Η ελληνική πλευρά έχει επικοινωνία με υψηλόβαθμους Ευρωπαίους παράγοντες, ώστε να βρεθεί συμβιβαστική λύση και να αρθεί το αδιέξοδο. 
 
Το μεγαλύτερο αγκάθι είναι το πρόγραμμα της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων καθώς η τρόικα επιμένει σε λεπτομερή χρονική και ποσοτική καταγραφή των υπαλλήλων που θα αποχωρήσουν.
 
Η τρόικα δεν έχει πειστεί για την αποτελεσματικότητα του σχεδίου και ζητά ένα σχέδιο που να μπορεί να υλοποιηθεί. Στην κυβέρνηση καταγράφεται μεγάλη κινητικότητα τις τελευταίες ώρες, ώστε να παρουσιαστεί ένα πειστικό σχέδιο στην τρόικα.
 
Γι’ αυτό το λόγο το μεσημέρι της Τετάρτης βρέθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκης που συναντάται με τον πρωθυπουργό.
 
Στην κυβέρνηση εμμένουν στην εφαρμογή του προγράμματος κινητικότητας και αποκλείουν την περίπτωση των απολύσεων στο δημόσιο τομέα.
 
Για να αποφευχθεί οποιαδήποτε ένσταση της τρόικας, εμφανίζεται η κυβέρνηση έτοιμη να αποδεχθεί και τη λύση να μην ισχύσει για τα επόμενα έτη, ούτε το μοντέλο 1 προς 5 (δηλαδή μια πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις) ώστε να αποφύγει απολύσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες που αναφέρει η «Καθημερινή», τα τρία νέα ζητήματα αφορούν:

 
1. Δημοσιονομικά μέτρα. Παράγοντες της τρόικας αναφέρουν ότι ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος για το κατά πόσο εφαρμόζονται τα δημοσιονομικά μέτρα όπως έχουν συμφωνηθεί. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι το ένα τρίτο των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) δεν έχει δώσει ακόμα προϋπολογισμούς, ενώ η τρόικα προβλέπει ότι με τα σημερινά δεδομένα θα υπάρξει υστέρηση στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων για το 2013 ύψους 500 εκατ. ευρώ.
 
Από το υπουργείο Οικονομικών, σημείωναν ότι οι δικές τους προβλέψεις δεν συμφωνούν με εκείνες της τρόικας για το ποσό των 500 εκατ. ευρώ, αλλά σε κάθε περίπτωση ανέφεραν ότι υπάρχουν «μαξιλάρια» στο σκέλος των δαπανών (για παράδειγμα οι λιγότερες πληρωμές προς την ΕΕ λόγω χαμηλότερου ΑΕΠ) που δεν θέτουν σε κίνδυνο τους δημοσιονομικούς στόχους. Ωστόσο, οι δυσοίωνες προβλέψεις της τρόικας βάζουν «φρένο» στην διεκδίκηση της ελληνικής πλευράς για μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση.
 
2. Τον τρόπο με τον οποίο θα διατεθεί η δόση των 6 δισ ευρώ (4,2 δισ ευρώ από την Ευρωζώνη και άλλο 1,8 δισ ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο). Η δόση αυτή, θα διατεθεί με τον τρόπο που εφαρμόστηκε την προηγούμενη φορά. Δηλαδή, σε υποδόσεις και με την εκπλήρωση μέτρων που θα χαρακτηρίζονται ως «διαρθρωτικά ορόσημα». Ωστόσο, ακόμα δεν έχουν οριστικοποιηθεί τα μέτρα αυτά και τα ποσά των υποδόσεων.
 
3. Η ανακεφαλαιοποίηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε προσχέδιο (draft) του επικαιροποιημένου Μνημονίου που απέστειλε το ΔΝΤ στην ελληνική πλευρά, υπάρχει αναφορά σε ξεχωριστή ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank. Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει ανυπέρβλητα προβλήματα στη διαδικασία συγχώνευσης των δύο τραπεζών. Η κυβέρνηση, πάντως, ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο και εκτιμά ότι θα αποσυρθεί από το τελικό κείμενο.

Έτοιμος να ζητήσει ευρωπαϊκή παρέμβαση ο A. Σαμαράς

 
Αποφασισμένος να θέσει το θέμα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα στη Σύνοδο Κορυφής εμφανίζεται ο Αντώνης Σαμαράς, στην περίπτωση που δεν βρεθεί λύση με τους εκπροσώπους των δανειστών στο ραντεβού που θα έχει απόψε μαζί τους.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή στα τεχνικά κλιμάκια και στους υπουργούς που εμπλέκονται στη διαπραγματευση να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια για μία κοινά αποδεκτή λύση. «Μία λύση που δεν θα μας φέρει σε ένα-δύο μήνες αντιμέτωπους με ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα ως προς τα έσοδα αλλά και με κοινωνική έκρηξη», όπως διευκρινίζουν συνεργάτες του.
 
Από την πορεία των συζητήσεων εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι θα επέλθει συμφωνία απόψε. Εάν ωστόσο αυτή η προσπάθεια σκαλώσει στην αμετακίνητη θέση των Τόμσεν-Μαζούχ-Μορς τότε «τον λόγο θα έχουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες». 
 
Η προετοιμασία για μία τέτοια κίνηση έχει ήδη ξεκινήσει, καθώς ο κ. Σαμαράς επικοινωνεί από αργά το βράδυ με κοινοτικούς αξιωματούχους, στους οποίους εκθέτει τα προβλήματα. Από το Μαξίμου δεν θέλησαν να αναφέρουν ονόματα (τουλάχιστον προς το παρόν), σημειώνουν όμως ότι αυτές οι τηλεφωνικές επικοινωνίες έδωσαν το στίγμα των προθέσεών του.
Οι χθεσινοβραδινές εξελίξεις

Από το Μέγαρο Μαξίμου διευκρίνιζαν πως η καθυστέρηση στην κατάληξη των διαπραγματεύσεων δεν οφείλεται σε κάποια δυστοκία που παρουσιάζεται αλλά απλώς σε διαδικαστικά θέματα, ενώ για «τεχνικά θέματα που εκκρεμούν» κάνουν λόγο πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

 
Οι επικεφαλής της τρόικας βρέθηκαν για πάνω από τέσσερις ώρες στο υπουργείο Οικονομικών και αντικείμενο της συνάντησης ήταν τα τρία μεγάλα «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις, οι ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις Εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία, το ειδικό τέλος στα ακίνητα που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και η μείωση του δημόσιου τομέα. Οι επικεφαλής της τρόικας βρέθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών για συνάντηση με τον υπουργό.
 
Οι ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές (προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία) δεν έχουν ολοκληρωθεί ως προς την δομή τους, ενώ οι δύο πλευρές έχουν συγκλίνει, αλλά δεν έχουν καταλήξει ούτε στον αριθμό των δόσεων (θα πρέπει και οι δύο ρυθμίσεις να έχουν την ίδια λογική και δόσεις).
 
Τεχνικά κλιμάκια της τρόικας έχουν συνεχείς συσκέψεις και με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, ενώ αποδίδουν στο θέμα μεγάλη σημασία λόγω των οικονομικών επιπτώσεων που έχει στα οικονομικά των ασφαλιστικών οργανισμών και του δημοσιονομικού κενού, ύψους μισού δισεκατομμυρίου ευρώ, που δημιουργείται.Ενδεικτικό της κρισιμότητας των διαπραγματεύσεων είναι και η ξαφνική στροφή της τρόικας η οποία ενημέρωσε ότι θέλει να εξετάσει εκ νέου όλα τα στοιχεία για την πορεία του προϋπολογισμού.
 
Σε μεγάλο αγκάθι αναδεικνύεται, όμως, η κατάργηση του ειδικού τέλους ακινήτων που πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και η αντικατάστασή του από τον νέο ενιαίο φόρο ακινήτων. Και αυτό, διότι, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ακόμα έτοιμο τον μηχανισμό είσπραξης του νέου ενιαίου φόρου, με την τρόικα να επιμένει, πλέον, στην συνέχιση της είσπραξής του μέσω των λογαριασμών.