Μιλώντας σε συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ο Ντ. Κοστέλο δήλωσε ικανοποιημένος από τη δέσμευση που έχει επιδείξει η ελληνική κυβέρνηση στην υλοποίηση των μέτρων που έχουν επιβάλει οι δανειστές. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι δεν πρέπει να υπάρξει πισωγύρισμα στην υλοποίηση των μνημονιακών μεταρρυθμίσεων. «Η Ελλάδα πρέπει να διασφαλίσει ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν. Πρέπει να αποφύγει ένα πισωγύρισμα πολιτικής, όταν λήξει το πρόγραμμα. «Η Ελλάδα έχει χτίσει το ταμειακό απόθεμα που μειώνει την έκθεση στις αγορές και είναι έτοιμη να απογειωθεί, εφόσον επιμείνει σε βιώσιμες πολιτικές».
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα βρεθεί σε εύθραυστη κατάσταση μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου, λόγω της έκρυθμης πολιτικής κατάστασης που επι8κρατεί στην Ιταλία. «Υπάρχει αρνητικός αντίκτυπος από την Ιταλία στα spead και όσα συμβαίνουν δεν βοηθούν ούτε την κυβέρνηση, ούτε τις τράπεζες αλλά ούτε και τις επιχειρήσεις».
Βήματα πίσω από το Βερολίνο για ΔΝΤ
Η Deutsche Welle αναμεταδίδει ρεπορτάζ της Süddeutsche Zeitung, που αναφέρει πως οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ (CDU) και οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) δείχνουν να μην επιμένουν πλέον για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο ελληνικό μνημόνιο. Ο κοινοβουλευτικός τους εκπρόσωπος για θέματα προϋπολογισμού Έκχαρντ Ρέμπεργκ, ευχαρίστησε το Ταμείο για την μέχρι τώρα προσφορά του, επισημαίνοντας πως δεν χρειάζεται η συνέχεια της συμμετοχής του.
«Το ΔΝΤ «συνέβαλε αποφασιστικά στην υλοποίηση σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα. Επί της αρχής δεν υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω οικονομική συμμετοχή του ΔΝΤ», ανέφερε χαρακτηριστικά και εξήγησε ότι λόγω του ΔΝΤ έχει επιτευχθεί ένας βασικός στόχος του μνημονίου. Το Ταμείο δείχνει να επιμένει σε μεγάλες ελαφρύνσεις όσον αφορά την ωρίμανση και τα επιτόκια των δανείων, προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση της Ελλάδας προς τις αγορές.
«Σε περίπτωση που το ΔΝΤ για να συμμετάσχει οικονομικά επιμείνει να προχωρήσουν οι Ευρωπαίοι σε υψηλή ελάφρυνση χρέους, όπως και διαφαίνεται, τότε αυτό δύσκολα μπορεί να γίνει αποδεκτό», δήλωσε ο Ρέμπεργκ και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει «κανένας αυτοματισμός όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους». Υπενθυμίζεται ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ ήταν ο όρος που είχαν θέσει οι γερμανοί βουλευτές για να εγκρίνουν το τρίτο πακέτο βοήθειας της Ελλάδας.
«Οικειοποίηση των μεταρρυθμίσεων» ζητά ο ESM
Ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Ρόλφ Στράους, ξεκαθάρισε ότι υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν, καθώς η Ελλάδα έχει νομοθετήσει διαθρωτικές αλλαγές που ακόμη δεν τις έχει εφαρμόσει ακόμα και υπογράμμισε ότι «η εθνική οικειοποίηση των μεταρρυθμίσεων βελτιώνει σαφώς τα αποτελέσματα του προγράμματος, συμβάλλει στην εδραίωση της αξιοπιστίας και διευκολύνει την πρόσβαση στις αγορές».
#Strauch: Greek authorities need to complete prior actions ahead of the June #Eurogroup. Institutions will finalise update of Debt Sustainability Analysis (DSA)
— ESM (@ESM_Press) May 31, 2018
Αναφερόμενος στο ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, λέγοντας ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν «θα πρέπει να καθιστούν τις πληρωμές του χρέους διαχειρίσιμες». Απέφυγε να τοποθετηθεί για το αν χρειάζεται να υπάρξει προληπτική γραμμή στήριξης μετά τον Αύγουστο. Έδωσε το παράδειγμα άλλων χωρών που είχαν σχηματίσει μεγάλο αποθεματικό πριν βγουν από τα μνημόνια, δηλώνοντας ότι «αυτό έδωσε εμπιστοσύνη στους επενδυτές». Ωστόσο, δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται να έχει ακόμα πλήρη πρόσβαση στις αγορές, καθώς πρέπει πρώτα να έχει μια «πειστική και αξιόπιστη ιστορία για τους επενδυτές». Τέλος, ανέφερε πως στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου θα αποφασιστεί το μέγεθος της τελευταίας δόσης του ESM προς την Ελλάδα, που θα χρησιμοποιηθεί για να κτιστεί το αποθεματικό.
#Strauch: Other #EFSF/ESM beneficiary countries left the adjustment programme with a large cash buffer, giving confidence to investors
— ESM (@ESM_Press) May 31, 2018
Αποστάσεις Κουτεντάκη από την «καθαρή έξοδο»
Ο συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Φραγκίσκος Κουτεντάκης, δήλωσε στην Επιτροπή Απολογισμού και Ισολογισμού του Κράτους. «Η λέξη “καθαρή” έχει ένα απροσδιόριστο περιεχόμενο του τι σημαίνει. Στην έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού δεν χρησιμοποιήσαμε τη λέξη «καθαρή», γιατί δεν έχει σαφές περιεχόμενο».
Αναφερόμενος στην «μεταμνημονιακή εποχή», ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει γενικότερη χαλάρωση και πώς οποιαδήποτε συζήτηση για το αν θα πρέπει να εισαχθούν μόνιμα μέτρα κοινωνικής προστασίας ή μόνιμες φοροαπαλλαγές θα πρέπει να στηρίζεται σε ένα κεντρικό σχεδιασμό.
Αναφερόμενος στις ήδη συμφωνημένες περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο όριο, ο Φ. Κουνεντάκης έκανε λόγο για μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές και σε περίπτωση που δεν εφαρμοστούν, θα τεθεί θέμα αξιοπιστίας της κυβέρνησης. «Φαίνεται ότι εξοικονόμηση προκύπτει από αυτά τα μέτρα το 2019 και το 2020, αντισταθμίζονται με κάποια αντιμέτρα, λίγο πολύ ισόποσα. Από την άλλη μεριά, όμως, αυτά τα μέτρα έχουν συμφωνηθεί, έχουν νομοθετηθεί αυτά τα μέτρα. Άρα, τίθεται ένα θέμα – να το πω – αξιοπιστίας, εάν γίνει κάποια αλλαγή και τελικά, δεν εφαρμοστούν αφορά τα μέτρα».