Οι πρωθυπουργοί των τεσσάρων χωρών που απορρίπτουν τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων σε όλες τις χώρες της ΕΕ συναντήθηκαν την Τρίτη στη Βαρσοβία και ξεκαθάρισαν πως είναι αντίθετοι με την ιδέα να συνδεθεί η παροχή ευρωπαϊκών πόρων με την εφαρμογή της κοινής μεταναστευτικής πολιτικής.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τους ομολόγους του της Τσεχίας Μποχούσλαβ Σομπότκα, της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο και της Πολωνίας Μπεάτα Σίντλο, ο Ούγγρος Ορμπάν δήλωσε πως το γκρουπ του Βίσενγκρατ δεν θα αφήσει την ΕΕ να τους εκβιάζει. «Η ιδέα να συνδεθούν οι πόροι που μας οφείλονται εκ μέρους της ΕΕ με τη μεταναστευτική πολιτική είναι κακή. Ως ομάδα του Βίσεγκραντ, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να μας εκφοβίζουν».

Παράλληλα, έδειξε αμετανόητος για την ξενοφοβική πολιτική που εφαρμόζει η χώρα του απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες, υποστηρίζοντας πως με τον φράχτη που έχει υψώσει η χώρα του στα σύνορα με τη Σερβία δεν θα επηρεαστεί ακόμα και αν «σπάσει» η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό. «Στο εξής, η Ουγγαρία είναι σε θέση να ανταποκριθεί, ακόμη και αν η συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας δεν λειτουργήσει. Είμαστε ικανοί να σταματήσουμε κάθε μεταναστευτικό κύμα στα ουγγροσερβικά σύνορα».

Από την πλευρά της, η πρωθυπουργός της Πολωνίας δήλωσε ότι δεν θα δεχτούν τον εκβιασμό της Ένωσης και χαρακτήρισε ανεπαρκή τη μεταναστευτική πολιτική που ακολουθείται. «Η ομάδα του Βίσεγκραντ, της Πολωνίας συμπεριλαμβανομένης, δεν θα δεχτεί ποτέ αυτόν τον εκβιασμό, ούτε να της υπαγορεύουν όρους. Λέμε ξεκάθαρα ότι η μεταναστευτική πολιτική που ακολουθείται μέχρι σήμερα από την ΕΕ δεν αποδείχθηκε επαρκής και θα πρέπει να εξάγουμε συμπεράσματα».