάλι με εντολή Α. Τσίπρα, αποσύρθηκε για να επανακατατεθεί σε επόμενο νομοσχέδιο», έγραψε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Γιάννης Μανιάτης μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook.

«Η κυβέρνηση είναι μέρος του προβλήματος»

«Ο  κ. Τσίπρας, από το Λαύριο, όπου πριν μερικούς μήνες διοργάνωνε το αναπτυξιακό συνέδριο της ανατολικής Αττικής, πάλι δεν είπε κουβέντα για μέτρα αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής προστασίας, κι ενώ έχει προηγηθεί η καταστροφική πυρκαγιά, που άφησε πίσω τις δεκάδες ανθρώπινες απώλειες, κατεστραμμένες περιουσίες και δασικές εκτάσεις» υποστήριξε το ΚΚΕ, τονίζοντας ότι «η επόμενη μέρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην ανατολική Αττική μοιάζει να είναι η προηγούμενη μιας νέας καταστροφής».

Σύμφωνα με τον Περισσό, «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν μπορεί να εγγυηθεί την προστασία της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος, γιατί μαζί με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είναι μέρος του προβλήματος. Γιατί συνειδητά συνέχισε την υποβάθμιση της δασοπροστασίας και πυρόσβεσης στο βωμό των πλεονασμάτων. Γιατί ενίσχυσε την εμπορευματοποίηση της γης στον βωμό των επενδύσεων του κεφαλαίου. Γιατί κι αυτή προχώρησε σε τακτοποίηση αυθαιρέτων, ενώ την ίδια στιγμή άφησε τον κόσμο απροστάτευτο».

«Αποτελούν πρόκληση οι εξαγγελίες Τσίπρα, όχι μόνο γιατί δεν ανέλαβε καμία δέσμευση αποκατάστασης της λαϊκής στέγης στις πυρόπληκτες περιοχές, αποζημίωσης των κατοίκων στο 100% των καταστροφών, αλλά και γιατί δεν δίνουν απάντηση στη γύμνια του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση ίδιων φαινομένων, αλλά και προβλημάτων από πλημμύρες, πιθανές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων, στήριξη των δομών υγείας της περιοχής».

Τέλος, το ΚΚΕ κατηγόρησε τον Α. Τσίπρα ότι «στήνει επικοινωνιακά κόλπα με τις μάντρες αυθαιρέτων, τη στιγμή που προχωρά στην παραχώρηση των δασών, των ακτών, των αιγιαλών στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Μάλιστα, με τον νέο νόμο για το δομημένο περιβάλλον, προχωρά στην ιδιωτικοποίηση της αδειοδότησης και των ελέγχων των κτιρίων, εξαιρώντας, όμως, από αυτές τις διαδικασίες τα έργα που αφορούν τις στρατηγικές επενδύσεις».

Η αποστροφή του κ. Τσίπρα, ότι τέτοιες καταστροφές είναι μπροστά μας, σε συνδυασμό με τις εξαγγελίες του, μόνο ανατριχίλα προκαλεί. Ο λαός μας δεν πρέπει να δείξει καμιά εμπιστοσύνη σε όλους αυτούς που τον ματώνουν καθημερινά. Να οργανώσει την πάλη του, όχι μόνο για μέτρα ουσιαστικής αποκατάστασης των πληγέντων, αλλά και για μέτρα προστασίας της ζωής του» καταλήγει το Κομμουνιστικό Κόμμα.