Άρχισαν να καταφθάνουν στη Μικρή Πρέσπα οι αργυροπελεκάνοι και να φέρνουν την άνοιξη. Αν και καθυστέρησαν φέτος ένα μήνα λόγω της κακοκαιρίας, φέρνουν μαζί τους πάντα το μήνυμα για το τέλος του χειμώνα και την αναγέννηση της φύσης. Οι αργυροπελεκάνοι αποτελούν παγκόσμια απειλούμενο είδος ενώ είναι το δεύτερο σε μέγεθος είδος πουλιού στον κόσμο με ύψος που φτάνει το 1.20 μ., άνοιγμα φτερών εώς και 3.20μ. και βάρος από 6 έως 10 κιλά.

Παλιότερα τους συναντούσε κανείς σε όλη τη χώρα, τις δεκαετίες του ’60 και ’70 όμως, με προτροπή της πολιτείας που επικήρυξε το είδος ως ιδιαίτερα «επιβλαβές θήραμα», κυνηγήθηκαν και σχεδόν αποδεκατίστηκαν. Πλέον οι αργυροπελεκάνοι φωλιάζουν μόνο στη Μικρή Πρέσπα, κάποιοι λιγότεροι στον Αμβρακικό κόλπο και τα τελευταία χρόνια και στη λίμνη Κερκίνη. Υπάρχουν 19 αποικίες αργυροπελεκάνων από την Ελλάδα ως την Κίνα με συνολικό πληθυσμό από 10.400 – 13.900.

Τρέφονται με ψάρια, χωρίς να δημιουργούν προβλήματα στους ψαράδες, μιας και προτιμούν είδη που αφθονούν και έχουν μικρή εμπορική αξία. Οι αργυροπελεκάνοι της Μικρής Πρέσπας, το χειμώνα την εγκαταλείπουν λόγω του δριμύτατου ψύχους. Η περίοδος αναπαραγωγής τους διαρκεί από τα μέσα Ιανουαρίου μέχρι τον Ιούλιο. Η επώαση των δύο ή τριών αυγών που γεννούν, κρατά 31 μέρες και γίνεται με τις μεμβράνες των ποδιών τους και όχι με την κοιλιά τους. Τα τεράστια αυτά πουλιά φοβούνται πάρα πολύ τους ανθρώπους, με αποτέλεσμα όταν τους πλησιάζουν να τρέχουν και να ποδοπατούν τα αυγά τους. Εκτός αυτού, η αποξήρανση των υγρότοπων, το παράνομο κυνήγι και η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα είναι οι κύριες απειλές για το είδος.

Το Διεθνές Πρόγραμμα για την Μελέτη και την Προστασίας των Αργυροπελεκάνων ξεκίνησε το 1987 με συντονιστή τον Alain Crivelli. Σήμερα η Μικρή Πρέσπα φιλοξενεί την μεγαλύτερη αποικία αργυροπελεκάνων στον κόσμο με περισσότερα από 1.100 ζευγάρια, το 10% δηλαδή του παγκόσμιου πληθυσμού.