Η κυβέρνηση της Ισπανίας ζητά μια μορφή «επαναδιαπραγμάτευσης» του Συμφώνου Σταθερότητας κατεξαίρεση λόγω των «ειδικών συνθηκών» που επικρατούν στη χώρα αλλά και του γενικότερου οικονομικού περιβάλλοντος στην Ευρώπη. Η κυβέρνηση Ραχόι παρουσίασε πλήθος επιχειρημάτων υπέρ της. Ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ υποχωρεί με ταχείς ρυθμούς, υψηλότερους του αναμενόμενου καθώς αναμένεται ύφεση 1,5% το 2012 έναντι της αρχικής εκτίμησης (της Κομισιόν) για οριακή έστω αύξηση του ΑΕΠ.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα ξεπέρασε τον αρχικό στόχο του 6% το 2011 φτάνοντας το 8% του ΑΕΠ. Συνεπώς η κυβέρνηση έχει μεγαλύτερο ανήφορο μπροστά της. Επιπλέον έχει λάβει από τις πρώτες μέρες της θητείας της μέτρα λιτότητας ύψους 15 δισ. ευρώ. Το έργο της δυσχεραίνει όμως η διαρκώς αυξανόμενη ανεργία που καλπάζει προς το 24%. Μόνο τον Φεβρουάριο προστέθηκαν 112.000 άτομα στις τάξεις των ανέργων οι οποίοι αριθμούν 4,7 εκατ. στη χώρα. Η αναμενόμενη υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη το 2012 (προβλέπεται ύφεση 0,3%) επιδεινώνει ακόμα περισσότερο την προσπάθεια ανάταξης της ισπανικής οικονομίας.
Κι όμως ο ντε Γκίντος άκουσε ξανά τον επικεφαλής της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο να επιμένει στην επίτευξη των στόχων χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς παρεκκλίσεις. Ο στόχος του ελλείμματος για το τρέχον έτος (4,4%) θα πρέπει να τηρηθεί «ευλαβικά» λέει η Κομισιόν.
Αλλωστε αν οι Βρυξέλλες έδιναν το πράσινο φως στην Ισπανία για παρέκκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους θα έπρεπε να κάνουν το ίδιο και για την Ολλανδία. Ο ολλανδός πρωθυπουργός μπορεί να εμφανιζόταν έως τώρα άτεγκτος στην εφαρμογή των προγραμμάτων λιτότητας για τους εταίρους του όμως τώρα διαπιστώνει ότι είναι μάλλον ανέφικτο να επιτύχει η χώρα του τη μείωση του ελλείμματος στο 3% όπως είχε υποσχεθεί. Το έλλειμμα εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στο 4,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2014 για να περιοριστεί στο 3,3% το 2015 καθώς και η ολλανδική οικονομία βρίσκεται ήδη σε ύφεση.