Οι υπουργοί συμφώνησαν να ενεργοποιήσουν ανώτατο όριο στο φυσικό αέριο, στην τιμή των 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Το ανώτατο όριο μπορεί να ενεργοποιηθεί από τις 15 Φεβρουαρίου 2023, σύμφωνα με έγγραφο που περιγράφει λεπτομερώς την τελική συμφωνία και επικαλείται το Reuters, εξηγώντας πως η συμφωνία θα εγκριθεί επίσημα από τις χώρες εγγράφως, ώστε να μπορεί να τεθεί σε ισχύ.

Η Γερμανία ψήφισε υπέρ της συμφωνίας, παρά το γεγονός ότι εξέφρασε ανησυχίες για τον αντίκτυπο της πολιτικής στην ικανότητα της Ευρώπης να προσελκύει προμήθειες φυσικού αερίου σε ανταγωνιστικές ως προς τις τιμές παγκόσμιες αγορές, δήλωσαν τρεις αξιωματούχοι της ΕΕ, προσθέτει το Reuters, επισημαίνοντας το ανώτατο όριο δεν θα ισχύει για ιδιωτικές συναλλαγές φυσικού αερίου εκτός χρηματιστηρίων ενέργειας, αν και αυτό μπορεί να αναθεωρηθεί μόλις τεθεί σε ισχύ.

Τρεις αξιωματούχοι δήλωσαν στο Ruters ότι η Ολλανδία και η Αυστρία απείχαν, αφού είχαν αντισταθεί στο ανώτατο όριο κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, φοβούμενοι ότι θα μπορούσε να διαταράξει τις ενεργειακές αγορές της Ευρώπης και να θέσει σε κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Περίπου 15 χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Βελγίου, της Ελλάδας και της Πολωνίας, είχαν ζητήσει ανώτατο όριο κάτω από 200 ευρώ/MWh – πολύ χαμηλότερο από το όριο των 275 ευρώ/MWh που είχε προταθεί αρχικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο μήνα. Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας είπε ότι το ανώτατο όριο τιμών θα τερματίσει την ικανότητα της Ρωσίας και της Gazprom να στρεβλώνουν την αγορά.

«Απαράδεκτη απόφαση» λέει η Ρωσία

«Αυτό είναι μια παραβίαση της διαδικασίας της αγοράς για τη διαμόρφωση τιμών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το Ria Novosti. «Οποιαδήποτε αναφορά σε “πλαφόν” (τιμών) είναι απαράδεκτη», συμπλήρωσε για την ευρωπαϊκή συμφωνία για το φυσικό αέριο. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αντίδραση της Ρωσίας στις αποφάσεις για το φυσικό αέριο θα είναι παρόμοια με τις ενέργειες της Μόσχας στο ζήτημα του πετρελαίου.