«Όλοι οι άμαχοι της πόλης μπορούν να εγκαταλείψουν την ουκρανική πρωτεύουσα ελεύθερα μέσω του αυτοκινητόδρομου Κίεβο- Βασίλκιβ», στο νοτιοδυτικό τμήμα του Κιέβου, δήλωσε ο Ιγκόρ Κονατσένκοφ εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείο Άμυνας μιλώντας στην τηλεόραση, ο οποίος παράλληλα δήλωσε ότι η Ρωσία έχει «την αεροπορική υπεροχή» σε όλη την Ουκρανία, κατά την πέμπτη ημέρα της εισβολής στη χώρα.

Ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ είπε το Σάββατο 26/02, ότι οι εθνικιστές στην Ουκρανία χρησιμοποιούν τους αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες.

«Ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας δήλωσαν ρητά και ξεκάθαρα ότι δεν θα υπάρξουν πλήγματα με στόχο μη στρατιωτικές υποδομές, αλλά οι εθνικιστές χρησιμοποιούν ήδη τους αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες» είπε ο Βασίλι Νεμπένζια, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την Παρασκευή.

Μιλώντας για το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας Ηνωμένων Εθνών που στοχεύει τη Μόσχα, υποβλήθηκε την Παρασκευή αλλά ασκήθηκε βέτο από τη Ρωσία, ο διπλωμάτης το χαρακτήρισε «ακόμα μια βάναυση, απάνθρωπη κίνηση σε αυτήν την ουκρανική σκακιέρα».

Την Παρασκευή, το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας απευθύνθηκε στους Ουκρανούς πολίτες προειδοποιώντας πως οι στρατιώτες της Ουκρανίας μπορεί να τους χρησιμοποιήσουν ως ανθρώπινη ασπίδα.

«Η εθνικιστική ηγεσία σας χρησιμοποιεί τις ίδιες μεθόδους με τους τρομοκράτες. Θέλουν να σας χρησιμοποιήσουν ως ανθρώπινη ασπίδα. Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις δεν θα επιφέρουν κανένα πλήγμα σε κατοικημένες περιοχές της ουκρανικής πρωτεύουσας» επεσήμανε η ρωσική πλευρά.

Σύμφωνα με το Υπουργείο, Αμερικανοί εκπαιδευτές έχουν μάθει στις ουκρανικές δυνάμεις πώς να τοποθετούν το πυραυλικό σύστημα MLRS σε κατοικημένες περιοχές ώστε να προκαλούν την άλλη πλευρά για να απαντήσει με πυρά.

Βρετανικό Υπουργείο Άμυνας: Η ρωσική προέλαση καθυστερεί διότι οι ουκρανικές δυνάμεις υπερασπίζονται το αεροδρόμιο Χοστομέλ

Η προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων στο Κίεβο καθυστερεί λόγω επιμελητειακών λαθών και της ισχυρής αντίστασης των Ουκρανών, ανακοίνωσε σήμερα το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

«Το μεγαλύτερο μέρος των χερσαίων δυνάμεων του (Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν παραμένει περισσότερα από 30 χιλιόμετρα βόρεια του Κιέβου και η προέλασή τους καθυστερεί επειδή οι ουκρανικές δυνάμεις υπερασπίζονται το αεροδρόμιο Χοστομέλ, έναν από τους βασικούς στόχους των Ρώσων ήδη από την πρώτη ημέρα των συγκρούσεων», πρόσθεσε το υπουργείο.

«Επιμελητειακά λάθη και η ισχυρή αντίσταση των Ουκρανών εξακολουθούν να δυσκολεύουν τη ρωσική προέλαση», εκτίμησε.

Σφοδρές συγκρούσεις συνεχίζονται γύρω από το Τσερνίχιβ, μια πόλη στη βόρεια Ουκρανία, και τη Χαρκίβ, επεσήμανε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας σε ανάρτησή του στο Twitter, τονίζοντας ότι και οι δύο πόλεις παραμένουν υπό ουκρανικό έλεγχο.