«Λευκή επιταγή» στην αστυνομία να συνεχίζει να αυθαιρετεί έδωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στη Βουλή. Πιο συγκεκριμένα επιχειρώντας να απαντήσει στην αξιωματική αντιπολίτευση, που έκανε λόγο για αύξηση της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας το τελευταίο διάστημα, ο υπουργός αρνήθηκε οποιαδήποτε αύξηση και υποστήριξε μάλιστα το αντίθετο, επικαλούμενος μάλιστα την απουσία δημοσιευμάτων και τηλεοπτικών αναφορών σε τέτοια περιστατικά. Σε άλλο σημείο επίσης είπε πως οι αστυνομικοί «είναι στις γειτονιές και τους χαίρεται ο κόσμος».
«Οι αριθμοί δεν επιβεβαιώνουν καμία έξαρση, το αντίθετο. Ούτε ο αριθμός δακρυγόνων, ούτε οι καταγγελίες στον Συνήγορο του Πολίτη, ούτε ο αριθμός τραυματιών, ούτε ο αριθμός δημοσιευμάτων ή τηλεοπτικών αναφορών», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός κατά την τοποθέτησή του, προσθέτοντας παράλληλα ότι στις 6 Δεκεμβρίου αν και υπήρξαν 350 προσαγωγές, δεν χρησιμοποιήθηκε βία, σε κανέναν από τους προσαχθέντες, κάνοντας λόγο για μη άσκηση «αναλογικής βίας» και έλλειψη τραυματισμών. «Η βία, η κανονική βία χωρίς επίθετα, έχει συνέπειες στο σώμα του θύματος», είπε ο Μ. Χρυσοχοΐδης, ορίζοντας το τί θεωρεί η κυβέρνηση «βία».
Μάλιστα απευθυνόμενος και πάλι στην αξιωματική αντιπολίτευση σημείωσε πως «εδώ υπάρχει μια σύγχυση. Αποκαλείτε βία τη νόμιμη παρεμπόδιση τέλεσης παράνομης πράξης», είπε σε ό,τι αφορά τις προσαγωγές ανθρώπων που τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα πραγματοποίησαν συμβολικές δράσεις ανοίγοντας πανό ή επιχειρώντας να αφήσουν ένα λουλούδι στο μνημείο του δολοφονημένου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στις 6 Δεκεμβρίου. Είπε επίσης ότι «όσο άδικος κι αν θεωρείτε πως είναι ο νόμος, η απαγόρευση εν προκειμένω, παραμένει νόμος».
«Βίαιες ομάδες αντικρατισμού, οι οποίες ούτε θέλουν ούτε πρόκειται να συνεννοηθούν»
Αναφερόμενος ειδικότερα στην ημέρα της επετείου της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, είπε πως διαφέρει από τις 17 Νοεμβρίου, ενώ αναφέρθηκε και στη συγνώμη στις φεμινίστριες που προσήχθησαν και στη συνέχεια συνελήφθησαν στη πλατεία Συντάγματος, λέγοντας πως σε ό,τι αφορά τη μεν επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου «ήταν πολιτικά κόμματα και πήρα προσωπικά, σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό την ευθύνη. Στα κόμματα έχουμε εμπιστοσύνη. Αν και στις 17 Νοέμβρη αυτό δεν επιβεβαιώθηκε από όλους», είπε αναφερόμενος προφανώς στο ΚΚΕ που πραγματοποίησε συγκέντρωση παρά τις απαγορεύσεις, η οποία χτυπήθηκε βίαια από την αστυνομία.
Για την 6η Δεκέμβρη δε, είπε πως «η επέτειος αυτή είναι μαύρη, έχει να κάνει με δολοφονία παιδιού. Είναι μαύρη και για την αστυνομία. Ό βασικός όγκος που κινητοποιείται στις εκδηλώσεις αυτής της ημέρας δεν προέρχεται από κόμματα της Βουλής, αλλά από ανεξέλεγκτες και βίαιες ομάδες αντικρατισμού, οι οποίες ούτε θέλουν ούτε πρόκειται να συνεννοηθούν», ισχυρίστηκε στοχοποιώντας τους πολίτες που διαδηλώνουν στις 6 Δεκέμβρη.
«Υπάρχει αστυνομική βία»
Πάντως ο υπουργός παραδέχτηκε ότι υπάρχει «γενικώς αυθαίρετη» αστυνομική βία και μάλιστα είπε πως «ενδημεί» και «εκδηλώνεται», ενώ αναφέρθηκε σε κάποιον «συνεχή αγώνα» εντοπισμού και περιορισμού της. Αναφορικά ωστόσο με τις καταγγελίες για αστυνομική βία διερωτήθηκε αν «η αστυνομική βία θα φύγει άμα την ξορκίζουμε ή την καταγγέλλουμε από μόνη της», για να προσθέσει πως «εδώ είναι Βουλή, δεν είναι το καταγγελτήριο της γωνίας, ούτε ανθοπωλείο».
Αναγάγοντας έτσι την αστυνομική βία σε φαινόμενο, επέρριψε την ευθύνη για τον περιορισμό της στη «συζήτηση» για πολιτικές και μέτρα για την μείωση και τον σταθερό περιορισμό της, ενώ υποστήριξε πως αποτελεί «μόνιμη έγνοια για την πολιτική ηγεσία της αστυνομίας».
«Τα Εξάρχεια καθάρισαν»
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη για στοιχειοθετήσει την θετική δράση της αστυνομίας, προέβαλε την περιοχή των Εξαρχείων. Ο Μ. Χρυσοχοΐδης απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση ρώτησε: «Στα Εξάρχεια που καθάρισαν υπάρχει αστυνομικό κράτος;», για να απαντήσει ότι «καθάρισαν από μολότοφ, γιάφκες, ψεκασμένους , ναρκωτικά, εμπόρους» και να συμπληρώσει πως «αν αυτό είναι ακραία καταστολή τότε χρειάζεστε Μπαμπινιώτη».
Επιπροσθέτως κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση «να πάτε να ρωτήσετε τους κατοίκους στην πλατεία Εξαρχείων, στους γύρω δρόμους. Μύτη δεν άνοιξε και ηρέμησαν από τις απειλές, τις κλοπές, το φόβο, τη βρώμα και την ασχήμια οι άνθρωποι».
Ωστόσο η βία και η αυθαιρεσία στη περιοχή καταγράφηκαν εκτενώς όταν στις 3 Ιουλίου, μηχανές της ομάδας ΔΡΑΣΗ και ΜΑΤ, μετά από επεισόδια που σημειώθηκαν στη περιοχή, εφόρμησαν στη πλατεία ρίχνοντας χημικά, ενώ στη συνέχεια στράφηκαν εναντίον των γύρω καταστημάτων και των θαμώνων καταστρέφοντας μαγαζιά, ξυλοκοπώντας και προσάγοντας θαμώνες.
Μάλιστα κάτοικοι ουκ ολίγες φορές έχουν καταγγείλει παρενοχλήσεις από τις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται πλέον μόνιμα στη περιοχή, με τους αστυνομικούς να φαίνεται πως δρουν ανεξέλεγκτα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της ανεξέλεγκτης αστυνομικής δράσης στη περιοχή αποτελεί και το περιστατικό που σημειώθηκε στις 6 Δεκεμβρίου με τους αστυνομικούς της ομάδας ΔΡΑΣΗ να πετούν χειροβομβίδες κρότου λάμψης εντός πολυκατοικίας στην οδό Τσαμαδού.
Παράλληλα οι μαφίες των ναρκωτικών λυμαίνονται τη περιοχή καθιστώντας σημεία της απροσπέλαστα.
Καμπάνια της Διεθνούς Αμνηστίας κατά της συστηματικής αστυνομικής βίας και της ατιμωρησίας στην Ελλάδα
«Τον τελευταίο καιρό, έχουμε γίνει μάρτυρες μιας αύξησης των καταγγελιών για υπερβολική χρήση βίας ή/και άσκηση παράνομης βίας από αξιωματούχους επιβολής του νόμου στην Ελλάδα. Η Διεθνής Αμνηστία έχει τεκμηριώσει πολλά τέτοια περιστατικά, συμπεριλαμβανομένων κακομεταχειρίσεων κατά ατόμων κατά τη σύλληψη ή/και την κράτηση, αλλά και υπερβολικής χρήσης βίας, κατάχρησης χημικών ερεθιστικών/δακρυγόνων και κακομεταχείρισης διαδηλωτών/ριών και ανθρώπων που συγκεντρώνονταν σε πλατείες σε μια περίοδο που χαλάρωναν οι περιορισμοί λόγω του κορονοϊού, αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία σε ανακοίνωση που γνωστοποιεί ότι ξεκινά «καμπάνια κατά της συστηματικής αστυνομικής βίας και της ατιμωρησίας στην Ελλάδα».
Επίσης προσθέτει ότι στα περιστατικά που έχει τεκμηριώσει, «περιλαμβάνεται επιπλέον η κακομεταχείριση προσφύγων και μεταναστών/ριών, κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων επαναπροώθησης, σε περιπτώσεις κράτησης ή όταν απλά περπατούσαν στον δρόμο».
«Οι Έλληνες αστυνομικοί είναι κυριολεκτικά οι μοναδικοί πολίτες που μπορούν να παραβιάζουν συστηματικά και δημοσίως τον νόμο, χωρίς συνέπειες»
Παρόμοιου ύφους ήταν και η ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ΕλΕΔΑ. «Εδώ και χρόνια η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου έχει γράψει για τη συστηματική χρήση αστυνομικής βίας, για τα εκατοντάδες περιστατικά βαριάς αστυνομικής αυθαιρεσίας, για την πλήρη έλλειψη οποιουδήποτε ελέγχου και διαφάνειας στο σώμα αυτό», σημειώνει.
Επίσης μεταξύ άλλων ανέφερε πως «οι Έλληνες αστυνομικοί είναι κυριολεκτικά οι μοναδικοί πολίτες, και βεβαίως οι μοναδικοί δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι μπορούν να παραβιάζουν συστηματικά και δημοσίως το νόμο, χωρίς συνέπειες. Και όχι μόνο να παραβιάζουν το νόμο και να ευτελίζουν κάθε έννοια συνταγματικής τάξης, αλλά και να θέτουν σε διακινδύνευση τη ζωή και την υγεία των συνανθρώπων μας. Η συμπεριφορά της ελληνικής αστυνομίας είναι ευθέως προσβλητική για το πολίτευμα μας και ευθέως προσβλητική για την αξιοπρέπειά μας».