«Γιατί συνωμοτούν για πραξικόπημα; Επειδή φοβούνται ότι θα βάλουμε τέλος στην ατιμωρησία. Η αλήθεια τους εκφοβίζει τόσο πολύ που απελπίζονται. Κρύβουν από τα δικαστήρια αυτό που η κοινωνία ήδη γνωρίζει: η τεράστια διαφθορά στο κράτος και η γενοκτονία, η βία και ο τρόμος που εξαπολύονται στο λαό, είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος» ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύώσης.

Προηγουμένως, ο πρώην διευθυντής της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών των Στρατιωτικών Δυνάμεων της Κολομβίας Τζον Μαρουλάντα δήλωσε, αναφερόμενος στην πολιτική κρίση στο Περού, ότι εκεί «οι έφεδροι κατάφεραν με επιτυχία να ανατρέψουν έναν διεφθαρμένο πρόεδρο» «Εδώ, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εκδιώξουμε έναν τύπο που ήταν αντάρτης», πρόσθεσε ο Τζον Μαρουλάντα.

Ακόμα, ο πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, κοινώς AMLO, έστειλε πρόσφατα επιστολή στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ζητώντας του να σταματήσει την παρέμβαση στη χώρα του από την Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης των Ηνωμένων Πολιτειών (USAID).

«Θα ήθελα να εκφράσω εν συντομία», ανέφερε ο Λόπες Ομπραδόρ στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, «ότι εδώ και αρκετό καιρό, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, ιδίως η Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης των Ηνωμένων Πολιτειών, χρηματοδοτεί οργανώσεις που αντιτίθενται ανοιχτά στη νόμιμη και αναγνωρισμένη κυβέρνηση που εκπροσωπώ, γεγονός που αποτελεί σαφώς μια παρεμβατική πράξη, αντίθετη προς το διεθνές δίκαιο και τον σεβασμό που πρέπει να επικρατεί μεταξύ ανεξάρτητων και κυρίαρχων κρατών».

Ο Λόπες Ομπραδόρ πρόσθεσε επίσης στην επιστολή ότι η χρηματοδότηση σε αυτές τις ομάδες έχει αυξηθεί πρόσφατα. «Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε ότι η εν λόγω υπηρεσία θα αυξήσει τον προϋπολογισμό που χορηγείται σε οργανισμούς που αντιτίθενται στην κυβέρνησή μας, όπως δημοσιεύτηκε στην επίσημη σελίδα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ», έγραψε.