Με το επίκεντρο του ενδιαφέροντος τους την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2018 και την επίτευξη συμφωνίας στα εργασιακά επιστρέφουν από την Τρίτη οι επικεφαλής του κουαρτέτου των δανειστών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα για παροχές στους χαμηλοσυνταξιούχους και την αναστολή του ΦΠΑ στα νησιά να αναμένεται να συζητηθούν εκτενώς.
 
Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το ζήτημα των παροχών αναμένεται να μπει στο πλαίσιο των γενικότερων διαπραγματεύσεων και δεν αναμένεται να αναδειχθεί σε μείζον ζήτημα. Ωστόσο, πυκνές είναι επίσης οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για απαίτηση των δανειστών για λήψη ισοδύναμων μέτρων στον αντίποδα των παροχών.
 
Στόχος της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, είναι η επίτευξη μιας συμφωνίας σε επίπεδο προσωπικού (staff level agreement) για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο που επίσης επικαλείται το ΑΠΕ, δεν θα περιλαμβάνει το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018.
 
Αυτή είναι η ξεκάθαρη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία έχει κινητοποιηθεί προκειμένου να αποσυνδεθεί το ζήτημα της αξιολόγησης από την αδιέξοδη μέχρι στιγμής συζήτηση για το πόσα χρόνια θα πρέπει η Ελλάδα να διατηρήσει το στόχο του 3,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα, κάτι που ούτως ή άλλως δεν περιλαμβάνεται στα προαπαιτούμενα της τρέχουσας αξιολόγησης. Αυτός όμως ο στόχος, μέχρι σήμερα «σκόνταφτε» στην αδιαλλαξία του ΔΝΤ, ωστόσο, το γεγονός ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στην αποστολή, έχει δημιουργήσει θετικές προσδοκίες στις Βρυξέλλες.
 
«Μένει να φανεί αν έρχεται με εποικοδομητική διάθεση», λέει χαρακτηριστικά κοινοτική πηγή, ενώ αξιωματούχος με καλή γνώση των διαπραγματεύσεων ανέφερε στο ΑΠΕ, πως «είναι σίγουρα καλό σημάδι». Ο ίδιος σημείωσε πως ακόμα και αν δεν κλείσουν όλα τα σημεία της συμφωνίας μέσα στην επόμενη εβδομάδα, αναμένεται να σημειωθεί σημαντική πρόοδος, καθώς οι αποστάσεις ακόμα και στο ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων έχουν μειωθεί. Επιπλέον, πρόσθεσε η ίδια πηγή, στόχος είναι μέσα στην εβδομάδα να επιτευχθεί μεγαλύτερη «σαφήνεια» για το χρονοδιάγραμμα της νομοθέτησης και των τελευταίων προαπαιτούμενων και αυτό θα είναι αρκετό, έτσι ώστε ακόμη κι αν δεν υπάρξει συμφωνία, να μην χρειαστεί μετά τις γιορτές να επιστρέψουν οι θεσμοί εκ νέου στην Αθήνα, για να ολοκληρώσουν την έκθεση συμμόρφωσης.
 

«Έντιμο συμβιβασμό» ζητά ο Τσακαλώτος

 
Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, δήλωσε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει έναν «έντιμο συμβιβασμό» με τους δανειστές. Αν και έδειξε πρόθεση για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, προειδοποίησε πως η «ακαμψία» που δείχνουν οι δανειστές μπορεί να αυξήσει την αβεβαιότητα στην Ευρώπη.
 
Μιλώντας στο Reuters, ο Ευ. Τσακαλώτος τόνισε πως η Ελλάδα θέλει να καταλήξει σε έναν «έντιμο συμβιβασμό» με τους δανειστές, οι οποίοι πρέπει να δείξουν και από την μεριά τους καλή θέληση προκειμένου να μην ενισχυθεί το κλίμα ευρω – σκεπτικισμού.
 
Εκτίμησε ότι η συμφωνία με τους δανειστές θα επιτρέψει την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ έως την άνοιξη, επιτρέποντας την δοκιμαστική έξοδο στις αγορές χρέους αργότερα το 2017, ενώ αναφέρθηκε και στη συμφωνία, χαρακτηρίζοντας τη συμβιβασμό. «Πρόκειται για την ελληνική έκφραση “να βάλεις νερό στο κρασί σου”. Είναι μία έκφραση που δεν μου αρέσει, γιατί δεν μου αρέσει το κρασί νερωμένο, αλλά καταλαβαίνετε τι εννοώ, να καταλήξουμε σε ένα έντιμο συμβιβασμό».
 
Παράλληλα, στάθηκε και στην ανάγκη να «τρέξουν» οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, λέγοντας ότι «δεν βλέπω τη λογική να επιστρέψουμε στην αβεβαιότητα και τις καθυστερήσεις». Τέλος, προειδοποίησε ότι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα είχαν επίπτωση στην οικονομική ανάκαμψη και την έγκαιρη επιστροφή της χώρας στις αγορές ομολόγων, ενισχύοντας την άποψη ότι η Ευρώπη δεν αντιλαμβάνεται τις ανάγκες των πολιτών της.
 

Μετά τη συμφωνία η δόση

 
Σε ό,τι αφορά την εκταμίευση που θα συνδεθεί με το κλείσιμο της αξιολόγησης, πληροφορίες του ΑΠΕ, θέλουν το Eurogroup να έχει ήδη συζητήσει για περίπου 5 δισ., ωστόσο, πηγές από τους θεσμούς υπογράμμιζαν, πως αυτό θα αποφασιστεί από τους υπουργούς μόνο όταν κλείσει η συμφωνία για το τι θα εφαρμόσει η Ελλάδα και πότε, στη βάση των δανειακών υποχρεώσεών της.
 
Οι ίδιες πηγές τόνιζαν πως όλα αυτά εξαρτώνται από την «βούληση» των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, παρόλο που οι θεσμοί θα προχωρήσουν σε σχετική σύσταση ως είθισται μετά το τέλος της αξιολόγησης.