«Έχουμε άξια Αστυνομία, τα στελέχη της, γυναίκες και άνδρες που υπηρετούν σε αυτό το σώμα, είναι τμήμα της κοινωνίας μας, προσφέρουν σπουδαίο έργο. Τα τελευταία δύο χρόνια σε πολύ δύσκολες συνθήκες η ΕΛΑΣ έχει κάνει σπουδαία δουλειά» υποστήριξε ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Μιλώντας στον Ant1, ο Τάκης Θεοδωρικάκος, σαν σε παράλληλο σύμπαν βάζοντας κάτω από το χαλί τους ξυλοδαρμούς και τα βίαια περιστατικά της ΕΛΑΣ κατά πολιτών στις πλατείες της Αγίας Παρασκευής, του Παγκρατίου, της Νέας Σμύρνης αλλά και τυχαίων περαστικών ή αλλοδαπών κρατούμενων, υπενθυμίζει «τους ελέγχους για τον κορονοϊό, που συνεχίζονται, από 8.500 αστυνομικούς καθημερινά, που συμβάλλουν στην διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και της δημόσιας Υγείας». Υπενθύμισε επίσης τη συμβολή της ΕΛΑΣ «στην αποτελεσματική και αποφασιστική δράση πέρυσι το Μάρτιο στον Έβρο», συμπληρώνοντας : «Θέλω να είναι απολύτως σαφές ότι, σε οποιαδήποτε επανάληψη τέτοιας απειλής, η ΕΛΑΣ θα είναι εκεί για να προστατέψει τα σύνορα».

Ο υπουργός στοχοποίησε  τις διαδηλώσεις, δύο μήνες πριν την επέτειο του Πολυτεχνείου και τρεις πριν την αντίστοιχη της δολοφονίας Γρηγορόπουλου. «Η ΕΛΑΣ είναι εδώ για να τηρεί την εφαρμογή των νόμων… Η ΕΛΑΣ είναι, οφείλει να είναι και θα είναι ακόμη περισσότερο φιλική προς τους πολίτες, φιλική προς τους νέους ανθρώπους, σκληρή και αποτελεσματική απέναντι στο έγκλημα. Απέναντι στο έγκλημα θα υπάρξει μηδενική ανοχή και η ΕΛΑΣ θα είναι εκεί που χρειάζεται για να το αντιμετωπίσει», είπε χαρακτηριστικά. Γιατί «οι πολίτες έχουν το δικαίωμα των συγκεντρώσεων και των διαδηλώσεων», αλλά «μαζί με το δικαίωμα των διαδηλώσεων υπάρχει το αυτονόητο δικαίωμα και υποχρέωση όλων να συνεχίζεται η κοινωνική και οικονομική ζωή ομαλά … Υπάρχει ένας νόμος τον οποίο προφανώς θα εφαρμόσουμε απολύτως, που λέει ότι αν 100-200 άνθρωποι κλείνουν το κέντρο μιας πόλης, εν προκειμένω της πρωτεύουσας, αυτό δεν μπορεί να γίνεται. Έχουν το δικαίωμα της συγκέντρωσης και της διαδήλωσης. Αν ο αριθμός είναι πολύ περιορισμένος, αυτό θα πρέπει να γίνεται σε ένα περιορισμένο τμήμα του δρόμου ή του πεζοδρομίου, προκειμένου να μην δημιουργούνται προβλήματα για τους υπόλοιπους».

Προαναγγέλλοντας τη σημερινή συνάντησή του με εκπροσώπους των συνδικαλιστικών οργάνων της Αστυνομίας, είπε πως «θα είμαι δίπλα στους αστυνομικούς και θα τους στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις. Θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να κάνουν τη δουλειά». Αναφέρθηκε, τέλος, πως 80 περιπολικά προστέθηκαν στις δυνάμεις της Αμέσου Δράσεως Αττικής το τελευταίο διάστημα και θα προστεθούν κι άλλα, ενώ τόνισε πως θα υπάρξει συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με σκοπό την ψηφιοποίηση υπηρεσιών που κρατούν αστυνομικούς στα γραφεία, ώστε να απελευθερωθούν και να υπηρετούν εκεί που ανήκουν.