Το Σάββατο, εκπρόσωποι 18 αγροτικών μπλόκων από όλη τη χώρα συγκεντρώθηκαν στην Επανομή Θεσσαλονίκης, ζητώντας άμεση λύση στα προβλήματά τους και ουσιαστικό διάλογο με την κυβέρνηση για την ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία.

Η πλειονότητα των αγροτών απαιτεί συγκεκριμένες δεσμεύσεις από το Μαξίμου για να αποχωρήσει από τα μπλόκα, θεωρώντας ότι η κυβέρνηση «τους εμπαίζει».

Χθες, μετά τη συνέλευση στη Νίκαια εκ μέρους της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου, ο Ρίζος Μαρούδας, τόνισε ότι όλες οι προσπάθειες υπονόμευσης του αγώνα των αγροτών έχουν πέσει στο κενό. «Είμαστε ακόμα εδώ, μέσα στις γιορτές και θα μείνουμε όσο χρειαστεί ώστε να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα μας. Αυτές τις μέρες φάνηκε ποιος κρατά κλειστούς τους δρόμους. Είναι η κυβέρνηση που επιχείρησε να στρέψει απέναντι μας το λαό, όσους θέλησαν να ταξιδέψουν για τις γιορτές. Δεν τους πέρασε και αυτό το είδαν όλοι τις μέρες αυτές που προσπαθήσαμε να διευκολύνουμε την κίνηση. Οι μόνοι που ενοχλούνται είναι μεγάλοι όμιλοι του Τουρισμού, των Μεταφορών, του Εμπορίου και της εκμετάλλευσης των Εθνικών Οδών», τόνισε.

Όπως αναφέρει το 902.gr, ο κ. Μαρούδας κατήγγειλε την κυβέρνηση για την αδιαλλαξία της, τις συκοφαντίες αλλά και για το γεγονός ότι έφτασε να δεσμεύει προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς αγροτών που βρίσκονται στα μπλόκα, ενώ την ίδια ώρα δεν ελέγχονται από κανέναν. Αναφέρθηκε ακόμα στο γεγονός ότι η κυβέρνηση εμπαίζει τους αγρότες όταν ισχυρίζεται ότι ικανοποιεί τα αιτήματα τους. «Έφτασε να λέει ότι από τα 27 αιτήματα τα 20 έχουν ικανοποιηθεί, όταν εμείς έχουμε στείλει 14, από τα οποία δεν έχει ικανοποιηθεί κανένα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Έτσι, κλειστή παραμένει η αερογέφυρα της Λάρισας και το ρεύμα εξόδου από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα στα διόδια των Μαλγάρων. Σχεδιάζεται συμβολικό κλείσιμο και της αντίθετης κατεύθυνσης προς Θεσσαλονίκη τη Δευτέρα.

Στην Πάτρα, οι αγρότες απέκλεισαν εκ νέου τον κόμβο της Εγλυκάδας, με την κυκλοφορία να εκτρέπεται στο τοπικό οδικό δίκτυο. Στη Λάρισα, αποφασίστηκε προσωρινό κλείσιμο όλων των παρακαμπτηρίων οδών για τρεις ώρες τη Δευτέρα, ενώ τα τρακτέρ θα βρεθούν ξανά στο κέντρο της πόλης για ενημέρωση των πολιτών.

Στις 12:00 της Δευτέρας, οι αγρότες θα ανοίξουν για πέντε ώρες τις μπάρες των διοδίων Μακρυχωρίου, επιτρέποντας την ελεύθερη διέλευση των οχημάτων. Από την Τρίτη, 30 Δεκεμβρίου, αναμένεται προσωρινή αποκλιμάκωση για να διευκολυνθούν οι εκδρομείς της Πρωτοχρονιάς.