Αιτία, αναφέρει η «Ναυτεμπορική», είναι τα σενάρια των οικονομικών αναλυτών, ότι το PSI δεν ήταν αρκετό για την αντιμετώπιση της κρίσης του ελληνικού χρέους και πως θα χρειαστεί και νέο «κούρεμα» ή, στην καλύτερη των περιπτώσεων, ένα νέο πρόγραμμα δανειακής στήριξης, από το 2015 και μετά.

Πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ κάνει λόγο για ενδεχόμενο χρηματοδοτικό κενό στο ελληνικό πρόγραμμα κατά 32 έως 67 δισ. ευρώ, από το 2015 και μετά, που σημαίνει και εκτίμηση για αδυναμία εξόδου της Ελλάδας στις αγορές το 2015, όπως προβλέπει το νέο μνημόνιο.
 
Το οξύμωρο είναι πως το νέο μνημόνιο συνυπογράφεται και από το ΔΝΤ. Επίσης, ξένοι αναλυτές προεξοφλούν και νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, αλλά με το μερίδιο του ιδιωτικού τομέα να έχει συρρικνωθεί αισθητά και το μεγάλο κομμάτι της πίτας του χρέους να συνιστά χρέος προς κράτη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ, καθώς και προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
 
Στο πλαίσιο αυτό, ενδεικτικές των θέσεων της αγοράς είναι η αξία των νέων ελληνικών 11ετών ομολόγων, που έχουν υποχωρήσει κοντά στο 22% των ονομαστικών τους τιμών, ακολουθώντας μάλιστα πτωτική πορεία από την έκδοσή τους (12 Μαρτίου) μέχρι και σήμερα.
 
Οι εξαιρετικά χαμηλές τιμές των νέων ομολόγων διευρύνουν αισθητά τις απώλειες που υπέστησαν από το PSI οι κάτοχοί τους, θεσμικοί και φυσικά πρόσωπα. Ενώ το haircut ήταν 53,5%, η τρέχουσα αξία των συγκεκριμένων χαρτοφυλακίων είναι μειωμένη έναντι των αρχικών ονομαστικών τιμών κατά 72-75%. Η απαξίωση δηλαδή των νέων ομολόγων μειώνει επιπλέον σχεδόν κατά 20 εκατοστιαίες μονάδες την τρέχουσα αξία των ομολόγων.
 
Τις ίδιες απώλειες με τους θεσμικούς (72-75%) υφίστανται και τα φυσικά πρόσωπα που είχαν επενδύσεις σε ελληνικά ομόλογα, ενώ το υπουργείο Οικονομικών διαψεύδει τώρα τις προσδοκίες, που το ίδιο είχε καλλιεργήσει, για την αποζημίωσή τους.
 
Διαβάστε περισσότερα: